Quantcast

Virtualiame renginyje „Laiškai į Uosto gatvę“ – žodinės kūrybos bei muzikos sintezė

M. K. Čiurlionio namai Vilniuje kviečia į virtualų teatrinį vyksmą „Laiškai į Uosto gatvę“. Tai – kultūrinės topografijos savaitės „Čiurlionio Lietuva“ renginys, vyksiantis trečiadienį M. K. Čiurlionio namų „Facebook“ paskyroje.

„Laiškai į Uosto gatvę“ žiūrovą perkels į praėjusio amžiaus pradžios Vilniaus gatvę, kur tuo metu viršutiniame namo aukšte gyveno Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė. Čia gyvendama ji susipažįsta su būsimu vyru Mikalojumi Konstantinu Čiurlioniu, kuris netrukus paprašo jį mokyti lietuvių kalbos.

Savo atsiminimuose Sofija rašo: „Pamokos. Mano mažame kambarėlyje Uosto g. 4 nr. su langu į palėpę, virš kurios įstiklintas stogas teįleisdavo balkšvą šviesą, ir tik vakare ta gūžtelė tebūdavo jauki […]“. Po šio namo skliautais užgimė dviejų kūrėjų meilės istorija: Čiurlioniui išvykus į Peterburgą, Sofija vis bėgdavo laiptais žemyn tikrinti pašto dėžutės, į kurią įkrisdavo jos mylimojo laiškai.

Renginyje, kaip skelbia M. K. Čiurlionio namai, skambės aktoriaus Povilo Jatkevičiaus skaitomi Čiurlionio laiškai, adresuoti į Uosto gatvę, bei Čiurlionio provaikaičio, pianisto Roko Zubovo atliekama Peterburge sukurta Čiurlionio muzika. Ši žodinės kūrybos bei muzikos sintezė visiškai skirtingomis, tačiau viena nuo kitos neatsiejamomis formomis kurs tą patį jausmą, tą pačią istoriją bei tą pačią atmosferą. Paveikaus žodžio ir garso duetas, vis nepasidalinantis tėkme, o sykiu susiliejantis į harmoningą jausmo visumą – visa tai „Laiškuose į Uosto gatvę“.

Virtualaus renginio premjerą kviečiama stebėti M. K. Čiurlionio namų ir M. K. Čiurlionio kelio „Facebook“ paskyrose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių