Quantcast

Vingio parke – pašėlusių saksofonų šėlionės

  • Teksto dydis:

Naują Kristupo vasaros festivalio koncertų erdvę, įsikūrusią VU botanikos sodo Vingio skyriuje, liepos 17 d. užvaldys „Pašėlę saksofonai“.

Keturi „Blattewerk“ saksofonų kvarteto nariai iš Vokietijos žada puikų vasaros vakarą gamtos apsuptyje, kurio pagrindinis ingredientas – netikėti muzikiniai posūkiai gerai žinomuose kūriniuose.

Keturi draugai, keturi saksofonai – toks užrašas puikuojasi po kolektyvo nuotrauka oficialiame interneto puslapyje. Drauge grojantys jau dvidešimt penkerius metus, atlikėjai stereotipą apie „nuobodžią klasiką, atliekamą nuobodžių kvartetų“. „Blattewerk“ koncertus, rengiamus Europoje ir Azijoje, lydi šypsenos bei geros nuotaikos antplūdis – profesionalūs muzikantai klasikinę muziką pagardina netikėtomis improvizacijomis. Jų pasirodymai tokie išradingi ir skoningi, jog itin greitai prasiskynė kelią į tarptautinius festivalius, koncertų sales bei pelnė publikos dėmesį.

Kolektyvo nariai Hartmut Salzmann ir Bernd Stich buvo vieni iš „Quintessence Saxophone Quintet“ įkūrėjų – jame muzikavo apie dešimtmetį. Kuomet šių saksofonistų gretas papildė bendraminčiai Timur Isakov ir Alban Hauser, jų muzikavimas įgavo kitą formą ir išsirutuliojo į kvartetą, praturtintą nuostabiu altinio saksofono skambesiu.

Didžiąją dalį „Blattewerk“ aranžuočių ruošia sopraniniu ir altiniu saksofonais grojantis H. Salzmann. Leidinys „Classics Today“ apie atlikėją rašė: „Aranžuočių meistras Hartmut Salzmann tobulai išmano tiek grojimą saksofonu, tiek aranžavimą.“ Kirgizijoje gimęs kvarteto narys T. Isakov groti saksofonu bei klarnetu pradėjo būdamas dešimties. Jam teko išmėginti ir dirigavimą, o šiuo metu be koncertavimo, jis užsiima aktyvia pedagogine veikla .

Baritoniniu saksofonu grojantis B. Stich, kolektyvo atliekamai muzikai suteikia išraiškingumo ir papildo žemais tonais. Įdomu tai, jog norėdamas groti ganėtinai sunkiu instrumentu, atlikėjas turi palaikyti tam tikrą fizinę formą, todėl kūną stiprina bėgiodamas ilgus nuotolius. 2015 m. prie kvarteto prisijungęs A. Hauser, groja ne tik saksofonu, bet ir klarnetu bei pianinu. Savo žiniomis jis dalinasi dirbdamas mokytoju, taip pat yra dueto „Bhatti &Hauser“ narys, kurio atliekamos muzikos stilius apibūdinamas kaip world, tango ir elektroninės muzikos sintezė.

Liepos 17 d., antradienį, 19 val. VU botanikos sodo Vingio skyriuje, koncerte „Pašėlę saksofonai“ skambės šmaikščios aranžuotės nuo J. S. Bacho iki L. Bernsteino. Nuotaikinga atmosfera pasirūpins svečiai iš Vokietijos, Blattwerk saksofonų kvarteto nariai: Hartmut Salzmann (sopraninis ir altinis saksofonai), Timur Isakov (altinis saksofonas, klarnetas), Alban Hauser (tenorinis saksofonas), Bernd Stich (baritoninis saksofonas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių