Quantcast

Vilnius garsiai švęs Europos kūrybiškumo dieną

  • Teksto dydis:

Šiemet, kovo 21-ąją, kūrybiškumo dieną švęs keturiolika Europos miestų. Didžiausi tarptautinės iniciatyvos, kurios sumanytojai kultūros ir meno projekto „CreArt“ organizatoriai, Lietuvoje renginiai vyks Vilniuje ir Kaune, o kultūros institucijose visoje Europoje – meno galerijose, muziejuose, bibliotekose ir kitose kūrybiškose erdvėse šurmuliuos meno mylėtojai.

Europos kūrybiškumo dienos organizatorius sostinėje – Vilniaus rotušė – jau vasario 1-ąją ugdymo įstaigose inicijavo kūrybinių dirbtuvių pradžią. Pagrindiniai dalyviai – 2 – 6 metų vaikai. Naudodami įvairiausias meno technikas, jie du mėnesius kūrė pagal šių metų temą „Aš ir vilniečiai“. Šiuo metu jau yra sukurta per 300 darbų.

„Europos kūrybiškumo diena – puiki proga mažiesiems kūrėjams parodyti talentus, o svarbiausia – nevaržomai išreikšti savo asmenybę kūrybinio proceso metu. Tikime, kad jausdami laisvę kurdami, vaikai ir kasdieniniame gyvenime tampa drąsesni ir labiau savimi pasitikintys. Jiems daug džiaugsmo teikia ir tai, kad kūriniai viešai eksponuojami Vilniaus rotušėje, o jais džiaugtis gali ne tik patys autoriai, bet ir miesto gyventojai bei svečiai. Džiugina, kad rotušė kovo 21-ąją, kai bus atidaryta jaunųjų menininkų autorinių darbų paroda, dar kartą taps kūrybos centru, vienijančiu kuriančius ir menu besidžiaugiančius“, – pristato VšĮ Vilniaus rotušė valdytojo pavaduotoja Laima Nerkevičienė.

Šiemet jau antrąjį kartą tarptautinės Europos kūrybiškumo dienos renginiuose dalyvaujančio Vilniaus „Šilagėlių darželių“ atstovai akcentuoja, jog kovo 21-oji vaikams jau tapo reikšminga tradicija. „Mūsų auklėtiniams pavyko sukurti itin originalių darbų, kurie neretai peržengia amžiaus ribas. Stebina vaikų atsidavimas meninei veiklai ir noras veikti dėl bendro tikslo. Mūsų darželiuose sukurta per kelis šimtus darbų – per du mėnesius vaikai pateikė net po kelis savo kūrinius. Darbai atlikti pasitelkus ne tik tradicines priemones – yra kūrinių iš austrių kriauklių, stiklo, spalvingų koliažų, kuriems panaudoti įvairūs buityje naudojami daiktai. Į parodą Vilniaus rotušėje bus atrinkta apie 50 kūrinių“, – pristato „Šilagėlių darželiai“ vadovas Šarūnas Maciulevičius.

Be vizualiojo meno parodos, kovo 21-ąją bus surengtas ir įspūdingas koncertas, kuriame skambės gražiausi 20– 21 a. kompozitorių kūriniai. Juos atliks Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ jaunosios dainininkės, vadovaujamos mokytojos Gintarės Skerytės.

„Kūrybiškumas yra gyvastis, leidžianti „nesustingti“, o kovo 21-oji – dar viena proga išskleisti muzikinį gyvenimą po kur kas platesnes erdves nei mokykla ar klasės. Džiuginsime lietuviška muzika, fortepiono garsais. Mokiniams ši diena bus dar viena galimybė nustebinti vilniečius, save pačius ir tėvus“, – kalba G. Skerytė. Paklausta, kaip įkvėpti šiuolaikinius mokinius kūrybiškai žvelgti į mokymosi procesą, dainininkė sako, jog svarbiausia tai, jog mokiniai matytų, kad mokytojas visapusiškai dalyvauja gyvenime – jaučia, ko reikia jaunam žmogui ir pats aktyviai keičiasi gerąja įkvepiančia energija su mokiniais. „Išlavinta intuicija – štai kas padeda skleistis tikrajam kūrybiškumui“, – apibendrina gyvenimo džiaugsmą ir meilę kūrybai spinduliuojanti dainavimo mokytoja.

Apie „CreArt“: 2012 m. Europos komisija paskelbė, kad startuoja naujas tarptautinis kultūrinis projektas, kuris keturiolikoje Europos miestų ir institucijų bus įgyvendinamas penkerius metus. Pagrindiniai projekto tikslai – kurti Europos menininkų tinklą, rengti tarptautines kūrybines dirbtuves, keistis gerąja vaizduojamojo meno patirtimi, didinti menininkų ir meno darbų mobilumą. Vilniaus rotušė – šio tarptautinio projekto dalyvė, atstovaujanti Vilniaus miestą.

Europos kūrybiškumo dienos tikslas – akcentuoti kūrybiškumo svarbą visos Europos mastu, skiriant tam vieną dieną per metus. Meno galerijos, muziejai, menų centrai ir kitos kultūros bei švietimo įstaigos tą dieną atveria duris lankytojams, organizuoja specialius renginius, pamokas, kūrybines dirbtuves, koncertus, parodas, susitikimus su menininkais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių