Quantcast

Vilniuje svečiuosis salsos žvaigždė Magna Gopal

  • Teksto dydis:

Indijoje gimusi, Kanadoje salsą šokti pradėjusi, o dabar Jungtinėse Valstijose gyvenanti ir visame pasaulyje kaip šokio mokytoja garsėjanti Magna Gopal – ryškiausia Devintojo tarptautinio salsos festivalio, kuris ketvirtadienį startuoja Vilniuje, žvaigždė.

Ji – daugiau kaip 50 pasaulio šalių aplankiusi atlikėja, choreografė ir šokio instruktorė, dirbusi su daugybe žinomų salsos pasaulio asmenybių ir stačiusi šokius Holivude. Gražuolė, kurios indiškos šaknys padėjo jai nepaprastai organiškai perimti salsos niuansus ir galiausiai sukurti savitą stilių – taip kaip ji salsos nešoka niekas.

„Visuomet svarbiausia mėginti, klysti, vėl mėginti ir vėl klysti. Staiga supranti, kad va – dabar yra tai, ko reikia, ko siekei“, – viename interviu yra sakiusi M. Gopal, kuri savąjį šokėjos credo apibrėžia maždaug taip: „Išmok taisykles ir tobulėk tol, kol galėsi jų nepaisyti“.

Ji pati į šokį visa galva paniro prieš kelerius metus, nors kaip tik tuo metu Toronte baigė ekonomikos ir tarptautinių santykių studijas. Tačiau neblogas perspektyvas atveriantis diplomas jai pasirodė menkesnė vertybė už kūrybinę laisvę ir šokėjos karjerą. Netrukus paaiškėjo, kad pasirinkimas buvo teisingas: neįtikėtinai klusnus ir išlavintas Magnos Gopal kūnas atrodo tarsi sukurtas salsai, o pati Magna šiandien yra visame pasaulyje laukiama atlikėja ir choreografė.

Ji įsitikinusi: šokti gali kiekvienas. „Turi kūną – vadinasi gali šokti!“ – visiems abejojantiems sako M. Gopal. Pamėginus dažniausiai gimsta aistra šokiui, o po to žmogus pradeda suprasti savo kūno ypatybes ir gali siekti aukštumų.

Atlikėja sako, kad šokis suteikė jai daugybę džiaugsmingų akimirkų ir leido susipažinti su daugybe puikių žmonių. Beveik visi geriausi M. Gopal draugai yra salsos pasaulio atstovai.

Kalbėdama apie salsos tradicijas šalyse, kurioms Lotynų Amerikos kultūra yra gana tolima, – tokia yra ir Lietuva – M. Gopal negaili komplimentų. Jos nuomone, tokiose šalyse žmonės deda labai daug pastangų, kad kuo geriau išmoktų šokti, kad kuo geriau perprastų visas šokio plonybes.

„Negali nesižavėti žiūrėdama į šokėjus, kurie visomis išgalėmis stengiasi, kad tik jiems pavyktų, jie net menkiausią judesiuką nori atlikti tobulai. Jie žino, kad salsa nėra jų kraujyje, tai ne prigimtinis dalykas, dėl to jie mokosi nepaprastai nuoširdžiai“, – sako daugiau kaip 50 pasaulio valstybių aplankiusi M. Gopal.

Ji – viena iš tarptautinių salsos žvaigždžių, kurios atvyks į Vilniuje gegužės 14–18 dienomis vyksiantį Devintąjį tarptautinį salsos festivalį. Kaip ir kiti kviestiniai atlikėjai, M. Gopal ves šokio pamokas ir surengs parodomąjį pasirodymą viename iš festivalio vakarėlių.

Tarp festivalio svečių – kubietis Osbanis Tejeda, šokantis poroje su Anneta Kepka iš Lenkijos, „plačiausia salsos šypsena“ vadinamas Moe Flex iš Jungtinės Karalystės ir bačiatos meistras Frank Santos iš šio šokio gimtinės Dominikos, Vilniuje pasirodysiantis su prancūze Julie Camous. Angoloje gimusį kizombos šokį pristatys prancūzė Coralie ir portugalas Victoras. Šokių instruktoriais dirbs ir šeši lietuviai bei būrys profesionalių šokėjų iš kitų šalių – nuo Kolumbijos iki Belgijos.

Šokių pamokos nuo penktadienio vakaro iki sekmadienio vakaro vyks keturiose salėse Vilniaus lenkų kultūros namuose, kurie tradiciškai tapo festivalio centru. Pamokos išdėliotos taip, kad jose dalyvauti galėtų ir pažengė šokėjai, ir žmonės, kurie nešoko niekuomet gyvenime. Galima rinktis įvairiausius variantus: kelių stilių salsą, kizombą, bačiatą, pačiangą, sembą arba specialias pamokas, skirtas tobulinti kūno judesius, žingsnelius bei sukinius.

Festivalis pradedamas gegužės 14 dieną apšilimo vakarėliu Vilniaus lenkų kultūros namuose, o vėliau vakarėliai vyks kasnakt iki septynių ryto.

Tarptautiniai salsos festivaliai Vilniuje rengiami nuo 2007 metų. Tai didžiausias Lietuvoje salsos ir giminingų šokių gerbėjams skirtas renginys, kuris jau kelerius metus minimas tarp Europoje vykstančių salsos festivalių.

Prieš maždaug 40 metų Niujorke užgimusi salsa – vienas iš vadinamųjų „socialiųjų šokių“, kurio judesiai pasiskolinti iš Kuboje ir kitose Karibų jūros salose populiarių šokių.

Devintasis tarptautinis salsos šokio ir muzikos festivalis – gegužės 14–18 dienomis Vilniaus lenkų kultūros namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oho

oho portretas
kokia gerule :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių