Quantcast

Vilniuje – „laukine mergina“ tituluojamos dainininkės J. Walshe pasirodymas

  • Teksto dydis:

Spalio 30 dienos koncertas Kongresų rūmuose, kuriame su orkestru pasirodys fortepijono įžymybė Tamara Stefanovich, o diriguos viena ryškiausių šiandienos moterų dirigenčių Anu Tali, publikai pateiks ir dar vieną neeilinę asmenybę – originaliausią šių laikų airių kompozitorę, vokalistę ir improvizuotoją Jennifer Walshe.

Kūrėja sutiko atvykti į Vilnių ir atlikti solo partiją savo kūrinyje „The Site of an Investigation“ balsui ir simfoniniam orkestrui. Išplėstine vokalo technika garsėjanti Jennifer Walshe savo pusvalandžio trukmės kūrinį atliks su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru.

O spalio 28 d. festivalyje „Gaida 2020“ įvyks Jennifer Walshe sukurtas teatro ir muzikos spektaklis „A History Of The Voice“, kurį atveža intriguojanti belgų vokalinė grupė „Hyoid“.

Kompozitorė, dainininkė, improvizatorė Jennifer Walshe vadinama „originaliausiu kompozitoriaus balsu, pasigirdusiu Airijoje per pastaruosius 20 metų“ („The Irish Times“) bei „laukine mergina iš Darmštato“ („Frankfurter Rundschau“) dėl savo nežabotos kūrybinės fantazijos.

J. Walshe muzika atliekama ir transliuojama visame pasaulyje, ji pelnė daugybę įvairiausių premijų ir meno stipendijų iš tokių organizacijų, kaip Niujorko šiuolaikinio meno fondas, Berlyno menininkų programa DAAD, Darmštato tarptautinis muzikos institutas, Štutgarto „Akademie Schloss Solitude“ ir kt. 2008 m. Jennifer pelnė Žemutinės Saksonijos mokslo ir kultūros ministerijos skiriamą Praetorijaus muzikos prizą už kūrybą. 2016 m. ji pelnė BASCA – Britų kompozitorių apdovanojimą – už kūrybines inovacijas. Šiuo metu Jennifer yra Štutgarto aukštosios muzikos ir atlikimo menu mokyklos profesorė, dėsto eksperimentinį atlikimą.

Greta spektaklio „A History Of The Voice“, tarp naujausių menininkės projektų – fiktyvi Airijos avangardinės muzikos istorija, sulaukusi milžiniško atgarsio žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose. Taip pat – su filosofu Timothy Mortonu sukurta opera „Time Time Time“ bei „Arditti Quartet“ užsakymu parašytas kūrinys balsui, styginių kvartetui ir kinui „Everything Is Important“.

J. Walshe parašė nemažai operų, pradedant „XXX_Live_Nude_Girls!!!“ (2003) lėlėms Barbėms ir ansambliui. Vilniuje spalio 28 d. nuskambėsianti „A History Of The Voice“ („Balso istorija“) buvo sukurta 2017 m. pagal prancūzų filosofo, literatūros teoretiko Rolandes’o Barthes’o tekstą „Balso grūdas“ – kūrinio premjera „Transit“ festivalyje Leuvene (Belgija) sulaukė ypatingo įvertinimo.

Jennifer Walshe gimė Dubline, tačiau jau ilgą laiką gyvena ir dirba Londone. Ji studijavo kompoziciją pas Keviną Volansą, o Čikagos universitete apgynė daktaro disertaciją. Jennifer Walshe dažnai pasirodo kaip vokalistė ir improvizatorė, besispecializuojanti išplėstinėje vokalo technikoje. Daugelis jos kūrinių sukurti būtent jos balsui ir atliekami festivaliuose, tokiuose kaip Berlyno „Maerzmuzik“ (Vokietija), „Liquid Architecture“ (Australija), „Cycle“ (Islandija), Ostravos naujosios muzikos dienos (Čekija), Dublino „RTÉ Living Music“ (Airija), „Båstad Kammarmusik Festival“ (Švedija) ir daugelyje kitų.

Menininkė bendradarbiauja su Venecijos „La Fenice“ teatro simfoniniu orkestru, Airijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Štutgarto kameriniu orkestru, Škotijos ir Airijos kameriniais orkestrais bei tokiais ansambliais kaip „Arditti Quartet“, „Klangforum Wien“, „Crash Ensemble“, „Apartment House“, „International Contemporary Ensemble“ (ICE), „Alter Ego“, „Ensemble récherche“, „Nadar Ensemble“, „Neue Vocalsolisten Stuttgart“, „Ensemble Resonanz“ ir kt.

J. Walshe kūrinys „The Site of an Investigation“ simfoniniam orkestrui ir įgarsintam balsui, kurį pati autorė atliks su orkestru Kongresų rūmuose, buvo sukurtas 2018 metais, o jo pasaulinė premjera įvyko Dublino muzikos festivalyje (2019), vėliau kūrinys su didžiuliu pasisekimu atliktas Glazge (JK premjera), grojant BBC Škotijos simfoniniam orkestrui. Šis kūrinys – tarsi kelionė ir aplinkinio pasaulio tyrinėjimas, ką pabrėžia pavadinime esantis žodis „investigation“. Šis kūrinys yra išties pakankamai teatrališkas, mat viena iš mėgiamų Jennifer Walshe kūrybos sričių yra muzikinis teatras.

J. Walshe pasirodymas su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru – spalio 30 d. Vilniaus kongresų rūmuose. Bilietus platina „Tiketa“. O jos teatro ir muzikos spektaklis „A History Of The Voice“, kurį atliks belgų performatyvaus vokalinio meno grupė „Hyoid“, – spalio 28 d. Menų spaustuvėje. Bilietus platina „bilietai.lt“. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Aktualiosios muzikos festivalis „Gaida“ pernai tapo Europos festivalių laureatu (EFFE Laureate 2019-2020): iš beveik 800 Europoje vykstančių festivalių buvo atrinkti ir paskelbti 24 patys geriausi festivaliai. „Gaida“ – vienintelis iš Lietuvoje ir Baltijos šalyse rengiamų festivalių pelnė tokį aukštą įvertinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių