Quantcast

Vilniuje atidarytas miesto muziejus, lankytojai registruoti dviem savaitėms į priekį

  • Teksto dydis:

Vilniuje penktadienį atidarytas miesto muziejus, lankytojai registruoti dviem savaitėms į priekį.

Kaip BNS teigė įstaigos vadovė Rasa Antanavičiūtė, atidarymo dieną muziejuje Vokiečių gatvėje iš viso planuoja apsilankyti per 80 žmonių, užpildžiusių išankstinę registraciją – dėl karantino ribojimų vienu metu čia gali lankytis keliolika žmonių.

„Pirma diena džiaugsminga, muziejų atidarėme 12 valandą. Džiaugiamės pirmaisiais lankytojais, kurie nuo 13 val. užsiregistravo ir muziejuje apžiūrinėja parodą. Gaila, kad galime vienu metu priimti tik 14 – jiems skiriame po valandą. Tad registracija jau yra užsipildžiusi porai savaičių į priekį, tai – irgi smagu“, – sakė ji.

Muziejus dirbs kasdien nuo 11 iki 17 val., išskyrus pirmadieniais.

Pirmoji paroda lankytojams pasakoja apie pastatą, kuriame muziejus įsikūrė penkeriems metams. Vilniaus savivaldybė žada per tą laiką rasti tinkamesnę vietą nuolatinei būstinei.

„Paroda yra keturių dalių, viena – apie legenda virstantį Vilniaus skerdėjų-mėsininkų krikščionių cechą, kokia tai buvo organizacija, kita dalis – apie miestą ir mėsą, mėsos vartojimą, kultūrą ir istoriją. Trečioji dalis yra apie patį pastatą, rekonstrukcijas, pasikeitimus, gyventojus, institucijas, kurios jame veikia. Paskutinė dalis – apie Vilniaus muziejų, kaip paskutinį šio namo gyventoją“, – teigė R. Antanavičiūtė.

Muziejaus ekspoziciją sudaro tiek archyvinė medžiaga, tiek įvairūs dvimačiai bei trimačiai vaizdo įrašai, garso įrašai, dalį eksponatų galima liesti.

„Bet šiuo metu situacija tokia, kad su liečiamais dalykais reikia atsargiai. Tad bandėme pasitelkti įvairiausias medijas, bendradarbiavome su architektu Liudu Parulskiu, jis mums vizualizavo suprojektuotą šio namo drabužių parduotuvės interjerą, kuris taip ir nebuvo įgyvendintas, bendradarbiavome su dailininke Medile Šiaulytyte, ji yra parodos iliustratorė, piešė tam tikrus parodos eksponatus, žemėlapį“, – pasakojo muziejaus vadovė.

Mintis įkurti Vilniaus muziejų sostinės savivaldybėje brandinta nuo 2018-ųjų, tačiau, kaip BNS sakė įstaigos R. Antanavičiūtė, planus tai padaryti 2020-aisiais sujaukė koronaviruso pandemija – atidarymo data atidėta triskart.

Iki šiol Vilnius neturėjo savo miesto muziejaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių