Quantcast

Vilniečiai vėl dėkos Islandijai ir naktį leis kultūros renginiuose

  • Teksto dydis:

Penktadienio vakarą Vilniuje vyks tradiciniais tapę renginiai „Ačiū Tau, Islandija“ ir „Kultūros naktis“.

Kartą per metus uždarant sostinės Islandijos gatvę ir paverčiant ją žalia pieva norima padėkoti Islandijai už tai, kad ji pirmoji 1991 metų vasario 11 dieną pripažino Lietuvos nepriklausomybę.

Tuo pačiu siekiama supažindinti lietuvius ir Vilniaus svečius su Islandijos kultūra, muzika, kinu, istorija ir t.t.

„Šiemet jau kelintą kartą tradiciškai uždarome gatvę ir paverčiame tai žalios pievos ir islandiškos kultūros oaze, kai savame mieste galime pasijausti kitaip nei pratę, o kartu prasmingai ir smagiai padėkoti Islandijai už tokį neįkainuojamą istorinį žingsnį“, – sakė „Ačiū tau, Islandija“ projekto sumanytojas Mantas Titas Urbonas.

Vienos nakties kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“ Vilniuje rengiamas jau tryliktą kartą.

Programoje – daugiau nei 100 renginių: interaktyvių pasirodymų, koncertų, spektaklių, parodų ir kt.

„Duris atveria muziejai, bažnyčios, net ir Seimo rūmai bei Halės turgus, rengiantis siautulingą Balkanaktį. Kviečiame ir į keletą naujų, netikėtų erdvių, tokių kaip Naujojoje Vilnioje įsikūręs Dūmų fabrikas ar buvusio Karo muziejaus erdvėse atsiveriantis ištisas Kultūrinis miestelis“, – sakė festivalio iniciatorė Daina Urbanavičienė.

Kviečiame ir į keletą naujų, netikėtų erdvių, tokių kaip Naujojoje Vilnioje įsikūręs Dūmų fabrikas ar buvusio Karo muziejaus erdvėse atsiveriantis ištisas Kultūrinis miestelis.

Pagrindinis šių metų projektas – Katedros aikštėje vyksiantis Krokuvos gatvės teatro KTO spektaklis „Laiko dvelksmas“. Anot organizatorių, tai į vaikystės pasaulį nukeliantis poetiškas teatrinis kūrinys, įkvėptas Gabrielio Garsijos Markeso, Hugo Klauso, Emilio Zegadlovičiaus kūrybos.

Festivalis pristatys ir naują erdvę – „Kūrybos slėnį“, įsikursiantį būsimame Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studijų miestelyje Olandų gatvėje, buvusio Karo muziejaus teritorijoje. Čia planuojamas dešimties valandų kultūros maratonas: spektakliai, koncertai, ekskursijos, kūrybinės dirbtuvės ir kino peržiūros.

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras pakvies į „Operos lounge‘ą“ bei savo operos stažuotojų teatralizuotą koncertą „Operos ringas“, o Vilniaus geležinkelio stotis lankytojams dovanos galimybę išvysti teatro, muzikos ir šokio pasirodymus.

Kadaise buvusi atskiru miestu Naujoji Vilnia kvies atrasti ją iš naujo. Vyks ekskursija po istorinius objektus, pažintis su vietos menininkais, paroda, koncertas, muzikos ir vaizdo projekcijos, šviesų instaliacijos lauks visų Dūmų fabrike.

Šiais metais festivalis rengiamas Gedulo ir Vilties dieną. Šiai dienai atminti organizatoriai parengė specialų maršrutą, jame – 14 projektų. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre bus rodomas režisierės Birutės Mar spektaklis „Ledo vaikai“, Aukų gatvės skersgatvyje, šalia Genocido aukų muziejaus, 13 val. prasidės atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“. Jos metu skaitomi tremtinių ir politinių kalinių vardai siekiant parodyti, kad tremtis yra ne skaičiai, o individualūs likimai ir gyvenimo istorijos.

„Kultūros naktį“ važinės naktiniai autobusai. Visi festivalio renginiai yra nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių