Quantcast

Vilniečiai stebėjo kariljono varpų šventinimą

  • Teksto dydis:

Sekmadienio vakarą Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia buvo sausakimša. Vilniečiai ir iškilūs bažnyčios bei miesto valdžios atstovai rinkosi į iškilmingas mišias, kurių metu Jo Ekscelencija Vilniaus vyskupas Gintaras Grušas šventino vieną rečiausių pasaulyje muzikos instrumentų – iš šešiasdešimt vieno varpo sudarytą kariljoną. Po ceremonijos Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje koncertavo valstybinis choras „Vilnius“.

„Bažnytiniai varpai suteikia pašaukimą – jie kviečia žmones susiburti ir išgirsti. Tai tarsi priminimas, kad Dievas yra mūsų namuose. Kariljonas taip pat kuria harmoniją. Šešiasdešimt vienas varpas, nors ir skirtingų dydžių bei tūrių, muziko rankose virsta į harmoningą, gražią melodiją, atgimstančią Dievo rankų prisilietimu“, – sakė Jo Ekscelencija Vilniaus vyskupas G. Grušas.

Įspūdingi varpai, pavadinti šventųjų vardais, atkeliavo į sostinę prieš savaitę. Vilniaus kariljonas bus didžiausias Lietuvoje ir moderniausias bei vienas įspūdingiausių visame regione – turės net 61 varpą, kurių mažiausio svoris – 8 kg, o didžiausio – 3360 kg, rašoma pranešime spaudai.

„Kuriame europietišką miestą ir, manau, kariljonas prie to tikrai prisidės ir suteiks vilniečiams daug džiaugsmo, tiek žinant, kad bus grojama unikali muzika labai ypatingu instrumentu, tiek ir verslo prasme, nes tai bus išties įdomus traukos objektas. Per miesto šventes kariljono skambesys bus labai didelė miesto puošmena“, – sakė ceremonijoje dalyvavęs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Visi varpai kariljone turi skirtingą tūrį, svorį, derėjimą. Kariljone gali būti nuo 23 iki 80 varpų. Nuo jų skaičiaus priklauso instrumento muzikinis diapazonas. Kiekviena atskira nata išgaunama vieno varpo skambėjimu. Įprastai mažiausias kariljonas – sudarytas iš dviejų oktavų – turi nuo 23 iki 27 varpų, o didžiausias, koks bus ir Vilniuje, iš penkių oktavų – turi 61 ir daugiau varpų. Manoma, kad Vilniaus kariljono skambėjimas bus girdimas iki penkių kilometrų spinduliu.

Visuose pasaulio žemynuose yra virš 600 kariljonų – daugiausia Belgijoje, Nyderlanduose, šiaurės Prancūzijoje ir šiaurės vakarų Vokietijoje. Iš šių šalių kariljono menas išplito visame pasaulyje, ir dabar daugelis pasaulio valstybių sostinių ir didžiųjų miestų turi kariljonus, tarp jų ir Vilnius.

Nuo pirmadienio Vilniuje vieši kariljono meistrai iš Olandijos, kurie kelias savaites dirbs keldami varpus į 50 m aukščio Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios bokštą bei derindami instrumentą. Koncertinis kariljono debiutas įvyks rugsėjo 6 dieną, penktojo tarptautinio Šv. Jokūbo sakralinės chorinės muzikos festivalio atidarymo metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių