Quantcast

Vilniečiai kviečiami į nemokamą ekskursiją Pavilniuose

Sekmadienį vilniečių šeimos kviečiamos į popietę Pavilnių regioniniame parke. Šįkart jūsų laukia pasivaikščiojimas Pūčkorių pažintiniu taku, palivarko istorija ir senoviniai žaidimai.

Sekmadienį vilniečių šeimos kviečiamos į popietę Pavilnių regioniniame parke. Šįkart jūsų laukia pasivaikščiojimas Pūčkorių pažintiniu taku, palivarko istorija ir senoviniai žaidimai.

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija vasaromis kartą per mėnesį rengia šeimų popietes. Šį sekmadienį sostinės gyventojai kviečiami prie Pūčkorių piliakalnio.

„Piliakalnio istorija siekia akmens amžių, todėl jis yra ypatingas. Pačiame piliakalnyje rastų radinių datuojami kaip XIV a., o šalia jo, prie Saulės laikrodžio, yra senoji akmens amžiaus stovykla“, - piliakalnio svarbą pabrėžė direkcijos Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vedėja Jolanta Radžiūnienė.

Ekskursijos dalyviai keliaus Pūčkorių pažintiniu taku, kuris juos nuves į seną palivarką. Kas tas palivarkas, kas jame gyveno ir ką veikė? J. Radžiūnienė teigė, jog visa tai ekskursijoje dalyvausiantys sužinos sekmadienį.

„Išskirtinis dalykas yra pats pavadinimas „palivarkas“, nes mes pripratę prie žodžių „dvaras, dvaro sodyba“. O „palivarkas“ atkeliavo iš carinės Rusijos ir reiškia turtingą namą su visa ūkine dalimi. Visas kompleksas ir vadinamas palivarku. Tai reiškia, kad yra ir malūnas, ir patrankų liejykla, ir popieriaus fabrikas, tvenkiniai ir pan.“, - aiškino pašnekovė.

Esą kadaise čia patrankos buvo ne tik liejamos, bet ir išbandomos, taigi griaudėjo šūviai, ritosi dūmų kamuoliai, žygiavo karalių ir imperatorių kariuomenės.

J. Radžiūnienė užsiminė, kad palivarke, kuris visada buvo privati nuosavybė, šiandien gyvena buvusių jo šeimininkų – Patapų giminės – palikuonė, iš Sibiro grįžusi Liudmila Patapienė.

Toliau kelias palei srauniąją Vilnią ekskursijos dalyvius atves prie aukšto upės šlaito, kuriame yra atodanga – vieta, kur atsiveria žemės sluoksniai, prieš tūkstančius metų sustumti ledynų. Pūčkorių atodanga – pati didžiausia Lietuvoje. Jos aukštis siekia 65 m, o plotis – 260 m.

Palei upę, pro seną sodą pasieksite buvusį Prancūzišką malūną, dabar tai – pramogų ir poilsio centras „Belmontas“.

Antroje popietės dalyje visų dalyvių laukia senoviniai žaidimai ir rateliai prie Saulės laikrodžio. Organizatoriai informuoja, kad numatoma renginio trukmė yra 2,5 valandos. Renginio pradžia – rugpjūčio 4 d. 16 val. prie Pūčkorių piliakalnio.

Atvykti čia patogiausia savo automobiliu, jei tokios galimybės neturite, galima važiuoti miesto autobusu 6G, išlipti stotelėje „Pūčkoriai“ ir paeiti apie 50 m rodyklėmis nurodyta kryptimi.

Renginys – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių