Quantcast

Vilniaus dailės akademijoje svečiuojasi garsūs menininkai

  • Teksto dydis:

Spalio mėnesį Vilniaus dailės akademija sulaukė ypatingų svečių dėmesio. Čia lankosi garsus britų meno tyrinėtojas ir rašytojas Richard Noyce, pirmą kartą Europoje viešintis ir savo pažintį su žemynu pradėjęs būtent Lietuvoje kinų profesorius XiaoFei Li bei visame pasaulyje jau atpažįstama VDA grafikos studentė Eglė Tamulytė-Shaltmira.

Garsūs menininkai Akademijoje pristato savo naujausius darbus, skaito paskaitas studentams, organizuoja kūrybines dirbtuves ir individualius susitikimus.

R. Noyce vizito tikslas – vystyti diskusiją, provokuoti klausimus ir formuluoti naujus atsakymus analizuojant ir vertinant XXI-ojo amžiaus meno situaciją. R. Noyce ilgus metus tęsdamas menininkų lankymus jų studijose teigia, kad tokie vizitai ypač naudingi tiems, kurie neturi pakankamai įgūdžių kalbėti viešai ir yra labiau intravertiškos asmenybės. Tad šių vizitų metu studentai asmeniškai turės galimybę parodyti savo kuriamus darbus, reikšti idėjas ir būti atviri neformaliai kritikai.

R. Noyce yra vienas iš nedaugelio pasaulyje meno kritikų, kuris giliai išmano Lietuvos meno istoriją ir kontekstą, yra suinteresuotas skleisti žinią apie mūsų kūrėjus bei reprezentuoti mus globaliame meno kontekste. Tai jau penktasis R. Noyce apsilankymas Lietuvoje – menininkas mūsų šalyje susipažino su prof. Vytautu Landsbergiu, skaitė pranešimą Arūno Gelūno organizuotoje konferencijoje, parašė apybraižą apie M. K. Čiurlionį.

Menininkas Vilniuje svečiuosis iki spalio 13 d., vėliau vizitą pratęs Nidoje ir Kaune.

Iš Pekino į Lietuvą atvykstantis grafikas XiaoFei Li atstovauja moderniajai Kinijos grafikai (estampui). Savo atspauduose nuo medžio jis puikiai sujungia klasikinės Kinijos tapybos ir tradicinės juodai-baltos Kinijos grafikos principus su karikatūros žanru, animacinio filmo tipažu bei 20-ojo amžiaus pradžios grupės „Brücke“ menininkų lokalių spalvinių plokštumų naudojimu (Erich Heckel). 

VDA galerijoje „5 malūnai“ iki spalio 13 d. veikia XiaoFei Li personalinė paroda „Trace“, studentams organizuojamos kūrybinės dirbtuvės „Print As A Way For Seeing“.

XiaoFei Li Vilniuje viešės iki spalio 13 d.

E. Tamulytė-Shaltmira – VDA Grafikos katedros studentė, šiemet laimėjusi prestižinę Ary Stillman stipendiją, VDA galerijoje „5 malūnai“ pristato savo personalinę fotografijos ir piešinių parodą „Kosmogenezė: Urbanistinis šamanizmas ir vizualiai suvokiamas mokymąsis“, vėliau galerijoje vyks kūrybinės dirbtuvės „Praktinė magija: Sigilių kūrimas“. Shaltmira tyrinėja metafizinį savo kuriamų okultinių simbolių pasaulį ir pripažįsta, kad šių simbolių kūrimas yra savaime, proceso eigoje atsiskleidžianti jos kūrybos dalis.

Paroda atidaroma spalio 13 d. 18 val. VDA galerijoje „5 malūnai“ (Malūnų g. 5, Vilnius). Kūrybinių dirbtuvių pradžia 19 val.


Šiame straipsnyje: VDAmenininkaiparodospaskaitos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių