Quantcast

Vienoje „Liepaitėms“ dėl simpatijų kovoti nereikės

Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos "Liepaitės" merginų choras LRT eteryje rengiamas chorų varžytuves "Lietuvos balsai" laimėjo jau antrąsyk, tačiau tai nesumažino džiaugsmo dėl pergalės. Juolab kad šį kartą "Liepaičių" merginoms suteikta garbė dalyvauti Vienoje vyksiančiame chorų festivalyje, kuris pusiau rimtai, pusiau juokais vadinamas chorų "Eurovizija", nes į jį suvažiuoja geriausi Europos chorai. Tiesa, niekas ten nesivaržys nei dėl žiūrovų, nei dėl komisijos balsų, o tiesiog darys tai, ką moka geriausiai, – dainuos.

Džiaugtis nėra kada

Tai nereiškia, kad pasirodymui Vienoje nereikia ruoštis. Pasak "Liepaičių" choro vadovės Jolitos Vaitkevičienės, jau kitą dieną po konkurso merginos dalyvavo įrašant Europos Sąjungos himną (Ludwigo van Beethoveno "Džiaugsmo odė" iš IX simfonijos – red. past.), kurį išgirsti pageidauja festivalio Vienoje rengėjai. Prieš tai geriausias šalies choras dar dainavo viename Kovo 11-ajai skirtame renginyje, tad pasidžiaugti laimėjimu nė nebuvo kada.

"Laiko švęsti tikrai neturime, nes šiuo metu ruošiamės svarbiai premjerai – kovo 30-ąją Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje atliksime Vidmanto Bartulio kūrinį "Keturios stichijos", kurio dalį "Ugnis" dainavome televizijos konkurse. Be to, jau pats pasirodymas konkurso finale mums buvo didžiausia šventė", – "TV dienai" sakė choro vadovė J.Vaitkevičienė.

Pavergė komisiją

Konkurso "Lietuvos balsai" (jis dar buvo vadinamas ir chorų "Eurovizija") finale rungėsi penki chorai: "Kiwi", "Jazz Island", VU choras, "Jaunystė" ir "Liepaitės". Finalas labai priminė lietuviškas krepšinio batalijas, nes principinė kova vyko tarp Vilniaus ir Kauno miestų chorų. "Liepaičių" chorui labiausiai ant kulnų lipo charizmatiškosios Danguolės Beinarytės vadovaujamas Kauno choras "Jaunystė". Ir nors pastarasis choras surinko devynis balus kaip ir "Liepaitės", pergale džiaugėsi vilniečių choras, nes jam komisija skyrė aukštesnį balą.
"Liepaičių" choro vadovė neslėpė, kad pasirengimas konkursui atėmė nemažai laiko – juk merginos kiekvienai laidai turėdavo paruošti po naują kūrinį. Choristėms labiausiai iš visų konkurse atliktų kūrinių patiko jau minėtoji "Ugnis" iš V.Bartulio ciklo "Keturios stichijos" iš dar tik rengiamo choro repertuaro. "Jos labai aiškiai pajuto šio kūrinio atmosferą, nes merginas sužavėjo jo harmonija", – pasakojo choro vadovė.

Komisijos narys Vytautas Miškinis per finalą pabrėžė, kad "Liepaitės" unikalios tuo, kad kiekvienas jų atliekamas kūrinys scenoje tampa mini spektakliu. Choro vadovė J.Vaitkevičienė atskleidė, kad "Liepaičių" pasirodymų koncepciją ji kuria kartu su savo mokslo drauge Egle Storpirštiene, kuri jau daug metų dirba vaikų teatro studijoje "Elementorius". "Ji turi dvigubos patirties – ir muzikinės, ir teatrinės. Eglė kartu su manimi mokėsi chorinio dirigavimo K.M.Čiurlionio menų gimnazijoje, o po to – ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje", – pasakojo J.Vaitkevičienė.

Kameros netrikdė

Paklausta, ar pasirodymai televizijoje skiriasi nuo įprastų koncertų, choro vadovė akcentavo, kad chorisčių kameros netrikdė, netgi atvirkščiai – padėjo susikaupti. "Per pasirodymus televizijoje muziką turi perteikti ne tik balsu, bet ir visu kūnu, kitaip žiūrovams nebus įdomu", – aiškino muzikė.

Nei dainuojančių merginų, nei jų vadovės netrikdė ir komisijos pastabos, nes dažniau sulaukdavo pagyrų nei kritikos.
"Liepaičių" choro vadovė sakė dar nežinanti, kiek kūrinių jos vadovaujamam chorui teks paruošti pasirodymui Vienoje. Tai priklauso nuo to, kada lietuvės pasirodys – jeigu renginio pradžioje, tai pagal organizatorių sumanymą teks paruošti daugiau bendrų kūrinių, kuriuos atliks kartu su kitų šalių choristais, nes chorai pasirodys grupėmis ir į koncerto pabaigą jų scenoje tik daugės. Be bendrų kūrinių, kiekvienos šalies choras turės parengti ir liaudišką programą. Kaip vieną iš kūrinių, kuris tikrai skambės "Vienoje", "Liepaičių" vadovė paminėjo "Lietuvos balsuose" skambėjusią dainą "Upava karvelėlis".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių