Quantcast

Vienintelis tarptautinis šviesos festivalis Vilniuje – jau šį savaitgalį

  • Teksto dydis:

„Beepositive“  yra  vienintelis tarptautinis šviesos festivalis Vilniuje, šiuo metu sparčiai augantis ir pritraukiantis vis daugiau šviesos menininkų. Tai ne tik gera galimybė susipažinti su kitais kūrėjais ir jų darbais, bet ir galimybė prisidėti prie šio festivalio augimo.

Vilniaus šviesų festivalyje bus galima pasigrožėti ir patyrinėti tiek Trakų Vokės, tiek Pilaitės erdves, kuriose išvysite ne tik „Reflexio“, bet ir galybę kitų šviesos meno projektų. Trakų Vokėje spalio 9 dieną bus galima grožėtis vietinio menininko Ojaro Mašidlausko projektais – instaliacijomis „Drugelis“, „Rūmų damos“, „Bendruomenės medis“ ir daug kitų. Ojaras kartu su Romu Žmuizdinavičiumi paruoš ir bendrų šviesos instaliacijų „Pasaulio kūrėjas“, „Miesto kūrėjas“, „Parko istorijos“. Kastė Mašidlauskaitė taip pat pristatys porą instaliacijų. Bus galima išvysti ir keletą kūrybinių dirbtuvių „Beepart“ projektų.

„Užupio meno inkubatorius“ spalio 9 d. nuo 19 val. kviečia visus į Užupio g. 2A. Čia po Malūnų gatvės tiltu bus įžiebtas dizainerės Jurgitos Jakubauskaitės kabantis sodas, operatorius Samvelas Gandžumianas pristatys šviesų projekciją ant vandens, o tiems, kam šlapias vanduo jau pabodo, Darius Navickas („Mokslas šventei“) surengs maudynes spalvoto azoto ir vandens dūmuose.

Spalio 10 dieną į Pilaitę sugūžės dar daugiau žmonių. Kodėl? Nes čia bus dar daugiau šviesų ir netikėtų meninių sprendimų. Įdomų projektą pristatys Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos meninės veiklos organizatorius Jaroslav Daveiko su studentais. Interaktyviame projekte „Gyvybės medis“ kiekvienas galės pajausti gamtoje pasislėpusią mažą gyvybę ir pajutęs ryšį su ja galės išgirsti paslaptingus šviesos garsus susiliejant su gyvybės medžiu. Elena Sakalauskaitė kvies ieškoti Pilaitės vaiduoklio. Saulė Norkutė prikaustys ir mažų, ir didelių dėmesį su instaliacija – pasakojimu „Ten, kur auga plaukai“. Istorija papasakos, apie mažos mergaitės Gabėtos neįtikėtino dydžio plaukus, kurių ji nenori kirptis ir, kas dėl to atsitinka. Vėjas Aliukas rodys kelią į lazerinį tunelį, į kurį įėjęs žmogus matys kaip jis siaurėja, nes visi lazeriai nukreipti į vieną tašką, į tikslą, kurio beveik neįmanoma pasiekti. Kartu su Tatjanos Symon projektu galėsite pasinerti į virtualią realybę, kaip teigia pati Tatjana: „Mano darbuose nepaprastai svarbūs empiriniai šviesos, spalvos ir erdvės pojūčiai. Jų dėka stebintysis geba abstrahuotis nuo įprastos šio pasaulio kasdienybės ir ją peržengti – papulti į mano sukurtą virtualią iliuziją.“

Apie savo šviesos instaliaciją „Banga“ Monika Grikštaitė pasakoja: „Vanduo – gyvybės ir gimimo simbolis, vandens judėjimo ciklas yra nenutrūkstantis ir nesustabdomas. Vandens ir vėjo sąveikoje atsikartoja dalelių judėjimo sukeltas reiškinys – bangos. Remiantis meandro ornamentine stilizacija „Banga“ kyla ir leidžiasi tarp dviejų stichijų – žemės ir oro. Matoma dalis – viršutinė, apatinė dalis nematoma/įsivaizduojama, šios dalys susijungia stebėtojo vaizduotėje ir sudaro vientisą judančią struktūrą.“ „Beepart“ įkūrėjas Andrius Ciplijauskas kartu su Žilvinu Stankevičiumi pristatys šviesos instaliaciją, kuri „uždegs“ vandenį. Donatas Norušis šįmet demonstruos skulptūras. Pasirodys ir kitos projekto „Baltic Light Chain“ („Baltijos šalių grandinė“) dalyvės, tai – Jurga Marcinauskaitė ir Kotryna Čalkaitė, kurios žadins vaizduotę su „Mitine pabaisa“. Vaizduotės kanalai persijungs stebint menininko Lino Kutavičiaus projektą „Sound of Light“ („Šviesos garsas“), kuriame šviesa susilies su muzikos garsais. Renginį pristatanti Info TV nustebins instaliacija „InfoTV medis“. Generalinis festivalio rėmėjas „EIKA“ kvies užsukti į muziejų po atviru dangumi prie vėjo ir vandens malūno. Šviesų instaliacijų sulauksime ir iš informacinių rėmėjų Relax FM bei iš įmonės „Neptūnas“, kurie su mumis draugauja jau antrus metus.

Šviesos meno projektų, instaliacijų bus daug daugiau, bet apie juos sužinoti galėsite atvykę į festivalį spalio 9 d. (17–24 val.) Trakų Vokėje, nuo 19 val. Užupyje, o spalio 10 d. (16–24 val.) Pilaitėje. Festivalio metu bus prekiaujama rankų darbo gaminiais, vyks kūrybinės dirbtuvės, kino seansai, ekskursijos, interaktyvūs užsiėmimai, spektakliai, pasirodys Lietuvos atlikėjai, grupės. Švies ne tik festivalio erdvė, bet kartu su „Pliustrys“ ir kostiumai bei laukia daug kitų pramogų.

 

PROGRAMA

 

Spalio mėn.  9 d., penktadienį, 17.00 –22.00 val. Trakų Vokės dvare ir parke  (Žalioji a. 2A, Vilnius)

 

17.00 val.                           Festivalio atidarymas – Trakų Vokės dvaro paradiniai laiptai

 

17.15 val.                           VŠĮ  “Stalo teatro” spektaklis visai šeimai  –  “Avinėlio kelionė”  ( dvaro rūmų Medinė salė )

 

17:00–22.00 val.                Mugė, atrakcionai, kūrybinės dirbtuvėlės –  (Trakų Vokės dvaro parko teritorijoje ) :

 

                                           Bendruomenės medžio kūrimo dirbtuvės  –  („Neptūno”  palapinė)

 

                                           Neptūno“ dirbtuvėlės –  („Neptūno”  palapinė )

 

                                           Ebru meno dirbtuvėlės – ( prie šoninės dvaro sienos,  šalia įėjimo alėjos)

 

                                          „Šachmat Aukim!” dirbtuvėlės – („Neptūno”  palapinė )

 

18.00 val.                           Šokių pamoka su “Linedance LT” –  (lauke prie paradinio  įėjimo į Trakų Vokės dvarą)

 

18.00  ir 19.00 val.             Ekskursija Trakų Vokės dvare – (dvaro rūmų Baltoji salė , pagal išankstinę registraciją, trukmė apie                                               30 min.)

 

18.00 –20.30 val.               “Pojūčių teatro” spaktaliai – performancai – ( dvaro rūmų Raudonoji salė ) –

 

                                           18.00, 18.30, 19.00, 19.30, 20.00, 20.30 val. – ( dvaro rūmų Raudonoji salė , 10 žmonių )             

 

18.30– 20.30 val.               Festivalis “InLatino” pristato trumpametražius Pietų Amerikos filmus – ( dvaro rūmų Medinė salė )

 

19.00 val.                           Šviesos instaliacijų įžiebimas – (Trakų Vokės dvaro parko teritorija )

 

21.00–22.00 val.                Alytaus muzikos mokyklos simfoninio orkestro “Svajonė” ir  Editos Biliūtės koncertas  – (Trakų Vokės                                             dvaro Baltoji salė)

 

22.00 val.                           Fejerverkai – (prie dvaro fontano)

 

………………………………………………………………………………………………………………

 

18:00 ir 19:00 val. Ekskursijos Trakų Vokės dvare. Trukmė apie 30–40 min. Vienos ekskursijos metu dalyvauti gali 30 žmonių. Rūmuose.

REGISTRACIJA

18:00; 18:30; 19:00; 19:30; 20:00; 20:30 val. „Pojūčių teatro“ performansai. Gali dalyvauti iki 10 žmonių. Rūmuose.

REGISTRACIJA

 

Spalio 9 d., Užupis

 

19:00 – 21:00 val. Užupio meno inkubatorius pristato (Užupio 2A):

Jurgitos Jakubauskaitės instaliacija „Kabantis sodas“

Samvelo Gandžumianao šviesų projekcia ant vandens

Dariaus Navicko („Mokslas šventei“) maudynės spalvoto azoto ir vandens dūmuose

20:00 – 22:00 val. Festivalis „InLatino“ pristato trumpametražius Pietų Amerikos filmus, „Downtown forest hostel & camping“ (Paupio g. 31A)

 

Spalio 10 d., Pilaitė

 

16:00 – 00:00 val. Mugė, dirbtuvėlės, atrakcionai

 

16:00 – 00:00 val. PASIRODYMAI SCENOJE:

16:00 – 17:00 val. „Goodlife“ sporto klubas pristato Zumbą

17:00 – 18:00 val. ?

18:00 – 19:00 val. grupė „Ellse“

19:00 – 20:00 val. Edita Biliūtė, operos solistė, klasikinės muzikos atlikėja. Arijos iš žymių operų

20:00 – 21:00 val. grupė „Cats in Cosmos“

21:00 – 22:00 val. grupė „Moon and Balloons“

22:00 – 23:00 val. grupė „Corus“

23:00 – 00:00 val. grupė „Mankur“

 

19:00 – 19:15 val. Spektaklis „Ten kur auga plaukai“ Vydūno g. 2 namo balkonas.

19:00 – 00:00 val. Instaliacijų įžiebimas

20:00 – 23:00 val. Festivalio „InLatino“ pristato trumpametražius Pietų Amerikos filmus. Kinas po atviru dangumi šalia „Beepart“ dirbtuvių.

 

………………………………………………………………………………………………………………

 

18:00; 18:30; 19:00; 19:30; 20:00; 20:30 val. „Pojūčių teatro“ performansai. Gali dalyvauti iki 10 žmonių. Vėjo malūne.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių