Quantcast

Verkių parkas vilniečius ir svečius kviečia į „Šikšnosparnių naktį“

  • Teksto dydis:

Ar esate girdėję kaip „čiulba" šikšnosparniai? O ar žinote, kad kiekviena rūšis skleidžia savitą, tik jai būdingą garsą? Rugpjūčio sutemos – tinkamiausias metas pakelti akis į dangų ir susipažinti su nakties skraiduoliais. Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į šikšnosparnių apsaugos problemas, visoje Europoje rugpjūtį organizuojami tarptautinės „Šikšnosparnių nakties“ renginiai. Vilniečiai ir sostinės svečiai kviečiami susipažinti su šikšnosparniais ir jų slėpiningu gyvenimo būdu šį penktadienį (rugpjūčio 5 d.), prie Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijos.

„Jie veliasi į plaukus, aštriais dantukais kimba į kaklą ir siurbia kraują”, – siaubo filmo scenarijaus vertas istorijas įprastai pasakoja į renginius apie šikšnosparnius susirenkantys smalsuoliai. Nuolatinė Lietuvos gamtos fondo kova su mitais apie šikšnosparniais teikia vaisių: klausydami tikrų, o ne išgalvotų istorijų apie vienintelių pasaulyje skraidančių žinduolių gyvenimo būdą daugelis nugali savo baimes ir net susižavi šiais nakties skraiduoliais.

Laukiame jūsų vėlyvą penktadienio (rugpjūčio 9 d.) vakarą (21 val.) pievelėje prie Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijos (Žaliųjų ežerų g. 53, Vilnius). Šikšnosparnių apsaugos specialistas Remigijus Karpuška papasakos apie paslaptingą šikšnosparnių gyvenimo būdą, supažindins su jų stebėjimo metodais bei išsklaidys apie šiuos nakties skrajūnus sklandančius mitus. Ateikite ir sužinokite, kodėl šikšnosparnių nereikia bijoti!

Stebėdami naktinį dangų varstančius skraiduolius savo akimis įsitikinsite, kokie geri skrajūnai jie yra ir suprasite, kad įsivelti jums į garbanas gali nebent žioplas, skraidyti dar tebesimokantis jauniklis. Pasitelkę ultragarso jutiklius kviesime paklausyti šikšnosparnių „giesmių“ – skleidžiamo ultragarso signalo, kurio pagalba jie sumedžioja grobį. Kai kurie sumanūs drugiai yra išvystę savą apsaugos metodiką – pajutę šikšnosparnio signalą neria tiesiai žemyn, taip apgaudami medžiotoją. Kiti drugiai yra užsiauginę specialius plaukelius, kurie sugeria ultragarso signalą, todėl šikšnosparniui ne taip lengva užfiksuoti šį grobį. Tačiau tai – bene vieninteliai atvejai, kuomet aukai pavyksta pasprukti nuo šikšnosparnio, visais kitais atvejais jie – neprilygstami snaiperiai.

Rugpjūčio mėnesį kasmet daugiau nei 30 Europos šalių organizuojama „Šikšnosparnių naktis". Šiemet šis tarptautinis renginys vyks jau 17-ąjį kartą. Daugelyje šalių Šikšnosparnių naktis organizuojama paskutinį rugpjūčio savaitgalį, kitose, atsižvelgiant į ankstyvą kai kurių šikšnosparnių rūšių migraciją, - renginiai organizuojami anksčiau.

Renginiu Verkių parke pradedamas Lietuvos gamtos fondo įgyvendinamas Vilniaus miesto savivaldybės aplinkosauginio švietimo programos projektas „Susipažinkite - šikšnosparniai", kuriuo siekiama supažindinti visuomenę su Lietuvoje gyvenančiais šikšnosparniais, jų apsaugos būdais bei pagerinti šikšnosparnių rūšinės sudėties ištirtumą ir apsaugą Vilniuje. Projekto metu Vilniaus miesto gyventojai bus supažindinti su šikšnosparniais, jų apsaugos metodais. Tikimasi, kad tokiu būdu išaugs vilniečių ir sostinės svečių aplinkosauginis sąmoningumas, todėl sumažės nelegalių apsilankymų šikšnosparnių žiemavietėse, piliečiai jaus savo pareigą pranešti apie nesaugiose vietose žiemoti susiruošusius šikšnosparnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių