Quantcast

A. Vasiljevo parodoje – žvilgsnis į turtingą praeities vaikų madą

Vilniuje atidaryta dešimtoji mados istoriko ir kolekcininko Aleksandro Vasiljevo paroda.

Ji – didžiausia iš iki šiol pristatytų ir pasakoja apie vaikų pasaulį, egzistavusi nuo XVIII iki XX amžiaus. Pasak mados istoriko, vaikų mada yra puikus istorijos veidrodis, tad kviečiame atidžiai į jį pažvelgti.

„1930-aisiais buvo madingos buduarinės lėlės. Jos aprengtos suaugusiųjų drabužių modeliais, bet lėlės dydžio. Jos simbolizavo Holivudo žvaigždes. (...) Įdomu tai, kad joms buvo kuriamas suaugusios moters makiažas ir šukuosena, net tuo metu madingi aukštakulniai. Įprastai tokias lėles turėdavo suaugusios moterys, kurioms trūko lėlių vaikystėje. Galbūt jos augo neturtingai, kaimuose, galbūt neturėjo išsilavinimo, tačiau tuomet metais praturtėjo, jau priklausė buržuazinei klasei ir ėmė suptis aplink save daiktais, apie kuriuos svajojo vaikystėje“, – teigia mados istorikas, kolekcininkas Aleksandras Vasiljevas.

Daiktų XVIII–XX amžiaus pradžioje vaikų pasaulyje, pasak Vasiljevo, tikrai netrūko – išlikusių aksesuarų ir žaidimų įvairovė byloja ne tik apie žaismingumą, bet ir apie edukaciją – štai kad ir loto žaidimas buvo naudojamas mokytis iškart kelių užsienio kalboms.

Minėto laikotarpio vaikų mada – turtinga ir įmantri, kurta nekopijuojant suaugusiųjų drabužių, o specialiai vaikams. Sudėtingo kirpimo suknelės ir kostiumėliai liudija, kad aukštesnės visuomenės klasės vaikų apranga buvusi preciziško auklėjimo dalimi mokant estetikos ir gerų manierų.

XVIII–XX amžiuje, anot A. Vasiljevo, vaikystė trukdavusi iki šešiolikos metų. Tai liudija kad ir suknelių ilgis – šešiolikmetės imdavusios slėpti apatines kelnes po ilgais sijonais.

XX-o amžiaus pirmoje pusėje mergaitės, pasak mados istoriko, masiškai rengtos pagal Holivudo kino žvaigždutės, vadintos Holivudo princese Shirley Temple pavyzdį. Vakarų šalių mergaičių spintas užkariavo suknelės su dailiomis apykaklėmis ir pūstomis rankovėmis. Kartu dėl pasaulinės krizės ir visuomenės užimtumo nyko rankų darbas, apranga paprastėjo. Pasauliui gyvenant tarp Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų, net ir vaikų madoje atsirado militaristiniai motyvai ir spalvos.

Per Antrąjį pasaulinį karą  prabangą gaminti vaikiškus drabužius Europoje turėjo tik tos šalys, kurios nekariavo – taigi išliko šveicariškos, turkiškos ir portugališkos suknelės. Po karo į madą atėjo šviesios ir ryškios spalvos, prasidėjo plastiko bumas, neaplenkęs ir vaikiškų daiktų bei aksesuarų. Apskritai vaikų madą, sako Aleksandras Vasiljevas, galima vadinti akivaizdžiu istorijos veidrodžiu.

Daugiau – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių