Quantcast

Vasarai baigiantis – šilumos gūsis lietuvės ir japonės koncerte

  • Teksto dydis:

Vasarai keliaujant į pabaigą, pasidžiaugti šiltomis ir spalvingomis melodijomis kviečia „Ars Lituanica Summerfest 2016“ ir charizmatiška lietuvių smuikininkė Dalia Dėdinskaitė bei japonų fortepijono virtuozė Aki Maeda.

Rugpjūčio 17 d. 19.00 val. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje skambės savita, kiek rečiau girdima Vienos klasiko L. van Beethoveno dešimtoji sonata smuikui ir fortepijonui ir jau Lietuvos XX a. klasika tapusi Vytauto Barkausko „Partita“ smuikui solo. Taip pat bus galima išgirsti nuostabaus grožio ir visų klausytojų mylimą C. Francko sonatą, o pabaigai smuiko repertuaro perliuką – M. Ravelio „Čigonę“.

„Nors šimtą kartų jau buvau girdėjęs savo Partitą, bet prieš keletą metų išgirdęs D. Dėdinskaitę likau sužavėtas. Nuotaika, ypatinga charizma, įtaiga. Įsimylėjau, ir ta meilė taip ir neišblėso“, – taip atsiliepė prof. V. Barkauskas.

D. Dėdinskaitė – lietuvių smuikininkė, gimusi ir pradėjusi savo muzikinį kelią Vilniuje. 2010-aisiais Dalia laimėjo pagrindinį prizą tarptautiniame konkurse Vokietijoje „Violine in Dresden“, po kurio buvo pakviesta atlikti L. van Beethoveno koncertą smuikui prestižiniame festivalyje „Dresdner Musikfestspiele 2012“. D. Dėdinskaitė koncertavo daugelyje Europos valstybių, JAV ir Naujojoje Zelandijoje, griežė solo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, „Dresdner Kappelsolisten“ ir Drezdeno „Carl Maria von Weber“ simfoniniu orkestrais, diriguojant Sauliui Sondeckiui, Juozui Domarkui, Georgui Mark ir kt. 2014 metais Dalia su dideliu pasisekimu debiutavo Vienos „Musikverein“ salėje, kur atliko Vytauto Barkausko „Duettissimo“ pasaulinę premjerą. Smuikininkės talentą pastebėjo jos pirmoji mokytoja Elena Lašaitė, vėliau Dalia mokėsi pas prof. Jurgį Dvarioną, o ryškiausią pėdsaką smuikininkės muzikiniame kelyje paliko studijos pas austrų smuikininką, Vienos universiteto profesorių Christianą Altenburgerį.

A. Maeda gimė Japonijoje, kur nuo mažens pradėjo mokytis fortepijono ir smuiko specialybių paraleliai. Stodama į Kyoto menų universitetą, Aki pasirinko fortepijoną, kuris 2008-aisiais ją atvedė į Europos muzikos sostinę Vieną. Čia ji studijavo Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete profesoriaus Roland Keller klasėje, o 2015-aisiais apsigynė magistro diplomą su pagyrimu. Kaip solistė, Aki užėmė prizines vietas Elena Rombro-Stepanow bei Dr. Josefo Dichlerio konkursuose Vienoje, o tarptautiniame Prancūzijoje vykstančiame konkurse „Ile de France“ pasiekė finalinį turą. Aki pasirodė svarbiausiose Japonijos ir Austrijos koncertų salėse, tokiose kaip Vienos „Musikverein“ ir „Konzerthaus“, ji yra nuolat kviečiama koncertuoti įvairiuose Europos muzikos festivaliuose bei akompanuoti tarptautiniuose konkursuose, tokiuose kaip Fritz Kreisler smuikininkų konkurse Vienoje, Bled festivalio konkurse Slovėnijoje bei „Orpheus“ muzikos akademijoje. Muzikavimo subtilybių Aki sėmėsi iš daugelio pasaulio fortepijono meistrų, tačiau svarbiausias pamokas jai dovanojo Elena Richter bei Paul Badura-Skoda.

Programa:

V. Barkauskas Partita smuikui solo op. 12

L. van Beethoveno Sonata smuikui ir fortepijonui G-dur Nr. 10, op. 96

C. Francko Sonata smuikui ir fortepijonui A-dur

M. Ravelio „Tzigane“



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių