Quantcast

Už studentų orkestro pulto – Austrijos ir Mozarto ambasadoriumi vadinamas dirigentas

  • Teksto dydis:

Lapkričio 9 dieną 18 valandą sostinės Šv. Kotrynos bažnyčioje vyksiančiame koncerte „Amadeus“ Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) simfoniniam orkestrui diriguos Zalcburgo (Austrija) universiteto „Mozarteum“ profesorius, pianistas, pedagogas, mokslininkas ir LMTA Garbės daktaras Josefas Wallnigas.

J. Wallnigas su orkestru ir solistais  Karolina Glinskaite, Eglė Klimaite, Nelė Kovalenkaite, Simona Liamo, Joana Stanelyte, Jovita Pavlovaite, Aistė Pilibavičiūte, Dmitrijumi Kudrinu, Simona Liamo, Laura Zigmantaite, Justu Kirstuku, Maksimu Pogrebniaku, Roku Šveisteriu atliks arijas, duetus ir ansamblius iš Wolfgango Amadeus Mozarto operų „Užburtoji fleita“, „Don Žuanas“, „Visos jos tokios“, „Figaro vedybos“.

Tikru Austrijos, Zalcburgo ir W. A. Mozarto ambasadoriumi pasaulyje vadinamas J. Wallnigas
studijavo fortepijoną, kompoziciją, dirigavimą „Mozarteume“ bei Vienos muzikos ir scenos meno aukštojoje mokykloje, Vienos universitete įgijo teisės mokslų daktaro laipsnį (1968). Buvo Vienos valstybinio operos teatro ir Zalcburgo festivalio dirigentas, taip pat dirbo kituose Austrijos ir Vokietijos teatruose. Nuo 1980 m. – „Mozarteumo“ profesorius. Ilgą laiką vadovavo dainavimo ir muzikinės dramos parengimo katedroms, buvo prorektorius. J. Wallnigas yra Mozarto operos studijų instituto meno vadovas, „Mozart-Chor“ meno vadovas, ansamblio „Vaganten“ vadovas. Diriguoja operos spektakliams ir koncertams įvairiose šalyse, veda meistriškumo kursus muzikos interpretavimo klausimais.

Profesorius dalyvavo ir inicijavo ne vieną su W. A. Mozarto kūryba susijusį projektą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

„Mano gyvenime yra dvi viršukalnės, dvi aukso žvaigždės, kuriomis labai didžiuojuosi – prieš penkerius metus suteiktas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Garbės daktaro vardas ir 2010-aisiais įteiktas Austrijos Mokslo ir meno Didysis Kryžius. Noriu pabrėžti, kad ryšys su jūsų Akademija man yra didžiulė garbė ir įvertinimas“, - pabrėžė koncertui Vilniuje besiruošiantis prof. J. Wallnigas.

J. Wallnigo viešnagė LMTA vyksta pagal „Erasmus“ mainų programą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių