Quantcast

Už kiek parduosi sielą: aktorius M. Papinigis į gatvę išėjo nešinas kruvinais rubliais

  • Teksto dydis:

„Ką palaiko jūsų filmas – Rusiją ar Ukrainą?“ – tokį tiesų klausimą gatvėje išgirdo aktorius Mindaugas Papinigis tada, kai mėgino vienai moteriai į delną įsprausti krauju aptaškytą rublį. Rublis, kaip ir kraujas, buvo netikras, žinoma. Juo tik norėta priminti pagrindinę naujojo kino režisieriaus Emilio Vėlyvio filmo „Piktųjų karta“ temą – krauju aplaistytos išdavystės ir mirtys buvo gerai paslėpta sovietinio gyvenimo kasdienybė.

Ir kas kitas tai darytų, jei ne M. Papinigis? Mėgstamas kino režisieriaus E. Vėlyvio aktorius, jo filmų talismanas. Nors „Piktųjų kartoje“ jo personažas stipriai skiriasi nuo tų, kuriuos jam tekę vaidinti E. Vėlyvio filmuose, su rubliais į Vilniaus Gedimino prospektą jis išėjo nepakeitęs savo grėsmingo stiliaus – ant galvos užsmauktas džemperio kapišonas ir kruvini rubliai rankose.

Kodėl kruvini? Atsakymo į šį klausimą aktoriui nereikia ieškoti, jam juk viskas aišku: „O ar yra nekruvinų rublių?! Argi dar kam kyla abejonių, kai vyksta karas Ukrainoje?“

Mindaugo atmintyje sovietinio gyvenimo realijos – lyg išblukęs popieriaus lapas. Jam buvo vos šešeri, kai prasidėjo lietuvių kova už nepriklausomybę, – jokių slaptų ryšių, sandorių ir KGB šmėklų jis, žinoma, neprisimena. Gal tik ledų porcijos kaina likusi atmintyje. „Už rublį galėjau nusipirkti penkias porcijas ledų“, – prisiminė.

S. Miežytės nuotr.

Galima išduoti, kad kino filme „Piktųjų karta“, kuris šalies kino ekranuose pasirodys nuo spalio 14 dienos, Mindaugas vilkės kostiumą. Pats Mindaugas, paklaustas apie „geriečio“ vaidmenį, juokauja nežinantis, ką reiškia vaidinti blogiukus – paprastai kine jo personažas tik turi daugybę jam ar jo pozicijai oponuojančių veikėjų. „Bet šįkart gali būti kitaip, kas ten žino – Emilio filmuose pabaiga niekada nebūna vienareikšmė.“

Kad ir su naujuoju E. Vėlyvio filmo pavadinimu, nemažas sovietinių rublių atspaudų pluoštelis liko M. Papinigio rankose. „Žmonės bėgo nuo manęs, supratau, kad vien rublių pavadinimas jiems kelia siaubą“, – sakė aktorius.

E. Vėlyvis savo naujausiame filme „Piktųjų karta“ žiūrovą kviečia į mažą, gražų ir tvarkingą provincijos miestą. Vietinis jo elitas – policijos komisaras, prokuroras, teisėjas, merė – seni draugai, buvę bendražygiai. Miestelio ramybę sudrumsčia netikėta prokuroro mirtis. Įkalčiai rodo savižudybę, tačiau ne visi klausimai atsakyti, o senos, purvinos, iš sovietmečio ir pirmųjų nepriklausomybės metų atklydusios paslaptys ima lįsti viena po kitos.

„Piktųjų karta“ – ne tik tamsus, skandinaviško stiliaus trileris, kuriame įtampa išlaikoma iki paskutinės akimirkos, bet ir aštri šiuolaikinės Lietuvos visuomenės kritika, pasišaipymas iš politinio elito, mėginimas suprasti, kaip sovietinio režimo traumos nuodija dabartinį mūsų gyvenimą ir daro mus piktus.

Scenarijų filmui režisierius E. Vėlyvis kūrė kartu su savo filmų scenaristu Jonu Baniu. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Vytautas Kaniušonis, Ainis Storpirštis, Toma Vaškevičiūtė, Ingeborga Dapkūnaitė, Vaidotas Martinaitis. Filme žiūrovai taip pat išvys aktorius Dalią Michelevičiūtę, Gretą Petrovskytę, Valentiną Krulikovskį, Marių Repšį, Elzę Gudavičiūtę, Žilviną Tratą, Sakalą Uždavinį, Saulių Siparį ir, žinoma, M. Papinigį. Filmo operatorius – Feliksas Abrukauskas (LAC), dailininkė – Polina Rudchik, kostiumų dailininkė – Jolanta Rimkutė, muzika – Kipro Mašanausko. Filmą „Piktųjų karta“ kuria kompanijos „Kino Kultas“ prodiuseriai Daiva Varnaitė-Jovaišienė, Asta Liukaitytė, Donatas Šimukauskas. Filmo „Piktųjų karta“ kūrimą finansavo Lietuvos kino centras bei privatūs investuotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nelaimėlis

nelaimėlis  portretas
aktorėlis ............ prie rusų darželį belankydamas rublių pasiilgo

Ze

Ze portretas
M. Papinigis į gatvę išėjo nešinas,Tuščia kaip puodynė galva...

Aras-maras

Aras-maras portretas
Ką jis gali žinoti apie sąžiningai uždirbtus pinigus,pats būdamas tiktai puspinigiu?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių