Quantcast

Trumpiausiąją naktį bus ieškoma kubietiško džiazo šaknies

  • Teksto dydis:

Birželio 21-ąją Vilniaus festivalį užbaigs trumpoji džiazo naktis. Koncertų salėje „Compensa“ muzikuos ugningasis fleitininkas Orlando „Maraca“ Valle ir jo vadovaujamas „Lotynų Amerikos džiazo žvaigždžių septetas“.

Ką tik džiuginę Meksikos ir garsiojo Paryžiaus „Théâtre du Châtelet“ publiką, septeto nariai neliūdins ir lietuvių. Klausytojams jie ketina atlikti tradicijos ir žymiausių Kubos kompozitorių kūrybos įkvėptą muziką. Beje, su džiazo grupe „Otra Vision“ Maraca jau kartą viešėjo Vilniaus festivalyje 2003 metais. Naujojo pasirodymo programa sukurta pagal Maracos ir jo kolegų įrašą „Reencuentros, live at the Grand Theater of Havana“.

DVD plokštelė buvo pripažinta Metų įrašu. Septeto muzika – intriguojantis džiazo ir afrokubietiško stiliaus lydinys, į kurį fenomenaliai skverbiasi Maracos kubietiškos fleitos solo. Nepakartojamą vyksmą praturtina ir partnerių meistriškumas. Tai džiazo novatoriai, „Grammy“ apdovanojimų laureatai ir nominantai Steve`as Turre`as, Robby Ameenas, Timas Mayeris, Venesuelos perkusininkas Orlando Poleo, Martinikos pianistas Mario Canonge`as ir Kubos kontrabosininkas Felipe Cabrera. Maraca yra vienas garsiausių Lotynų Amerikos fleitininkų, pianistas, kompozitorius ir aranžuotojas, „Grammy“ apdovanojimų nominantas.

Anot leidinio „Island Beat“(2000), jis atlieka pagrindinį vaidmenį kubiečių muzikos evoliucijoje. Karjerą Maraca pradėjo Emiliano Salvatdoro ir Bobby Carcassèso ansambliuose, buvo Chucho Valdéso vadovaujamos pasaulinio garso grupės „Irakere“ atlikėjas ir aranžuotojas.

Netrukus susidomėjo bendrais amerikiečių ir kubiečių muzikos aspektais, teigdamas, jog džiazą ir kubietišką muziką suartina iš Afrikos kilę ritmo ir intonacijų dariniai. „Daugiausia išmokau muzikuodamas su kitais: žavėjausi jų energija – juk drauge grodami, dalijamės ja, – sako Maraca. – Kubietiškoje muzikoje išskiriu trijų kultūrų – Afrikos, Ispanijos ir Prancūzijos – elementus. Juos susiejus, ji ir radosi. Šiandien Kubos menininkai mažai tesidomi savo šaknimis, o man grįžti prie jų labai svarbu.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių