Quantcast

Trakų salos pilyje – renginys Vytautui Didžiajam atminti

  • Teksto dydis:

Trakų istorijos muziejus, minėdamas Vytauto Didžiojo 583-ąsias mirties metines, spalio 29 d. 17 val. kviečia šalies istorija besidominčią visuomenę į tradicinį viešą renginį. Prof. dr. Valdas Rakutis skaitys paskaitą „Karinės tradicijos ir inovacijos Jogailos ir Vytauto laikais“, koncertuos Trakų meno mokyklos mokiniai ir mokytojai.

Lietuvos istorijoje ši diena buvo įvairiai minima – nuo 1930-ųjų paskelbimo Vytauto metais, kai nepriklausoma Lietuva pagerbė kunigaikštį 500-ųjų mirties metinių proga, iki tilto į Trakų salos pilį išardymo 1980-aisiais. Tąkart visi į Trakus vedantys keliai KGB ir milicijos buvo užblokuoti, tikrinti automobiliai. Mieste patruliavo draugovininkai, buvo iškviesti specialūs milicijos daliniai. Nepaisant to, minėjimas vis tiek įvyko ežero pakrantėje, buvo sugiedota „Lietuva brangi“.

„Istorinė tradicija išskiria asmenis, kurie „visuotiniu sutarimu“ laikomi ypač reikšmingais šaliai ir jos tautai, – sako menotyrininkė dr. Giedrė Mickūnaitė. – Lietuvos istorijoje toks asmuo yra Vytautas“.

„Didžiojo kunigaikščio atminimui skirti istoriniai vakarai muziejuje buvo pradėti organizuoti netrukus po nepriklausomybės atgavimo, – pasakoja Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius. – Gimęs Senuosiuose Trakuose, nuėjęs ilgą ir sudėtingą politiko, karvedžio, neeilinės Viduramžių epochai asmenybės gyvenimo kelią, užbaigė jį Trakų pilyje. Čia valdovas mirė 1430-ųjų spalio 27 d. Renginių metu plačiau susipažįstama su valdovo aplinka, laikotarpiu, analizuojamos plačiajai visuomenei mažiau žinomos temos“.

Viena tokių temų – karyba, karo menas. Lietuviai istorijos arenoje pasirodė kaip karių tauta. Kiekvienas vyras turėjo valdyti ginklą, o tikru lyderiu galėjo tapti tik karvedys. Tai darė įtaką visoms gyvenimo sritims. Renginio svečias, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos profesorius dr. Valdas Rakutis pasakos, kas keitėsi valstybės valdyme, karyboje, kultūroje Vytauto Didžiojo laikais.

„Lietuvos valdovai Jogaila ir Vytautas tradicinėje lietuvių sąmonėje pateikiami kaip konkurentai, ar net priešai, – sako prof. dr. Valdas Rakutis. – Klausimas dėl Vytauto karūnos vienu metu buvo svarbiausias. Siūlau pažiūrėti, ką iš tikrųjų nuveikė šie valdovai kartu, kokių naujovių atnešė jų valdymas. Nuo seniausių laikų būtent šie valdovai laikyti pavyzdžiu kitiems, o jų nuveikti darbai paliko neišdildomą įspūdį tiek amžininkams, tiek priešams, tiek palikuonims“.


Renginys vyks š. m. spalio 29 d. Trakų salos pilyje. Pradžia – 17.00 val. Įėjimas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių