Quantcast

Trakų pusiasalio pilyje atgis tradicinė Viduramžių šventė

  • Teksto dydis:

Birželio 18–19 d. į Trakus kviečia antrą dešimtmetį bebaigiąs renginys – Viduramžių šventė. Šiemet į Trakų pusiasalio pilį sugužės per 200 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos ir Azerbaidžano.

Šventėje dvi dienas skambės muzika, šokio sūkury suksis ne tik šokėjai, bet ir lankytojai, kausis riteriai, triūs ir svečius mokys senųjų amatų meistrai, bus senovinių pramogų ir suaugusiems, ir mažiesiems.

Pasak Trakų istorijos muziejaus direktoriaus Virgilijaus Poviliūno, renginiai įkvėpė gyvybės nepelnytai užmirštai Pusiasalio piliai. Prieš tai net miestelėnai ne visi žinojo, kad miesto centre esantys griuvėsiai – kunigaikščio Kęstučio statytos didingos pilies, šalia kurios kūrėsi miestas. Kad būta čia svarbių istorinių įvykių, aršių kautynių.

Šiais metais po pertraukos į renginį vėl atvyksta Olštyno pilies riterių brolija, kuri ne tik dalyvaus riterių kovose, organizuos rungtis žiūrovams, bet ir pirmąkart surengs programą vaikams. Dalyvaus senbuviai – senovės baltų kovų brolija Vilkatlakai, Kauno karo istorijos klubas, Hospitalierių ordinas, Kovas. Pirmą kartą iš Baltarusijos atvyksta klubas Bielyj Tur. Šeštadienio pilies šturmo inscenizacijoje gali dalyvauti iki 40 kovotojų. Abi dienas stovyklose karybos rekonstruktoriai pristatys viduramžių ginkluotę, šarvus bei viduramžių gyvenseną.

Pilyje įsikurs ir amatų miestelis. Šiais metais didžiausias dėmesys skiriamas edukacijai. Į renginį atvyksta per 30 nagingųjų meistrų, edukatorių, tautodailininkų, paveldo puoselėtojų-entuziastų.

„Esame ištikimi Trakų istorijos muziejaus renginių dalyviai, – pasakoja amatininkų klubo „Dvaro meistrai“ narė Elena Aleksejeva. – Mes ne tik eksponuosime dirbinius ir demonstruosime kaip juos gaminti. Šventės svečiai patys galės sukurti istorinį gaminį – nusižiesti puodynę, pasigaminti apyrankę, susisukti žiedelį ar nusivyti juostą.“

Dainomis ir šokiais svečius linksmins viduramžių muzikos ansamblis Lity Taler iš Baltarusijos, istorinio šokio trupė Galms iš Latvijos, senosios muzikos ir šokio trupė Festa Cortese, folkloro kolektyvai Obelija, Girjaukis, choras Gentis, folkroko grupė Žalvarinis ir intelektualiojo roko grupė Corus, kuri pristatys unikalų projektą su vokalistu Vusal Rzasoy. Šeštadienio vakarą šokio ir ugnies studija „Čiutyta“ užburs magišku ugnies šou.

Visa renginio programa – www.trakaimuziejus.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių