Quantcast

Tiškevičių dvare renkasi menininkai

  • Teksto dydis:

Dvyliktasis Trakų Vokės pleneras „Menas paveldui 2015“ šiemet įgauna kitokį pagreitį. Rugpjūčio 3 d., 16 val., prasidedanti ir savaitę truksianti kūrybinė iniciatyva „Trys atspindžio pusės“, sukvietė gausų būrį dalyvių iš visos Lietuvos. Menininkus labiausiai masina ne tik tai, kad jie kurs istorinėje erdvėje, bet ir pirmą kartą gyvens pačiame Tiškevičių dvare. Plenero metu bus surengta ir dailės terapijos sesija, o renginį vainikuos tarptautiniu mastu pripažintų atlikėjų – iš Rumunijos kilusio baritono Vasile Chisiu ir dainininkės Eglės Chisiu – pasirodymas Tiškevičių dvaro rūmuose.

Plenero organizatoriai informuoja, kad šiemet savo dalyvavimą plenere patvirtino penkiolika menininkų. Tarp jų – garsūs akvarelės ir aliejinės tapybos meistrai,  keramikai. „Nuo pat pradžių šio Trakų Vokei ypatingo renginio organizavimą lydėjo ypatinga aura – kilo idėja pirmą kartą per daugiau kaip dešimt metų trunkančią plenero istoriją apgyvendinti kūrėjus dvare, kad jie dar labiau priartėtų prie šio nuostabaus paveldo ir turėtų galimybę reflektuoti niekieno netrukdomi, istorinio palikimo apsuptyje. Be viso to, mums didelė garbė, kad Tiškevičių dvarą atrado pasaulinį pripažinimą pelnę atlikėjai ir sutiko uždarymo dieną padovanoti plenero dalyviams ir svečiams įspūdingą klasikinį koncertą“, – džiaugiasi plenero „Menas paveldui“ organizatorė, „Trakų Vokės dvaro sodyba“ direktoriaus pavaduotoja Nijolė Jagelavičienė.

Plenere dalyvaus ir tarptautiniu mastu pripažintis Latvijos menininkas, Venecijos bienalių dalyvis, Edmunds Lucis, kuris į Trakų Vokę atvyks pirmąjį kartą ir sieks pažvelgti į šią erdvę nauju žvilgsniu.

Architektūrinio paveldo tematika kuriantis dailininkas Romanas Borisovas, surengęs daugiau kaip trisdešimt personalinių parodų, Trakų Vokės plenere dalyvauja kone kasmet. Pasak menininko, taip yra todėl, kad Tiškevičių dvaras turi ypatingą aurą, kurioje bendram kūrybiniam procesui vienijasi menui ir paveldui atsidavę kūrėjai. „Šiais metais turėjau nemažai kvietimų dalyvauti tarptautiniuose pleneruose, bet daugelio iš jų atsisakiau. Į Trakų Vokę šiemet ir vėl atvyksiu todėl, kad šis pleneras sugeba suvienyti tokius žmones, su kuriais malonu ne tik kartu kurti, bet ir bendrauti pozityvioje aplinkoje. Tai – tam tikras to krašto fenomenas, o man, kaip kūrėjui, atgaiva. Dažniausiai iš anksto negalvoju apie tai, ką sukursiu, leisiu sau būti spontaniškam ir pajausti, kas tuo metu bus aktualu“, – atvirauja patyręs akvarelinės tapybos atstovas R. Borisovas.

Keramikė Vida Juškaitė pabrėžia, kad ilgametes tradicijas turintis pleneras reikšmingas dėl to, kad Tiškevičių dvaras nebūtų pamirštas kaip istorinis ir kultūrinis objektas. „Ne paslaptis, kad dažniausiai, bėgant metams, išlieka tai, kas „užfiksuota“ popieriuje, drobėje, nuotraukose. Kol bus tapoma, tol bus vizualinės medžiagos ainiams. Pati šiemet ieškosiu sankirtų ir takoskyrų tarp sena ir nauja, nes kartais man atrodo, kad laiko tėkmėje daug dalykų susiniveliuoja. Neturime prarasti Trakų Vokės dvaro, kaip objekto, vientisumo – juk dabar viskas dera – ir rūmai, ir parkas, ir arklidės, ir upė, ir žmonės aplinkoje“, – įžvalgomis dalijasi V. Juškaitė.

Plenero senbuvis, tapytojas ir skulptorius Ojaras Mašidlauskas, džiaugiasi, kad Trakų Vokės dvaro aplinkoje kūrėjai visada turi daug asmeninės laisvės – nėra jokių ribų kūrybai, tad pastebėti dominančius objektus, jų detales ir pirmapradiškai pajausti aplinką čia turi galimybes kiekvienas.

„Trakų Vokės dvaro sodybos“ meninių darbų kolekcijoje – šiuo metu per 150 vertingų meno kūrinių, kurių kasmet gausėja.

Šiemet plenero metu pirmą kartą vyks dailės terapijos sesija kūrėjams, kurią ves dailės terapeutė Vaida Markevičiūtė. „Mano tikslas – parodyti vidines žmogaus galimybes, kelionę savo vaizdiniais. Šis užsiėmimas plenere reikalingas tam, kad menininkai dar kartą atrastų savo vidinius resursus, vidinį šaltinį. Visas pleneras yra tarsi kūrybinio potencialo stiprinimas, idėjų generavimas ir  realizavimas, o šios sesijos tikslas – pagauti pasąmonėje slypintį vaizdinį, kuris netikėtai gali labai daug pasakyti pačiam asmeniui. Šio susitikimo metu nebus svarbi estetinė pusė, nebus kūrybos taisyklių“, – pristato V. Markevičiūtė.

Dar viena plenero iniciatyva – socialinė akcija „Piešti gali kiekvienas“, kurios metu, rugpjūčio 6 d., 11,30 val., visi norintys galės kurti šalia dvaro esančioje pievoje, konsultuojami patyrusių menininkų. Tai – akcija, kurios metu visi manantys, kad nemoka ar negali piešti, turės progą įsitikinti, jog tikrai tą daryti įmanoma. Šios akcijos metu nesvarbus nei amžius, nei gabumai, svarbūs nauji potyriai kūryboje.

Plenero „Menas paveldui“ uždarymas vyks rugpjūčio 8 d., 16 val. Jo metu visuomenei bus pristatyti visų autorių darbai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių