Quantcast

Tarptautinės dokumentikos dirbtuvės žada naujas galimybes profesionalams

  • Teksto dydis:

Festivalis „Nepatogus kinas“ kviečia Lietuvos dokumentinio kino kūrėjus ir naujųjų medijų profesionalus dalyvauti tarptautinėse „ESoDoc” („Europos socialinė dokumentika”) dirbtuvėse, kurios spalio 11-17 d. atkeliauja į Vilnių.

Čia vyks trečioji ir paskutinė kasmet organizuojamų vienų seniausių tarptautinių dirbtuvių sesija. Trys Lietuvos atstovai turės galimybę dalyvauti visoje mokymų programoje, o dar penkiems atrinktiesiems bus rengiamos individualios konsultacijos su užsienio ekspertais.

„Labai džiaugiuosi, kad 15 metų patirtį turinti mokymų iniciatyva „ESoDoc” atkeliauja į Lietuvą. Tikimės, kad tai taps kasmetiniu mūsų šalies kino industrijos renginiu, kuriame Lietuvos kūrėjai galės tobulinti socialinio dokumentinio kino ir naujųjų medijų projektus, megzti ryšius su lyderiaujančiais ekspertais iš Europos ir viso pasaulio”, – sako festivalio „Nepatogus kinas” direktorius Gediminas Andriukaitis.

Europos socialinės dokumentikos kino dirbtuvės yra pirmoji ir seniausia mokymų programa Europoje, kurioje dokumentinės istorijos yra pritaikomos naujosios medijos formatams – virtualiai realybei, video žaidimams, interneto dokumentikai, 360 ir daugeliui kitų. „ESoDoc” buvo įkurta dokumentinio kino, televizijos ir naujųjų medijų mokyklos „ZeLIG” (Italija), siekiant paskatinti ir įgalinti filmų kūrėjus imtis su žmogaus teisėmis susijusių temų.

Mokymus į Lietuvą pakvietęs tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ žada, kad šis bendradarbiavimas taps nuolatine partneryste. „Dokumentinio kino populiarinimas festivaliui visuomet buvo svarbus uždavinys. Matydami augančią dokumentinio filmo gamybą Lietuvoje, mes tikimės šiuo bendradarbiavimu prisidėti prie Lietuvos dokumentinio kino, tarpdisciplininių bei naujųjų medijų projektų kūrėjų kompetencijų bei konkurencingumo stiprinimo”, – teigia festivalio industrinės programos vadovė Virginija Vareikytė.

Nuo projekto pristatymo įgūdžių iki virtualios realybės

Kasmet „ESoDoc” organizuoja trejus intensyvius savaitės trukmės mokymus, kuriuos papildo sesijos virtualioje aplinkoje. Lietuvoje vyksiančioje paskutinėje – trečiojoje, sesijoje 3 atstovai iš Lietuvos turės galimybę dalyvauti pilnoje mokymų programoje, o dar 5-iems bus suorganizuotos individualios konsultacijos. Dalyvio paraiškas atrankai gali teikti dokumentinio kino, tarpdisciplininių projektų, naujųjų medijų kūrėjai, turintys konkretų socialinės tematikos projektą arba besidomintys socialinėmis temomis savo veikloje.

Sesijos metu Vilniuje „ESoDoc” dalyviai galės tobulinti savo projektų pristatymo įgūdžius kartu su projektų pristatymų eksperte ir knygos „Pitch it“ autore Sybille Kurtz, programų sudarytoja bei prodiusere ZDF ir ARTE televizijose Sabine Buben-Patz, Leipcigo tarptautinio dokumentinio kino festivalio vadove Leena Pasanen ir dokumentinio kino režisieriumi Audriumi Stoniu.

Dalyvių žinias apie projektų socialinio poveikio visuomenei stiprinimą padės gilinti kampanijos „Think-Film Impact Production“ (TFIP) vadovė, viena iš lyderiaujančių poveikio kampanijų (angl. impact campaigning) eksperčių kino industrijoje Danielle Turkov. Dalyviai taip pat susipažins su konkrečiais sėkmingų dokumentinių filmų gamybos ir platinimo pavyzdžiais, kuriuos pristatys televizijos kanalo ARTE programos „Art and Culture“ sudarytoja, to paties kanalo interneto platformos „Arte Creative“ dokumentinio turinio programos sudarytoja Caroline Mutz.

Mokymų metu atskira sesija bus skirta virtualios realybės projektų prodiusavimo ir platinimo problematikai, o 4-iose atvirose „ESoDoc” paskaitose bus galima ne tik susipažinti su naujausiomis projektų prodiusavimo, finansavimo bei platinimo tendencijomis, bet ir užmegzti ryšius su Vilniuje susirinkusiais dirbtuvių dalyviais, profesionalais ir ekspertais.

Norintys dalyvauti pilnoje trečiojoje „ESoDoc” dirbtuvių sesijoje arba gauti individualią paskaitą, kviečiami paraiškas pildyti iki rugsėjo 8 d.

Internetinę paraišką rasite čia.

Daugiau informacijos apie artėjančią mokymų sesiją Vilniuje ir reikalavimus paraiškoms rasite čia.

Vilniuje vyksiančią trečiąją „ESoDoc” mokymų sesiją rengia tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“. Prie iniciatyvos prisideda Lietuvos kino centras, Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, IT bendrovė „Telesoftas”, audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija „Avaka“. „ESoDoc“ dirbutvių pagrindinis rėmėjas yra MEDIA – kūrybiškos Europos programa.

Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temoms, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu dvylikoje Lietuvos miestų pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių