Quantcast

Šv. Jonų bažnyčioje – kitokia klasika

Šeštadienį nuo pat ryto šv. Jonų bažnyčioje – sujudimas. Čia ruošiamasi renginiui „Klasika visiems“, kurio metu bus atliekamas Antonio Vivaldi kūrinys „Magnificat“. Koncertas išskirtinis tuo, kad jį atliekantis choras susibūrė tik šiandien. Visi norintys galėjo registruotis ir šiandien, vos po dienos intensyvių repeticijų, atliks kūrinį.

Idėja kilo viešint JAV

„Klasika visiems“ vyks jau antri metai. Pernai taip jau buvo atliktas Mocarto „Requiem“. Projekto sumanytoja, Vilniaus Universiteto chorų vadovė ir dirigentė Rasa Gelgotienė sakė, jog idėja surengti tokį koncertą jai kilo viešint JAV. „Dirbdama su studentų chorais įsitikinau, kad juos labai greitai galima kažko išmokyti. Ypač jeigu dalis jų jau moka kūrinį. Tada viskas vyksta labai greitai. Jeigu ir pats dirigentas gerai žino kūrinį, tai rezultatai išvis greitai ateina. Pati renginio koncepcija atsirado man būnant San Franciske. Pamačiau afišą, kurioje žmonės buvo kviečiami ateiti ir atlikti Mocarto „Requiem“. Kolega man pasakė, kad taip būna kiekvienais metais. Iš pradžių pamaniau, kad ten tiesiog šiaip ateina žmonės iš gatvės ir dainuoja. Paskui sužinojau, kad ten registruojamasi, vyksta perklausos.  Tačiau aš užsidegiau. Pagalvojau, kad iškėlus vienintelį reikalavimą, jog žmogus turėtų mokėti skaityti natas, ir gerai sudėliojus repeticijų planą mums gali kažkas išeiti. Pernai pamatėm, kad mums tikrai pavyksta“, - pasakojo ji.

Reikia aukšto lygio kūrinio

R. Gelgaudienė pasakojo, kad dalyvaujantiems keliamas tik vienas reikalavimas – gebėjimas skaityti natas. Dar prieš koncertą, dainininkai išmoksta kūrinį ir per repeticijas telieka viską sudėlioti į vietas. „Kūrinys neturi būti labai didelis – apimtis privalo būti įveikiama. Per pirmą repeticiją pereinu per sunkiausias natas, svarbiausias vietas. Antra repeticija irgi tokio pobūdžio. Po to išsiskiriame balsais. Kiekvienas balsas pereina per savo liniją tada gali jos išmokti stropiai. Tada viską suklijuojam, ateina orkestras, pasidarom generalinę ir štai.“ – kalbėjo R. Gelgaudienė.

Ji sako, kad trijų VU chorų „Virgo“, „Gaudeamus“ ir „Pro Musica“ narius labai paprasta išmokyti – jie itin imlūs ir gabūs. „Man labai pasisekė, kad dirbu Vilniaus Universitete su jaunimu, nes manau, kad jis pats gabiausias. imliausias, pasiduodantis naujoms idėjoms. Pas juos jokių stabdžių – iš karto didžiulis noras, užsidegimas. Juk į VU įstoja pats gabiausias jaunimas. O jeigu žmogus yra gabus vienoje srityje, jis be abejonės turi gerą galvą, o mums geros galvos tikrai reikia.“ – teigė pašnekovė.

Pasak pašnekovės, tokiam koncertui reikia parinkti itin gerą kūrinį. Jis turi būti pakankamai žinomas, įsimintinas, toks, kokį dainininkai paprasčiausiai norėtų atlikti. „Nėra tiek daug kūrinių, iš kurių galėtumėm rinktis. Kūrinio apimtis turi būti ne tokia didelė. Kūrinys ir turi būti pakankamai aukšto meninio lygio, nes žmonės turi užsidegti atlikimui, todėl reikia kažko pakankamai žinomo. Juk kai kurie čia atvažiuoja iš kito miesto, o koncertui dar reikia ir pasiruošti.“ – sakė R. Gelgaudienė.

Dalyvauja ne tik VU studentai

„Klasikoje visiems“ dalyvauja ne vien VU studentai. Į koncertą jie pasikvietė ir dėstytojus, draugus. Ieva iš Alytaus rajono susikvietė visą savo šeimą. Koncerte ji dalyvaus su broliais, seserimi ir mama. „Man pasisekė, kad gyvenu su kambarioke, kuri dainuoja „Gaudeamus“ chore. Per vieną koncertą čia, šv. Jonų bažnyčioje pasakiau jai kaip pasiilgau buvimo chore. Ji man pasakė, kad bus toks projektas „Klasika visiems“, kuriame galėčiau dalyvauti. Pagalvojau, kad čia reiktų pasikviesti ir savo šeimą. Kadangi visi retai būnam kartu, tai čia būtų puiki bendra veikla. Jie „pasisrašė“ ir čia visi atsiradom.“ – pasakojo ji.

„Klasika visiems“ jau virsta nauja universiteto tradicija. R. Gelgaudienė tikisi, jog tokius renginius pavyks ne tik organizuoti, bet ir pavyks nuolat keisti, išlaikyti gyvibingus. „Aš kažkaip nemėgstu tradicijų. Norėčiau, kad taip būtų, bet išliktų galimybė kažką pakeisti, padaryti kažką kitaip. Visada juk norisi kažko naujesnio. Pavyzdžiui prieš kelis metus mes turėjome tradiciją su VU chorais ir kurčiausiais giedoti kalėdines giesmes. Jie rodė tekstą gestais, o mūsų chorai giedodavo labai išraiškingais veidais ir kurčiųjų publika  jausdavo ir ritmą, ir viską suprasdavo. Taigi tradicija buvo puiki, bet ji labai atsiliepdavo mūsų chorų meniniam lygiui, nes kiekvienais metais turėjome kartotis. Tą tradiciją mes pakeitėm šia. Ji gerokai aukštesnio meninio lygio.“ – sakė renginio sumanytoja.

Koncerto pradžia šiandien, 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vita choras

Vita choras portretas
Ačiū Vadovei :)

Vita choras

Vita choras portretas
VU chorų vadovė Rasa Gelgotienė, ne Gelgaudienė :) ir ne kurčiausiais, turbūt, o kurčiaisiais? ;) sėkmės rašyboje; o koncertas buvo išties nuostabus!!! Ačių Vadovei.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių