Quantcast

Šv. Genezijaus trupė netiki elitu

  • Teksto dydis:

Gruodžio 29 d. 18 ir 20 val. jaukioje kamerinėje Meno Forto teatro salėje (Vilniuje, Bernardinų g. 8) Šv. Genezijaus trupė pristatys muzikinį spektaklį „Šv. Genezijaus trupės kelionės po Europą“.

Šio senosios muzikos ir šokio spektaklio eskizą, žiūrovai galėjo matyti 2017 m. Kultūros nakties festivalyje.

Spektaklio dramaturgija švelniai jungia pagrindinius italų, prancūzų, ispanų, anglų teatro principus, o komiškumas ir saviironija priartina artistą prie žiūrovo. Spektaklyje naudojami interaktyvūs commedia dell'arte teatro elementai, leidžiantys žiūrovą įtraukti į dramaturgijos kūrimą. Muzika, šokis, daina bei akrobatikos menas susitinka tam, kad atspindėtų vientisą įvairių scenos žanrų sintezę, kurios šaknys siekia baroko ir senesnius laikus.

Spektaklio pagrindinis motyvas - beribės vaizduotės ir fantazijos galimybės, kurios klajojančių artistų trupei leidžia stebinti ponus, įtikinti apie savo ir kitų šalių menų ir kultūros išmanymą. Tik atsidūrus išprususio žiūrovo akiratyje, aiškiai pasimato, kad vaizduojama Italijos Commedia dell Arte, Prancūzijos karališkojo dvaro spindesys, Anglijos jūreivių linksmas gyvenimas ar Ispanijos aistros tėra gražus, mielas ir labai nuoširdus jų vaizduotės kūrinys. Nuostaba, estetika, senosios muzikos ir šokio elegancija bei jos banalumą neutralizuojantys komizmas ir saviironija - tai spektaklio ingredientai, kuriame žiūrovas tampa ne tik stebėtoju, bet ir dalyviu.

Pagrindinė artistų kūrybą lydinti tema – teatras ir publika. Šv. Genezijaus trupė prisistato kaip artistai, turintys vienintelį ir paprasčiausią tikslą - patenkinti žiūrovą, kupiną atsineštų su savimi lūkesčių „elitinės“ senosios muzikos ir šokio žanro profesionalams. Kaip gerame restorane, artistai bando vaišinti publiką, skanėstais, kurių iš jų tikimasi. Jie nekelia filosofinių idėjų ir būties klausimų, pateikia savo mažytę pasaulio viziją ir tikisi vieno, kad publika džiaugsis tuo ką, jie groja, dainuoja ir rodo. Jie nejaučia savo klaidų, nukrypimų nuo scenarijaus, veliasi į tarpusavio santykius ir stengiasi taisyti pašlijusią padėtį scenoje, tuo negailestingai nuversdami ant pjedestalo užkeltą didįjį „artisto“ mitą. Menininkai kuria klišes ir čia pat jas sulaužo taip kvestionuodami senosios muzikos žanro elitiškumą bei išskirtinumą.

Senosios muzikos ir šokio žanro profesionalai neatsitiktinai pasirinko tokią pasakojimo formą. Ilgametė patirtis parodė, kad vis labiau senoji muzika ir šokis atliekama „savai, užsiaugintai publikai“, o „tikrasis, paprastasis“ žiūrovas patekęs į tokį renginį dažnai išeina nusivylęs, nesupratęs ir tuomet senajai muzikai uždeda „neįdomios muzikos“, o šokiui „lėkšto, kostiuminio šokio“ klišes. Tik gili patirtis, ilgos studijos, begalinė meilė senajam – renesanso, baroko - scenos menui bei publikai galėjo subrandinti tokį projektą.

Šv. Genezijaus trupės subūrėjai Jūratei Širvytei-Rukštelei nuo 2014 metų sukosi mintis sukurti spektaklį skirtą žiūrovams, kuriame publika jaustųsi esanti smalsus, reiklus, lygiavertis spektaklio dalyvis. Menininkės patirtis – 24 metus trunkančios senojo teatro, muzikos ir šokio studijos bei darbas. Ši sritis, kuri šiuolaikinio meno kontekste pateikiama kaip išskirtinė, kitokia, o dažnai ir „elitinė“. 2015 metais Valdovų rūmuose Užgavėnių proga susibūrė artistai: J. Širvytė-Rukštelė - šokėja, choreografė, besipecializuojanti Europos barokinio šokio žanre, Ievutė Baublytė – vienintelė muzikantė Lietuvoje profesionaliai grojanti išilgine fleita bei dainininkas Nerijus Masevičius - vienas ryškiausių senosios muzikos vokalistų Lietuvoje, be kurio dalyvavimo apsieina retas senosios muzikos įvykis. Pasikvietę klavesinistę Dovilę Savickaitę menininkai subūrė muzikinio teatro trupės branduolį, kurį (tiesa, pradžioje juokais...) pavadino Šv. Genezijaus, scenos menus globojančio šventojo vardu, tokiu būdu neįsisprausdami į žanrinius rėmus ir savo globą patikėdami... Šventajam bei patys sau. Priklausomai nuo kuriamo spektaklio pobūdžio, menininkai pastiprina savo trupę pasikvietę cirko meno atsovą – oro akrobatą Konstantin Kosovec ar žonglierių Mantą Markevičių, liuto forte muzikantą Saulių S. Lipčių, dainininkus Rūta Vosyliūtę ir Mindaugą Bargailą, flamenko šokėją Rasą Vedrickienę. Šv. Genezijaus trupės kūrybinę veiklą palaiko ir remia Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus.


Šiame straipsnyje: Meno fortasmuzikinis spektaklis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių