Quantcast

Sprendžiamas Šiaulių menų inkubatoriaus likimas

Šią savaitę spręsis Šiaulių menų inkubatoriaus likimas. Jam statyti jau gautos Europos Sąjungos (ES) lėšos ir parinktas rangovas.

Tačiau kai kurie miesto tarybos nariai suabejojo, ar projektas nebus per didelė našta ir taip prasiskolinusiems Šiauliams, tad tarybos prašoma stabdyti šią idėją. Be to, nors ir teigiama, kad menų inkubatoriumi domisi menininkai, pastarieji tokiais teiginiais abejoja.

Vakar dalis Šiaulių tarybos narių vietoje pietų rinkosi trumpą ekskursiją. Į pastatą, kuriame planuojama kurti Menų inkubatorių, juos sukvietė keli sunerimę kolegos.

Pastarieji sako, kad šį ambicingą projektą reikia stabdyti, nes abejoja, kad taip apleistam pastatui renovuoti užteks skiriamų 9 milijonų litų. Be to, baiminasi, jog naujai pastatyta įstaiga bus per brangi prasiskolinusiems Šiauliams.

„Pavojai tikrai didžiuliai, nes vien studijoje parodyta, kad kiekvienais metais vis daugiau pinigų reikės – iki milijono ir dar daugiau. Kiek čia reikės išleisti, kad uždirbtume“, – sako Šiaulių tarybos narys Artūras Visockas.

„Aš balsuosiu prieš, nes manęs niekas absoliučiai neįtikins. Jiems svarbiausia yra įžengti koją, kai įžengs koją, paskui trūks pinigų ir tada prašys, kad savivaldybė duotų. Iš kur duoti – žmones atleidžia, viską mažinam, miestas eina į bankrotą, tad baikim žavėtis tos ES pinigais“, – tvirtina Šiaulių tarybos narė Nijolė Budrytė.

Šiuo metu sutarties pasirašymas yra sustabdytas, nors menų inkubatoriui jau rastas rangovas ir skirtos lėšos. Anot miesto investicijų ir plėtros skyriaus vedėjos, Europos sąjunga projektui skiria 95 procentus reikalingų lėšų, o miestui reikia pridėti apie 700 tūkstančių litų.

„Šitam pastatui yra skaičiuojama, kad atėjęs operatorius, vykdydamas veiklą turi pasiekti tokį rezultatą, kad padengtų išlaidas. O jei ne? Jei ne, tai aišku guls ant savivaldybės pečių“, – teigia Šiaulių savivaldybės Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vedėja Aistė Žalevičienė.

Planuojama, kad Menų inkubatoriuje, kurio plotas apie 3 tūkstančiai kvadratinių metrų, įsikurtų teatralai, muzikos ir kino studijos, parodų salės. Mažesnės patalpos būtų atiduotos tautodailininkams, kitiems menininkams.

Esą susidomėjimas yra nemažas, tačiau dalis miesto menininkų tuo abejoja. Pasak jų, buvusi odų fabriko teritorija, kur vykdoma pramoninė veikla, ne itin patraukli menui kurti.

 „Buvau keliuose susitikimuos ir niekam tai nebuvo įdomu. Visi supranta, kad juos šitas projektas nelabai liečia, čia yra kiti interesai, čia yra statybos interesai ir meno čia nė su žiburiu nerasi“, – tvirtina skulptorius Gintautas Lukošaitis.

Šiaulių Menų fabriko likimą miesto taryba svarstys šį ketvirtadienį. Skubėti reikia, nes, sutarties nepasirašius iki gruodžio 1-ios, bus prarastos ES lėšos.

 


Šiame straipsnyje: menas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių