Quantcast

Sostinėje pristatytos naujos parodos

Nurimus Valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtiems renginiams parodų salės atvėrė duris naujoms parodoms.

Antradienį vien sostinėje pristatytos net kelios naujos ekspozicijos, kuriose jauni ir jau pripažinti menininkai pateikia savo požiūrį į valstybę, aplinką, kurioje gyvename ar vidinį žmogaus pasaulį.

Vilniaus fotografijos galerijoje atidaryta analoginės fotografijos, tai yra juosta fotografuotų nuotraukų paroda. Joje 8 Lietuvos autoriai, tokie kaip Gintautas Trimakas, Kipras Kasputis, Gintas Kavoliūnas ar Juozas Petkevičius, nagrinėja miesto sąvoką, interpretuodami Vilniaus, kaip miesto, fenomeną.

Daug kartų ir įvairiomis technikomis fiksuotus sostinės vaizdus fotomenininkai tarsi kuria iš naujo ir ieško nematytų rakursų, nuotaikos atspalvių. Parodos iniciatorius Andrejus Antonau teigia, kad parodos idėja buvo parodyti, kaip kiekvienas laikotarpis net ir istoriniam pastatui uždedą savą laiko žymę. Fotografai ją atskleidžia, padaro matomą kitiems.

Kita paroda – Vilniaus dailės akademijos galerijoje „Artifex“. Čia menininkė Rūta Šipalytė per kūrybą svarsto apie namus kaip sąvoką. Kas žmogui yra namai judriame pasaulyje, kai geografiniai atstumai seniai nebeteko reikšmės. Paroda, pavadinimu „Miestai. Keliaujantys namai“, – apie namų jausmą. R. Šipalytė per kompozicijas svarsto, kiek žmogui svarbūs „vidiniai namai“, ar pasaulio pilietis jų ilgisi, ir kas tai yra – staltiesė ant stalo ar kultūrinis identitetas.

Dar giliau į vidinį žmogaus pasaulį neria dailininkė Nijolė Vilutienė. Antradienio vakarą jos kūrybos paroda atidaryta Rašytojų klube. Įkvėpimo iš gamtos besisemianti grafikė jautriais prisilietimais, nuo juodos iki balkšvai pilkos ar rausvos linijos, jausmų ir vaizdų pasaulį guldo ant baltos popieriaus plokštumos. Piešimą, tapybą, skaitmeninę fotografiją ir mėgstamą sausos adatos techniką derinanti N. Vilutienė parodą pavadino „Prisilietimais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių