Quantcast

Sostinėje prasideda ciklo „Pasimatymai su žydų literatūra“ renginiai

  • Teksto dydis:

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centras ir Tarptautinis jidiš centras Vilniuje rengia ciklą „Pasimatymai su žydų literatūra“. Lapkričio 16 d. 18 val. pirmas renginys – „Tu esi Lietuvon įstatytas tamsus talismanas“. Tai Moišės Kulbako poemos „Vilnius“ (vertėjas Alfonsas Bukontas) skaitymas su komentarais.

Dalyvaus Tarptautinio jidiš centro Vilniuje direktorė Viktorija Jusė ir Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė.

M. Kulbakas (1896–1937) gimė Smurgainyse, istorinėje Lietuvoje (dabar Baltarusija).

1919 m. apsigyveno Vilniuje. Čia leistame žydų literatūros žurnale publikuotas pirmas jo eilėraštis „Žvaigždutė“ („Šterndl“), čia M. Kulbakas išleido pirmąją poezijos knygą „Dainos“ („Širim“).

Keletą metų praleidęs Berlyne, į Vilnių grįžo 1923 metais. Poeto ir vertėjo A. Bukonto žodžiais, jau subrendęs kūrėjas, išmanantis ir miestelių žydų folklorą, ir viduramžių mistiką, ir XX a. jidiš bei pasaulio literatūrą. „Vilniaus laikotarpį daugelis M. Kulbako kūrybos tyrinėtojų laiko pačiu sėkmingiausiu ir laimingiausiu“, – rašo A. Bukontas.

Susitikime bus skaitoma ir aptariama 1926 m. parašyta poema „Vilne“ („Vilnius“), atskleidžiami jos metaforų šaltiniai bei istorizmo ir simbolizmo sankirtos.

„Pasimatymai su žydų literatūra“ – renginių ciklas, kurio tikslas pristatyti turtingą Lietuvos žydų literatūrą, skatinti domėtis jidiš kultūra, kuri yra neatsiejama Lietuvos daugiatautės kultūros dalis. Susitikimų metu bus skaitomi ir komentuojami nauji ir žinomi jidiš kalba parašyti prozos ir poezijos tekstai, pristatomos jų parašymo aplinkybės, interpretuojamas ir aiškinamas istorinis bei kultūrinis kontekstai. Susitikimus ves vertėjai, literatūrologai, judaikos tyrėjai.

Projekto atidarymas ir pirmas susitikimas vyks Tolerancijos dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip visada zydai tik jiems lsavi reikaliukai terupi,

moise

moise portretas
Dabar sunkus laikai,gal zydai gali aprimti nors kiek,rado laika kada ,cia mums ne tas galvoje jusu kultura gali palaukti,toks ispudis kad cia tik zydai gyvena o kitu tautu nera,man jau koktu daros nuo ju verkimu,reikalavimu,melavimu,kas jau perdaug tas jau neskanu,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių