Quantcast

Šiuolaikinio meno centre – „JCDecaux premijos 2019“ parodos atidarymas

  • Teksto dydis:

Penktadienį atidaryta Šiuolaikinio meno centro ir lauko reklamos kompanijos „JCDecaux“ projekto „JCDecaux premija 2019“ paroda „Ne dėl to, kad kas prašė“ .

Ketvirtus metus gyvuojančio projekto tikslas – skatinti jaunųjų Lietuvos menininkų kūrybą bei jos sklaidą ne tik šalies, bet ir tarptautiniu mastu. Parodų dalyviai išrenkami atviro šaukimo metu, kur iš visų gautų paraiškų parodos kuratoriai atrenka penkis projektus. Tuomet iš atrinktų darbų formuojama konceptuali grupinė ekspozicija. Kiekvienam projektui skiriama kuratorinė parama ir 1500 eurų biudžetas įgyvendinimui. Parodos metu, iki pat gruodžio, Šiuolaikinio meno centro erdvėje visuomenei ir bus pristatomi atrinkti nauji menininkų darbai, o vienam iš jų tarptautinės komisijos sprendimu lapkričio gale atiteks net 4000 eurų vertės premija ir galimybė eksponuoti savo darbus lauko reklamos plotuose.

Šiemet parodos organizatoriai sulaukė didelio menininkų susidomėjimo ir gavo net 75 projektų paraiškas. Iš jų parodos „JCDecaux premija 2019“ kuratoriai atrinko penkis aktualiausius, vizualiai bei idėjiškai įdomiausius pradedančiųjų menininkų projektus, kurie bus pristatomi šių metų projekte. (Kuratorių komanda keičiasi kas dvejus metus, siekiant išlaikyti ekspozicijos originalumą, užtikrinti kaskart vis naujus ir dinamiškus sprendimus bei procesus.) Šių metų kuratoriai Monika Kalinauskaitė ir Adomas Narkevičius drauge kuravo 2018 ir šių metų parodas.

M. Kalinauskaitė yra rašytoja ir kuratorė, grafinio romano „The Great Outdoors“ bendraautorė, šiuo metu dirbanti Vilniaus dailės akademijoje. Ji reguliariai publikuoja grožinius tekstus ir parodų recenzijas Lietuvos ir užsienio spaudoje bei aktyviai dirba su jaunųjų menininkų parodomis.

A. Narkevičius nuo 2017 metų yra meno ir edukacijos centro „Rupert“ rezidencijų ir edukacijos kuratorius. Dirbdamas „Rupert“, inicijavo ir kuruoja garso meno ir eksperimentinės muzikos renginių programą. Pastaruoju metu aktyviai dirba su jaunųjų Lietuvos ir užsienio menininkų parodomis ir renginiais Lietuvoje, kuruoja 7 „Rupert“ alternatyvios edukacijos programas. Yra eksperimentinės popgrupės „Without Letters“ narys.

Šiais metais atrinkti 2019 m. parodos dalyviai ir jų pristatomi darbai:

Agnė Jokšė (g. 1993) yra šiuo metu Kopenhagoje gyvenanti menininkė, studijuojanti Danijos Karališkojoje vizualiųjų menų akademijoje. Jos kūryba apima tekstą, meno akcijas, garsą ir bendruomenines veiklas bei feminizmo, LGBTQIA ir kitus sociopolitinius kontekstus. Menininkė „JCDecaux premijos“ ekspozicijoje pristatys darbą „Miela, drauge“ – vaizdo liudijimą, o atidarymo metu (19 val.) vyks ir performansas, nagrinėjantis platonišką moterų draugystę bei jos detalią, kintančią kasdienybę, kupiną magijos elementų ir kliūčių, kurios įveikiamos drauge.

Arvydas Umbrasas (g. 1986) yra Vilniuje gyvenantis menininkas, studijavęs Vienos taikomųjų menų universitete Austrijoje ir Bergeno meno ir dizaino akademijoje Norvegijoje. Jo kūrybai būdinga minimalistiška estetika, balansuojanti tarp abstrakcijos ir kūniškumo ženklų. Parodoje A. Umbrasas pristatys astronominių fenomenų, fantastinės vaizduotės ir lytiškumo tyrinėjimų įkvėptą objektą „Sapnagaudis“.

Nancie Naive (Emilė Skolevičiūtė, g. 1997) – kylanti populiariosios kultūros, šiuolaikinio meno ir kino superžvaigždė, socialinių tinklų persona, įkūnytas kūrybinis alter ego, pati sau kūrinys, produktas, prekė ir reklama. Ekspozicijoje Nancie pristato kūrinį „Aš esu Nacie“, kuriame atsigręžia į ją lydinčią šlovę ir stoja į akistatą su kiekvienos įžymybės amžinais palydovais – paparacais ir jų blykstėmis. Taip ji nagrinėja „žvaigždės“ savoką ir tai, kaip šlovės šviesoje pasirodę dalykai tampa svarbūs, net jei tokie ir nėra.

Gabrielė Vetkinaitė (g. 1996) šiuo metu studijuoja skulptūros bakalaurą Vilniaus dailės akademijoje ir kuria garso instaliacijas bei vaizdo darbus, apmąstančius ir keičiančius iš pažiūros jau suvoktas istorijas. Parodoje ji pristatys iš asmeninių patirčių bei lyrinių įspūdžių kylantį muzikinį kūrinį „Žinutės“. Tai pačios autorės jos kambaryje įrašytos istorijos-tekstai parodos lankytojui, skirti intymiam ir atidžiam klausymuisi.

Milda Januševičiūtė (g. 1990) ir Miša Skalskis (g. 1994) – Lietuvoje ir Olandijoje gyvenantis menininkų kolektyvas, dirbantis vaizdo meno ir garso instaliacijų srityse. „JCDecaux premijos“ parodoje jie pristatys sociologiniais tyrimais ir asmenine patirtimi paremtą kūrinį „Bejėgis vaistas“. Tai vaizdo instaliacija, kurioje apmąstomos pažeidžiamumo ir bendražmogiškumo temos sveikatos apsaugos sistemų kontekste.

Besibaigiant parodai bus apdovanotas premijos laureatas bei daugiausia lankytojų simpatijų sulaukęs darbas. Parodos lankytojai išrinks jiems labiausiai patikusį darbą balsuodami, o premijos laureatą išrenka kaskart naujai suburiama tarptautinė šiuolaikinio meno kūrėjų, kuratorių ir tyrėjų komisija ir ji lapkritį įteiks apdovanojimą vienam parodoje dalyvaujančiam menininkui ar kolektyvui už pristatomo kūrinio meninės raiškos originalumą bei aktualumą. Šių metų komisijos nariai: nepriklausoma kuratorė Monika Lipšic (Lietuva); meno kritikas Jensas Asthoffas (Vokietija); kuratorė, projektų erdvės „Mimosa House“ įkūrėja Daria Khan (D. Britanija / Italija).

Paroda vyks nuo rugsėjo 20 d. iki gruodžio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių