Quantcast

Seime į fotografijų parodą kviečia senasis ir naujasis Vilnius

Antradienį Seimo Spaudos konferencijų salėje bus pristatyta  Vilniaus istorinio centro įrašymo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą 25-mečiui skirta fotografijų paroda „Senas ir naujas Vilnius“.

Jungiamojoje galerijoje eksponuojamą parodą atvers Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, parodos iniciatorius Ramūnas Karbauskis. Ekspoziciją pristatys Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Evelina Karalevičienė, Lietuvos centrinio valstybės archyvo direktorius Dalius Žižys ir parodos bendraautorė fotografė Jogailė Butrimaitė.

Šiandieninė Vilniaus senamiesčio kaita neišvengiamai verčia per istorines fotografijas pažvelgti, kaip keitėsi Vilniaus istorinis centras bėgant laikui, kas buvo prarasta ir sužalota sovietinės okupacijos laikotarpiu bei susimąstyti, ar miesto visumos išsaugojimas vis dar yra prioritetinė kryptis. Atsakyti į šiuos ir kitus klausimus kviečia Valstybinės kultūros paveldo komisijos ir Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro parengta paroda „Senas ir naujas Vilnius“. Parodos partneris – Lietuvos centrinis valstybės archyvas. 

Parodoje „Senas ir naujas Vilnius“ pristatomi fotografų Jano Bulhako ir Mečislovo Sakalausko fiksuoti vaizdai, leidžiantys lankytojams paklaidžioti po XX a. Vilnių ir pažvelgti į miestą, dar nepatyrusį karo nuostolių ir atgimusį pokario laikmečiu. Istorija keičia miesto veidą, o fotografija, įamžinanti praeitį, kviečia prisiminti istorinį Vilnių bei susieti jį su dabarties realijomis, todėl šalia istorinių fotografijų eksponuojamos fotografijos profesijos studentų Marinos Filistovič, Gintarės Grigėnaitės, Mariušo Pyžo, Indrės Šernaitės, Laimos Viršilaitės ir profesijos mokytojos Jogailės Butrimaitės atliktos senamiesčio nuotraukos, provokuojančios susimąstyti, ar XX a. pradžioje užgimusi paveldosaugos kryptis išsaugoti miesto visumą yra tęsiama iki šiol ir kokia ateitis laukia mūsų sostinės istorinės dalies.

„Vilniaus istorinis centras, šiandienos visuomenei pasakojantis daugybę skirtingų istorijų, vis dar žengia savitumo paieškų keliu. Kiekvienai kartai ypač aktualu išsaugoti miesto veidą, atskleisti jo tapatumą ir suvokti savąjį santykį su juo. Išsaugojęs viduramžių miestui būdingą planinę struktūrą ir UNESCO prieš 25 metus pelnytai įvertintas dėl savo reikšmės Vidurio ir Rytų Europai, senamiestis patyrė daugybę pokyčių ir iki šiol yra įtakojamas besikeičiančių urbanistikos paveldo apsaugos tendencijų“, – pažymi parodos organizatoriai.

Seimo Jungiamojoje galerijoje ekspozicija veiks rugsėjo 2-16 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tautieciai

tautieciai portretas
jei dar prieinate prie valdymo formu gelbekit musu pyli kol zydai nesugriove nes i visas valdstrukturas jie slenka kaip skeriai o juk viskas ir remiasi jav sionizmu....

Klausimas

Klausimas portretas
Kada tauta pastatys didinga pili?

Anonimas

Anonimas portretas
ar ziureti i ta plika kalna griunanti,baisu ka padare pusdurniai valdzioje,isrove medzius ,bet uz tad dabar pinigus sau i kisene krauna,geras sumanimas,,biznis.. tokius i kalejima su turtu atememu,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių