Quantcast

„Scanoramos“ atidarymą pasveikino sausakimša kino mylėtojų salė

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje nuotaikingai prasidėjo 17-oji „Scanorama“. Į atidarymo vakarą gausiai susirinkę svečiai neskubėjo į kino salę ir pasinėrė į svaigulingą šurmulį.

„Labą gražų vakarą! – tradiciškai su festivalio svečiais sveikinosi „Scanoramos“ įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė. – Tikriausiai nėra geresnio pavadinimo, kuris tiktų šio vakaro atidarymo filmui – „Svaigulys“. Filme pasakojama apie tai, kas retai įvyksta gyvenime, nors turi jame būti. Ir tas pasaulis, kuris atsiveria šiame filme, tikrai nuneš jus ten, kur ir turi nunešti geras, spindulingas ir žavingas kinas.“

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ į kino sales kviečia Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių žiūrovus. Festivalio programoje – ne tik kruopščiai atrinkta filmų programa, kurioje esantys filmai retai sutinkami įprastuose kino teatrų repertuaruose, bet ir galimybė susitikti su kino kūrėjais, pasisemti vertingų žinių industriniuose „Scanoramos“ krypčių renginiuose.

Nuolatiniai festivalio lankytojai patvirtins – „Scanoramos“ žiūrovai labiausiai laukia ryškių, aukščiausią kritikų įvertininimą pelniusių pastarųjų metų filmų iš Europos, ypač Skandinavijos. O šiemet skandinaviško kino programoje „Naujienos iš Šiaurės“ rikiuojasi ypatingai garsūs vardai.

Visų miestų žiūrovai galės pamatyti ilgai lauktą naujausią Roy‘aus Andressono filmą „Apie begalybę“. Ši Įspūdinga odė ir rauda suka amžinybės kaleidoskopą ir tęsia amžinąjį pasakojimą apie neįveikiamą žmogiškosios būties trapumą.

Apie giliai paslėptas traumas savaip kalba vienas produktyviausių šiuolaikinių norvegų režisierių – Hansas Petteris Molandas, „Scanoramoje“ asmeniškai pristatysiantis Pero Pettersono romano „Vogti arklius“ ekranizaciją. Įstabios gamtos fone vykstanti epinė brandos drama aprėpia platų žmogiškų jausmų spektrą nuo meilės iki netekties, nusivylimo ir kaltės. Beje, nemažai šio filmo scenų buvo filmuota Lietuvoje.

Dažnas svečias „Scanoramoje“ – ukrainiečių režisierius Sergejus Loznica šiemet vėl lankysis festivalyje ir pristatys naujausią savo dokumentinę juostą „Valstybinės laidotuvės“. Čia režisierius-kosmpopolitas vėl prikelia archyvinę medžiagą naujam gyvenimui, kuri leidžia akistata pažvelgti į 1953 m. vykusias Josifo Stalino laidotuves. Įrašų autentiką virš savo režisūrinio balso iškeliantis S. Loznica žiūrovams užduoda nejaukų klausimą: ar dar ilgai girdėsime protu nesuvokiamos anų laikų isterijos aidą?

Kitaip į pasaulį žvelgia rusų režisierius Kantemiras Balagovas, filme „Ilgšė“ keliantis žmogiškumo klausimus. Šiemet Kanuose režisierius pelnė du apdovanojimus – tai rodo neeilinę jauno režisieriaus brandą, gebėjimą į trauminę praeitį žvelgti šiuolaikiškai ir viltingai.

Mėgstantys klasikinį kiną, gražiai papasakotą istoriją, stiprius charakterius ir išraiškingą estetiką turėtų nepraleisti filmų „Šeimos paslaugos“ (rež. Werner Herzog), „Nepaprasta Maronos kelionė“ (rež. Anca Damian), „Lara“ (rež. Jan Ole Gerster), „Sonja. Baltoji gulbė“ (rež. Anne Sewitsky), „Dievas yra, jos vardas Petrunija“ (rež. Teona Strugas Mitevska).

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 7–24 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darbas internetu

Darbas internetu portretas
Geriausias darbas ... galimybė kiekvienam! Dirbkite patogiai, namuose, naudokite kompiuterį ir dirbkite savo darbo valandomis. Tai galite padaryti ne visą ar visą darbo dieną. Gaukite nuo 150 iki 200 USD pper valandą! Jokių apribojimų nėra, viskas priklauso nuo tavęs ir nuo to, kiek nori uždirbti kiekvieną dieną. Paspauskite čia .... ..................>>>>>>>>>> w­­w­­w.T­­r­­a­­b­­a­­j­­o­­s­­7.C­­o­­m

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
kaimo kapela
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių