Quantcast

Savaitgalį Trakų pilyje šeimininkaus senųjų amatų meistrai

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 20–21 d. Trakų Salos pilyje jau dvyliktą kartą vyks renginys „Senųjų amatų dienos“.

Dvi dienas amatininkai bei amatų rekonstruktoriai demonstruos per 20 amatų, vyks edukaciniai užsiėmimai, kūrybinės dirbtuvės, riterių ir muzikinių kolektyvų pasirodymai. Šiemet į salos pilį sugužės daugiau nei 100 dalyvių iš Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos ir Rusijos. Renginį organizuoja Trakų istorijos muziejus.

Pasak muziejaus direktoriaus Virgilijaus Poviliūno, renginys puikiai papildo pilyje esančią ekspoziciją. Lankytojai gali ne tik pamatyti muziejaus eksponatus, bet ir sužinoti, kaip jie buvo gaminami ir naudojami praeityje. Patyrusių meistrų padedami, smalsiausieji galės patys pabandyti senoviniu būdu panašius daiktus pasigaminti.

„Istorinį paveldą geriausia pažinti gyvai – liečiant, meistraujant, klausiant. Taip jis tampa savu ir artimu. Tokia yra mūsų meistrų nuostata, to siekiame pažindindami žmones su senaisiais amatais. Tad kviečiame atvykti ir kartu dalintis mūsų aistra, darbu ir džiaugsmu – puodininkyste ir koklininkyste, knygrišyste, juvelyrika, žalvario dirbinių liejimu, medžio drožyba, verpimu verpstuku, vilnos vėlimu, juostų vijimu, nėrimu adata ir pynimu“, – ragina amatininkų klubo „Dvaro meistrai“ prezidentė Virginija Rimkutė.

Pirmą kartą renginio istorijoje bus mokoma rišti sodus, vašku marginti kiaušinius, apdirbti kanapių pluoštą, austi rinktines juostas, rišti skudurines lėlytes. Abi dienas galima bus dalyvauti amatų kūrybinėse dirbtuvėse: mažieji lankytojai iš medžio žievės gamins žaislinius laivelius, droš kalavijus, didesnieji ir suaugusieji galės susisukti žalvarinį žiedelį, nusipinti apyrankę, nusivelti baltiška simbolika puošta padėkliuką puodeliui. Jei nebus noro darbuotis su amatininkais, bus galima pramokti viduramžių ar liaudies šokių, vaikščiojimo ant kojūkų arba tiesiog stebėti ir džiaugtis renginio programa.

Viduramžių kovas bei ginkluotę pristatys brolija „Viduramžių pasiuntiniai“, kaip vykdavo riterių turnyrai parodys „Kauno karo istorijos klubas“, dainomis ir šokiais svečius linksmins ansamblis „Hansanova“, trupė „Festa Cortese“, „Saltus gladii“ bei dainų autorius ir atlikėjas Aleksandras Makejevas. Pirmą kartą atvykstantis kolektyvas iš Baltarusijos „Javaryna“ ne tik koncertuos, bet ir mokys senovinių bei liaudies šokių, o šeštadienio vakarą užbaigs ugnies šou.

Renginyje taip pat bus galima išgirsti ir patriotinio roko grupę „Thundertale“, kurios dainų tekstai Trakų pilyje skamba ypač įtaigiai ir prasmingai. Ypatingo dėmesio turėtų sulaukti unikalus eksperimentinės etnomuzikos projektas „Tabalai“, kurio metu profesionalūs atlikėjai muzikuos ne tik birbynėmis, kanklėmis, būgnais, tabalais, bet ir dalgiu, grėbliu, ąsočiu, tarka, kultuve bei kitais smulkiais buities daiktais.

Daugiau informacijos čia



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių