Quantcast

Renginiais Vilniuje ir Klaipėdoje prasidės tradicinis „Poezijos pavasaris“

  • Teksto dydis:

Sekmadienio vakarą dviem atidarymo renginiais Vilniuje ir Klaipėdoje prasidės 59-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“.

Vilniuje atidarymo renginys vyks Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, Klaipėdoje – Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje.

Iki gegužės 28-osios vyksiantis festivalis poezijos gerbėjus pakvies į 132 renginius Lietuvoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, JAV, Vengrijoje, o virtualūs tiltai suteiks galimybę susitikti su poetais, gyvenančiais Jungtinėse Amerikos Valstijose, Danijoje, Meksikoje, Vokietijoje, teigiama Lietuvos rašytojų sąjungos pranešime.

Anot organizatorių, „Poezijos pavasaris“ – bene vienintelė galimybė per dvi savaites susipažinti su išsamia šiuolaikinės lietuvių ir pasaulio poezijos panorama.

Festivalio programoje – susitikimai su įvairių kartų poetais, eilėraščių skaitymai, pokalbiai apie literatūrą, poezijos ir muzikos vakarai, literatūros pamokos, sakralinės poezijos valandos, ekskursijos, parodos.

Be to, vyks naktiniai vakarojimai, avangardinės šoko poezijos popietės, slemo improvizacijos, dainuojamosios poezijos vakarai ir kt.

Lietuvių literatūros klasikai – Sigitas Geda, Anzelmas Matutis, Bronė Liniauskienė, Stasys Jonauskas, Vladislovas Sirokomlė, Henrikas Radauskas, Liūnė Sutema, Henrikas Nagys – bus pagerbti jų tėviškėse, memorialinėse sodybose, muziejuose Prienų, Alytaus Skuodo, Kaišiadorių, Kauno, Radviliškio, Šiaulių, Vilkaviškio ir kituose rajonuose.

Didžioji dalis festivalio renginių vyks atvirose erdvėse: aikštėse, skveruose, parkuose, soduose, bibliotekų kiemeliuose, sodybose, kitur.

Į „Poezijos pavasarį“ atvyks kūrėjai iš Jungtinės Karalystės, Ukrainos, Lenkijos, Latvijos, JAV, Estijos, Prancūzijos.

Rašytojų sąjungoje bus surengta tarptautinė poetų ir kritikų konferencija „Poezijos galia ir begalybė“.

Kauno miesto savivaldybės įsteigtą ir finansuojamą „Poezijos pavasario“ bei Maironio premiją siūloma skirti poetui Juliui Kelerui už poezijos knygą „Virtuvėlė pilna Ukmergės“.

Komisijos siūlymui dar turi pritarti Kauno miesto savivaldybės taryba artimiausiame posėdyje.

Festivalyje bus įteiktos literatūrinės Salomėjos Nėries, Jono Aisčio, Zigmo Gėlės premijos, Vilniaus miesto mero premija ir „Poezijos pavasario“ rengėjų premija už geriausią poezijos knygą vaikams.

Kūrėjai taip pat bus apdovanoti įvairiais prizais – už eseistiką almanache, už lietuvių ir už pasaulio poezijos vertimus, už literatūros sklaidą, aktoriui skaitovui bus įteiktas Laimono Noreikos prizas ir kita.

Visi festivalio renginiai nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių