Quantcast

„Prokrovskije kolokola“ kviečia į baigiamąjį koncertą ir kulinarinio paveldo šventę

Vilniuje baigiasi keturias dienas trukęs tarptautinis folkloro festivalis „Prokrovskije kolokola“. Šiandien, paskutinę šventės dieną, 12 val. Dievo Motinos Ėmimo į Dangų katedroje dar vyko sakralinės muzikos koncertas, o nuo 13 iki 20 val. V. Kudirkos aikštėje žiūrovų laukia kulinarinio paveldo šventė ir baigiamasis festivalio koncertas.

Pasak festivalio direktorės Irenos Zacharovos, į aštuntą kartą sostinėje surengtą festivalį pakviesta beveik 50 kolektyvų iš Lietuvos ir kitų valstybių. Tarp dalyvių – ir mūsų šalies tautinių mažumų atstovai. 

Direktorės teigimu, festivalį galima vadinti pasisekusiu – įvairiose Vilniaus koncertų salėse ir bažnyčiose susirinko daugybė žiūrovų.

„Ketvirtadienį Filharmonijoje buvo pilna salė, anšlagas. Koncertas tęsėsi tris valandas ir beveik niekas neišėjo, gal tik moteris su mažu vaiku“, - sakė I.Zacharova.

Festivalis „Prokrovskije kolokola“ pavadintas stačiatikių šventės Švenčiausios Mergelės Marijos apsaugos garbei. Šiuo metų laiku būdavo pabaigiami visi žemės ūkio darbai ir prasidėdavo kaimiškos šventės, vestuvės, vykdavo mugės.

Organizatorių teigimu, festivalis skirtas žmonėms, „gebantiems suvokti tradicinio liaudies meno jėgą, pamatyti, kaip įvairiose šalyse žmonės vertina ir saugo savo tradicijas, perteikdami jas iš kartos į kartą, įvertinti liaudies kultūros grožį, pasimokyti dainavimo, šokio, apeigų meno“.

Per keturias festivalio dienas publika galėjo išvysti Lietuvos, Rusijos, Lenkijos, Ukrainos, Baltarusijos, Olandijos, Italijos ir kitų valstybių kolektyvų pasirodymus. Dalyviai visuomenei pristatė etninių bendruomenių dainuojamojo, šokio ir apeiginio folkloro pavyzdžius, bažnytinės dainuojamosios poezijos kūrinius, tradicines Kalėdų ir Velykų giesmes, psalmes.

Keli dideli koncertai surengti Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje ir Lietuvos rusų dramos teatre, vyko ir tarptautinė mokslinė konferencija apie Lietuvos ir užsienio šalių tautinių mažumų tradicinę kultūrą.

Festivalio organizatoriai – Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centras, Slavų tradicinės muzikos mokykla, Vilniaus rusų folkloro centras.

Kiekvienais metais šią šventę organizuoti padeda Kultūros ministerija, Kultūros rėmimo fondas, Vilniaus miesto savivaldybė, Maskvos vyriausybė, fondas „Ruskij mir“, Rusijos ir Lenkijos ambasados Lietuvoje bei kiti rėmėjai. Festivalio partneriai – Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos nacionalinė filharmonija, Lietuvos stačiatikių bažnyčia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių