Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš 230 metų portugalo parašyta opera apie Lietuvą statoma Valdovų rūmuose

2013-10-24 14:30 diena.lt inf.
Valdovų rūmai: nei pririšti, nei paleisti
Valdovų rūmai: nei pririšti, nei paleisti / Visvaldo Morkevičiaus nuotr.

Gruodį Valdovų rūmuose Vilniuje bus parodyta portugalų kompozitoriaus prieš 230 metų sukurta opera apie Lietuvą. Tai bus antrasis šio kūrinio pastatymas, pirmą ir vienintelį kartą šią operą žiūrovai išvydo XVIII amžiaus pabaigoje Portugalijos karaliaus dvare.

"Ši opera buvo pastatyta tik XVIII amžiaus pabaigoje Portugalijoje, karaliaus rūmuose Lisabonoje, karaliaus gimtadienio proga. Nuo to laiko tas kūrinys nebuvo grojamas, tiesiog gulėjo archyvuose. Nutarėme, kad ją reikia prikelti gyvenimui", - ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė viešosios įstaigos "Kultino" vadovė Jūratė Černiauskienė.

Portugalijos rūmų kompozitoriaus Jao de Sousa Carvalho (Žao de Soua Karvaljo) sukurtą operą "Everardas II - Lietuvos karalius" kompozitorius, dirigentas Alexis Soriano (Aleksis Sorijanas) atsitiktinai aptiko Madrido karališkajame archyve.

Lietuviškų šaknų turintis muzikas pasakojo archyve ieškojęs Ispanijos ir Portugalijos kompozitorių kūrinių ir netyčia užkliuvęs už žodžio "Lietuva".

"Paprašiau man parodyti tą kūrinį, archyve nustebo, klausia: "kam jums to reikia, daug metų jo niekas neprašo". Liepė palaukti, po pusvalandžio atėjo kitas žmogus ir klausia: "ar tikrai norite tai pamatyti", ir vėl liepė palaukti. Pagaliau man parodė tą partitūrą, ji buvo labai gerai išlikusi, viskas buvo aišku. Man atrodė muzika nebloga, kūrinys geras", - apie savo atradimą ketvirtadienį Valdovų rūmuose Vilniuje pasakojo A.Soriano.

Operos libretą sukūrė italų poetas Gaetanas Martinellis (Gaetanas Martinelis).

Šiuo metu jį į lietuvių kalbą verčiantis Dainius Būrė teigė, kad šios operos siužetas - tradicinis, kalbama apie valdžią ir meilę.

"Šiame siužete Lietuva glaudžiai integruota į Europą, kadangi tos vertybės, kurias atspindi libreto veikėjai, buvo aktualios bet kuriam Europos dvarui. Everardo II personažas savotiškai pasiūlomas kaip atitikmuo Portugalos monarcho Pietro III. Siužeto pabaigoje jis pašlovinamas už tas pačias vertybes, savybes, kurios atskleistos per Everardo II personažą", - pasakojo D.Būrė.

"Everardas II - kilnus, gailestingas ir teisingas, įtempto siužeto pabaigoje jis išsprendžia konfliktus, susijusius su valdžios ir meilės klausimais, išsprendžia kaip gailestingas ir teisingas valdovas. Už tai pašlovinamas ir Portugalijos karalius", - sakė vertėjas.

Operos veiksmas vyksta ne vėliau nei XVI amžiuje, prie Lietuvos ir Lenkijos sienos, dabartinėje Baltarusijos teritorijoje, Valkavisko dvare.

Anot D.Būrės, nors operoje minimi kai kurie su Lietuvos Didžiąja kunigaikštyste susiję vardai - Aleksandras Augustas, Ladislovas, Mykolas Lietuvis - istorinės tiesos kūrinyje ieškoti nereikėtų, ten vaizduojamas labiau kolektyvinis lietuvio paveikslas.

Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jolanta Karpavičienė teigė, kad Valdovų rūmuose visuomet virė aktyvus muzikinis gyvenimas. Valdant Vladislovui Vazai 1636 metais čia pastatyta pirmoji opera.

"Mūsų pareiga yra pristatyti Europos operinę kultūrą, kurios neatsiejama dalis buvo ir Lietuva", - tvirtino J.Karpavičienė.

Gruodžio 10-11 dienomis muziejuje bus parodytas koncertinis teatralizuotas operos variantas.

A.Soriano operą "Everardas II - Lietuvos karalius" stato su "Vilniaus simfonietta" ir jos dirigentu Vytautu Lukočiumi. Pagrindinius vaidmenis atliks Tomas Pavilionis, Viktoras Gerasimovas, Diana Tiškovaitė, Nora Petročenko, Ilona Pliavgo.

Kūrinys bus atliekamas itališkai, bet žiūrovai matys vertimą.