Quantcast

Po metų pertraukos Vilniuje vyksiančioje knygų mugėje bus ribojami lankytojai

Po metų pertraukos Vilniuje vėl vyks tarptautinė knygų mugė, tačiau laikantis epidemiologinių reikalavimų dėl koronaviruso pandemijos, bus ribojamas lankytojų srautas, antradienį pranešė Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“.

Dėl COVID-19 pandemijos 2021-aisiais atšauktas renginys šiemet vyks vasario 24–27 dienomis, kaip įprasta, „Litexpo“ parodų rūmuose.

„Litexpo“ vadovas Justinas Bortkevičius teigia, kad mugės rengėjai valdys lankytojų srautus, salėse bus įrengti srautų matuokliai, kurie leis riboti momentinį žmonių skaičių, visos erdvės bus vėdinamos – oras jose visiškai pasikeis per valandą.

„Sekame ir atidžiai stebime informaciją apie besikeičiančią epidemiologinę situaciją bei Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiamus reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus lovų užimtumo rodiklius. Manome, kad svarbiausias dalykas yra laikytis rekomenduojamų saugumo reikalavimų renginiams“, – teigė J. Bortkevičius.

Anot jo, renginiai vyksta visame pasaulyje, o pastarųjų metų patirtis įrodė, kad įmanoma sėkmingai prisitaikyti prie ribojimų.

Kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius pabrėžia, kad tarptautinė Vilniaus knygų mugė yra vienas reikšmingiausių Lietuvos vardą garsinančių kultūrinių renginių, o organizatorių įsipareigojimas užtikrinti saugumą yra sveikintinas.

„Visiems knygos žmonėms labai svarbu, kad Vilniaus knygų mugės tęstinumas nenutrūktų. Linkime, kad po pertraukos ji vėl sėkmingai sugrįžtų į įprastas vėžes ir įrodytų, kad net tokio masto renginius galima organizuoti atsakingai ir saugiai“, – sakė V. Gasparavičius.

Viena iš Knygų mugės organizatorių Lietuvos kultūros instituto vadovė Aušrinė Žilinskienė teigia, kad nerimo dėl būsimo renginio yra, tačiau organizatoriai yra pasirengę reaguoti į besikeičiančią sergamumo COVID-19 situaciją ir tikisi, jog renginys galės vykti saugiai.

Nagrinės vaizdo ir teksto ryšį

Pasak organizatorių, 22-oji Vilniaus knygų mugė sugrįžta su tema „Vaizdas kaip tekstas“ ir koncentruosis į diskusijas apie knygas vaizdų kultūroje ar kaip distopija virsta realybe.

Mugėje bus nagrinėjamas knygos menas, gilinamasi į krizės reiškinį. Taip pat vėl vyks literatūrinės dvikovos – 2019 metais išpopuliarėję „Šortai“, kuriuose knygos aptarti susitinka jos autorius ir kritikas. Lankytojus mugė kvies prisidėti prie „Audiolaiško“ – ateinančioms kartoms palikti žinutę apie jų gyvenimą pakeitusią knygą.

Manome, kad svarbiausias dalykas yra laikytis rekomenduojamų saugumo reikalavimų renginiams.

Mugės temą atspindės ir du bene svarbiausi renginio svečiai – pasaulinės literatūros bei meno lauko žvaigždės: vokiečių kilmės Jungtinėse Valstijose gyvenanti rašytoja ir iliustruotoja Nora Krug ir taip pat JAV gyvenantis pripažintas iliustruotojas ir dizaineris Stevenas Guarnaccia, teigia organizatoriai.

Mugės atidarymo svečias – į Lietuvą iš Jungtinių Valstijų atvykstantis rašytojas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Saulius Tomas Kondrotas.

Į susitikimus skaitytojus kvies Lietuvos rašytojai – Donaldas Kajokas, Kristina Sabaliauskaitė, Sigitas Parulskis ir kiti. Pagal seną tradiciją mugėje bus teikiami literatūriniai apdovanojimai.

Jaunųjų skaitytojų salėje šiemet mugės rengėjai pasiūlys giliau pažinti ir pavartyti bežodes knygas iš viso pasaulio, pagal jas vyks specialūs užsiėmimai. Mugėje bus įrengtas „Knygų starto“ kampelis patiems mažiausiems skaitytojams. Bus eksponuojama tarptautinių knygiukų paroda, vyks daugybė dirbtuvių ir kūrybinių užsiėmimų su Lietuvos ir užsienio knygų kūrėjais.

Melomanus, kūrėjus bei muzikos mylėtojus Vilniaus knygų mugėje suburianti asociacijos AGATA Muzikos salė šiemet sukvietė daugiau nei 200 dalyvių. Muzikos salės erdvėse vyks daugiau nei 50 koncertų ir pokalbių, įsikurs 70 stendų, kuriuose bus galima sutikti gerai pažįstamus Lietuvos atlikėjus ir grupes – Andrių Mamontovą, Jurgą Šeduikytę, „FC Baseball“, Donatą Montvydą, „jauti“, Free Finga, Justiną Jarutį ir daugelį kitų.

Pirmą kartą Muzikos salė vyks ne vienoje, bet jau dviejose erdvėse – 2-ojoje LITEXPO salėje irgi įsikurs koncertų scena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių