Quantcast

Paveikslus bus galima paliesti ir užuosti

Pasitelkdami lytėjimą bei kitus pojūčius, žymiausiais Vatikano muziejaus eksponatais nuo šiol galės mėgautis ir aklieji bei kurtieji.

„Meno kūriniai turi būti prieinami visiems“, – pristatydamas projektą kalbėjo kardinolas Giovanni Lajolo.

Caravaggio „Nuėmimas nuo kryžiaus“ ir Melozzo da Forli „Angelas, grojantis liutnia“, pasitelkiant reljefiškas reprodukcijas, muziką, kvapus ir to periodo audinių kopijas, dabar gali apžiūrėti ir aklieji.

„Tai pirmasis pasaulyje muziejus, kur aklieji, silpnaregiai, kurtieji ir blogai girdintieji gali pažinti geriausius meno kūrinius“, – naujienų agentūrai AFP sakė muziejaus vadovas Antonio Paolucci, pridurdamas, kad ateityje į projektą tikimasi įtraukti ir daugiau darbų.

Iškilios paveikslų kopijos leidžia lankytojams pajusti piešinio kontūrus, šalia taip pat pateikiami paaiškinimai Brailio raštu, su paveiksle vaizduojama scena susijęs garsinis Biblijos ištraukos skyrius ir Gregorijaus giesmės melodija.

Muziejaus lankytojai taip pat gali paliesti audinius, nutapytus Kristaus mirtį vaizduojančiame Caravaggio paveiksle. Audiniai išmirkyti miroje ir alavijo sultyse. Evangelijoje teigiama, kad būtent šiomis medžiagomis prieš laidotuves buvo išteptas Jėzaus kūnas.

„Tai nuostabi iniciatyva, leidžianti visais lygmenimis pažinti paveikslą ir freską“, – teigė akloji Deborah Tramentozzi, viena pirmųjų išbandžiusi naująjį projektą.

Muziejus taip pat klausos negalią turintiems žmonėms pristatė du pažintinius maršrutus ženklų kalba, vedančius per Siksto koplyčią, Rafaelio kambarius ir Pio-Clementino skulptūrų kolekciją.


Šiame straipsnyje: menas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių