Quantcast

Parodoje – trejų metų knygų iliustracijų derlius

  • Teksto dydis:

Knygos meno trienalė rengiama kas treji metai, dalyvauti joje kviečiami visi profesionalūs dailininkai, iliustruojantys knygas. Parodos ekspozicijai atrinkta 30 įvairios kartos autorių, kurie pristato naujausius, per pastaruosius trejus metus sukurtus kūrinius. Parodoje dominuoja vaikų knygų iliustracijos, kuriomis siekta vaikui perteikti kitokį, per personažus ir siužetą sukurtą pasaulį. Parodoje taip pat matysite ir kūrinių, kurie nepriskiriami vaikų knygų kategorijai. Paroda turi ir edukacinį siekį, joje eksponuojamos jau atspaustos knygos, todėl žiūrovas turės galimybę palyginti, kaip dailininko kurti originalai skiriasi nuo knygos spaudos darbų, lankytojas galės čia ir dabar atlikti savo „tyrimą“ ir pasidalinti įspūdžiais.

Parodos tikslas – atskleisti plačią kuriančių dailininkų panoramą, suartinti dailininką ir knygų leidėją, sudaryti galimybę leidėjams apžvelgti trejų metų knygų iliustracijų „derlių“. Per ilgalaikę patirtį susiformavo knygos meno trienalės formatas. Šalia pagrindinės konkursinės ekspozicijos veikia dvi lydinčiosios parodos. Vienoje išsamiai pristatomas ankstesnės parodos laureatas. 2012-ųjų metų laureate tapusi Ieva Babilaitė pristato savo autorinę parodą. Kitoje – knygos meno „klasikas“: dailininko Rimvydo Kepežinsko kūryba yra parodomas jo indėlis į knygos meną. Paroda yra konkursinė, tad iliustracijos buvo vertintos profesionalių dailininkų ir dailėtyrininkų sudarytos komisijos. Šiemet įteiktos trys piniginės premijos I, II, III, du diplomai ir vardinė dailininko Algirdo Steponavičiaus premija..

Dailininkui Rimantui Roliai skirta I-oji premija už iliustracijas autorinei paveikslėlių knygai „5 dienos nuotykių“ (2013). Iliustracijos išsiskiria itin inovatyvia dailės forma, už kurios slypi moderniai perteikta tradicija. Šios iliustracijos 2014 m. buvo parodytos tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų parodoje ir pelnė specialų pažymėjimą.

II-oji premija paskirta Birutei Zokaitytei už iliustracijas Justino Žilinsko nuotykių apysakai „Mano Vilnius mano“ (Aukso žuvys, 2015). Iliustracijos kurtos remiantis įvairia istorine Vilniaus miesto medžiaga, tad jos leidžia pažinti miesto paminklus ir patirti kelionę laiku. Dailininkės iliustracijos – kaip neišsiųsti laiškai savo mylimam gimtajam miestui.

III-oji premija paskirta dailininkės Linos Igataki iliustracijoms savos kūrybos grafinei novelei „Rytojaus paveikslėlių knyga“ (2013). Šios iliustracijos jau įvertintos specialiu prizu tarptautiniame iliustracijos festivalyje Ukrainoje (COW 2015).

Diplomu apdovanota Jūratė Račinskaitė už mišrios technikos iliustracijas pačios autorinei knygai „Taškuva raganytėms“ (Versus aureus, 2013). Šioje žaidybinėje atraktyvios struktūros knygelėje iliustracijos jungiamos su žaidimo elementais. Iliustracijos įvertintos už knygos veikėjo originalumą.

Kitas diplomas „už kantrią meistrystę“ atiteko dailininkei Linai Dūdaitei už iliustracijas latvių rašytojo Jurio Zvirgdinšo apysakai „Liūto riaumojimas“ („Lauvas Rūciens“, Ryga: Petergailis, 2015). Šiose iliustracijose puikiai dera dailininkės meistriškumas ir kruopštumas, piešiniai pasižymi ypatinga nuotaika, išsiskiria veikėjų charakteriais, bendru stiliumi.

Dailininko Algirdo Steponavičiaus vardo premija paskirta grafikei Irenai Teresei Daukšaitei-Guobienei už pasakų iliustracijas. Dailininkė atrado tik jai būdingą meninį braižą, su kuriuo nesiskiria jau daugelį savo kūrybos metų. Taigi vardinė premija tarsi sustiprina jos „vientisą meninį balsą“.

Kviečiame į knygos meno parodos atidarymą, kuris vyks LDS galerijoje "Arka" (Aušros vartų g. 7, Vilnius), rugsėjo 15 d., antradienį, 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių