Quantcast

Paroda, kurią galite pamatyti tik vieną kartą per penkerius metus

Vilniaus šiuolaikinio meno galerija „Vartai“, šiemet švenčianti 25-erių metų sukaktį, paskutinei metų parodai pakvietė vieną žymiausių Lietuvos menininkų – Žilviną Kempiną.

Dalis jo kūrinių atsiųsti tiesiai iš Birmingamo galerijos „Aikon“, Didžiosios Britanijos, kur į menininko kūrybos parodos atidarymą atėjo tūkstantis smalsuolių.

Šiuolaikinio meno galerija „Vartai“ specialiai Ž. Kempino parodai rekonstravo erdves. Salėse atsirado dvigubos sienos su nišomis, uždengti visi langai, paklotos veidrodinės grindys, įrengtas papildomas apšvietimas.

„Vartuose“ pristatomi naujausi ir ankstesni, Lietuvoje dar nerodyti, Ž. Kempino kūriniai. Pasitelkdamas fizikos dėsnius menininkas žaidžia šviesos, oro, metalo ir net žiūrovo judėjimu erdvėje. Pasak Ž. Kempino, jo instaliacijos skirtos žmonių pojūčiams.

„Kad šituos darbus suvokti ir pajusti nebūtinas joks išsilavinimas, kitaip tariant, jie yra atviri visokio amžiaus ir visokio pasirengimo žmonėms“, – kalbėjo parodą pristatantis menininkas.

Kad šituos darbus suvokti ir pajusti nebūtinas joks išsilavinimas, kitaip tariant, jie yra atviri visokio amžiaus ir visokio pasirengimo žmonėms.

Jis prisipažino, kad mėgsta šnipinėti socialiniuose tinkluose, žiūri ar žmonės dalijasi įspūdžiais iš parodos, ką apie jį rašo.

Naujausi jo darbai – piešiniai dviračiu. Dviračių padangas Ž. Kempinas ištepė dažais ir važinėjo per paruoštą popierių ir drobę.

„Kaip ir mano ankstesni ventiliatorių piešiniai, taip ir mano dviračių piešiniai, – yra patys sau, tam tikros linijos čia yra ne kas kita, o mano paties judėjimas erdvėj, išreikštas per tą liniją“, – pasakojo menininkas.

Menotyrininkų teigimu, Ž. Kempinas sugeba užburti erdves, suteikia joms mistinės realybės iliuziją. Jo kūryba išsiskiria kruopščiu atlikimu. Tai, pasak menininko, būtina, jei nori pasiekti įspūdį. Todėl jis kuria nedaug ir parodas rengia retai. Tokią, kaip ši – tik kartą per penkerius metus. Ir tai, joje eksponuoja tik septynis darbus.

Viena naujausių jo instaliacijų – „Miškas“. Kaip miške, pro trikojų tankmę gali praeiti ir lankytojas. Vaizdus Ž. Kempinas nufilmavo važiuodamas dviračiu, tik ekspozicijai, kad būtų abstrakčiau, vaizdus apvertė.

„Judėjimas – iš principo – yra gyvybė, ir man judėjimas, kaip viena iš temų, yra svarbi. Siekiu skirtingais būdais, skirtingu rakursu, naudodamas skirtingas medžiagas temą pateikti kitaip“, – apie kūrybos inspiracijas pasakojo Ž. Kempinas.

Plungėje gimęs menininkas jau beveik dvidešimt metų gyvena ir kuria Niujorke, garsina Lietuvą rengdamas parodas JAV, Europoje, Pietų Korėjoje ir kitose šalyse. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Ž. Kempino paroda Vilniuje užbaigia jubiliejinius, 25-uosius šiuolaikinio meno galerijos „Vartai“ metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gal nebūtų buvę labai sunku pridurti parodos laiką: 2016 m. gruodžio 20 d. - 2017 m. vasario 3 d.(info iš galerijavartai.lt puslapio)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių