Quantcast

Operoje „Žydė“ dainuos charizmatiškas italų bosas Riccardo Zanellato

  • Teksto dydis:

Spalio 21 d. vienintelį kartą šį sezoną Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre rodoma Jacques’o Fromentalio Halevy opera „Žydė“. Šis estetizuotas ir užsienyje ypač vertinamas LNOBT spektaklis, sukurtas garsaus vokiečių režisieriaus ir scenografo Günterio Krämerio, 2014 m. iškeliauja į Geteborgo operą (Švedijoje). O „atsisveikinimo“ spektaklyje Vilniuje vieną pagrindinių vaidmenų atliks charizmatiškasis bosas iš Italijos Riccardo Zanellato.

Italų bosas pasirodys puikaus solistų ansamblio apsupty – dainuos Sandra Janušaitė, Kristian Benedikt (Vaidas Vyšniauskas), Regina Šilinskaitė (už Eudoksijos vaidmenį „Žydėje“ pelniusi „Auksinį scenos kryžių“), Edmundas Seilius ir kiti. Šis pastatymas italui nėra naujas – su lietuviais R. Zanellato jau yra dainavęs Kardinolo de Bronji vaidmenį „Žydės“ spektaklyje 2011 m. LNOBT gastrolėse Liublijanoje. Vilniaus publika R. Zanellato taip pat pažįsta: 2011-ųjų gruodį jis dainavo „Likimo galios“ spektaklyje su Violeta Umanavičiūte, o 2012 m. pavasarį dalyvavo įsimintiname G. Verdi „Requiem“ atlikime su V. Urmanavičiūte, Alfredo Nigro ir Anita Račvelišvili.

Kelią į pripažinimą Riccardo Zanellato pradėjo 1996 m. laimėjęs pirmąją premiją garsiajame „Operalia“ konkurse Tokijuje. Garbingas apdovanojimas atvėrė solistui duris į didžiąsias pasaulio operos scenas – žavėdamas kritikus ir žiūrovus, dainininkas sėkmingai pasirodė Milano „La Scala“ teatre, Turino „Teatro Regio“, „La Fenice“ teatre Venecijoje, garsiojoje „Arena di Verona“ scenoje, Bolonijos „Teatro Comunale“, Romos, Palermo, Neapolio ir kitų Italijos miestų operose. 2003 m. debiutavo Berlyno valstybinėje operoje, 2005 m. – Paryžiaus Bastilijos operoje. Iš festivalių minėtinas solisto dalyvavimas Savonlinnos (Suomijoje), Bregenco (Austrijoje) festivaliuose.
Tarp R. Zanellato darbų – vaidmenys operose „Norma“, „Aida“, „Trubadūras“, „Tankredas“, „Liučija di Lamermur“, „Nabukas“ „Žydė“ (Venecijos „Teatro La Fenice“) ir kiti.

Šiais metais vasarį Bolonijoje R. Zanellato dainavo G. Verdi „Makbetą“ – tai buvo Roberto Wilsono pastatymas, birželį solistas pasirodė Romoje „Kaukių baliuje“ diriguojant Antonio Pappano, liepą ten pat dainavo „Nabuką“ diriguojant Riccardo Muti, o į Vilnių solistas atvyksta, rugpjūtį Seule pasirodęs „Aidoje“.
2004 m. Vilniuje režisieriaus G. Krämerio sukurtas spektaklis aktualizuoja viduramžių istoriją apie religinę nesantaiką (tarp judėjų ir katalikų) ir nenumaldomą keršto troškimą. Įdomu, kad spektaklyje, namų scenoje pas žydą Eleazarą ir jo dukterį Rachelę, rodomos autentiškos šabo apeigos. Mat režisieriui spektaklyje buvo svarbu viskas: kostiumai pasiūti prisilaikant istorinių ir etninių detalių, scenoje – tikri tefilinai ir menora, tikras sidabras ir, žinoma, tikros aistros: http://www.youtube.com/watch?v=pFRbWwEYKm0.
Spektaklį diriguos Martynas Staškus.


Šiame straipsnyje: Riccardo Zanellatožydėopera

NAUJAUSI KOMENTARAI

Algita

Algita portretas
Ne spalio, o rugsėjo 21 d.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių