Quantcast

Nauja instaliacija „Vilkas avies kailyje“ primins apie vertybių pasirinkimą ir buvimą savimi

  • Teksto dydis:

Antakalnio bendruomenės iniciatyva Sapiegų parke sukurtoje meno stotelėje sostinės simbolis „perrengiamas” naujai – tekstilininkė Džina Jasiūnienė geležinį vilką papuošė avies kailiu.

Naujausia meninio projekto „Vilkas keičia kailį“ instaliacija kviečia atsigręžti į šiuolaikinio žmogaus vertybes, drąsą ir laisvę būti savimi bei neslėpti tikrojo veido.

Eksperimentuoti nebijančių menininkų projektas „Vilkas keičia kailį” – vis besikeičianti Vytauto Poškos skulptūra – geležinis vilkas. Pirmieji jo  laikini kailiniai praėjusį rudenį buvo skulptoriaus Donato Jankausko-Duonio kurta  laikina skulptūrinė kompozicija „Vilkas plius beždžionė“. Kas keturis mėnesius besikeičiantis  kūrinys kviečia miestiečius ne tik domėtis šiuolaikinio meno vizualinėmis išraiškomis miesto erdvėse,  bet ir diskutuoti apie miesto simbolio keitimąsi nuolat skubančio individo gyvenimo fone.

Naujausia instaliacija „Vilkas avies kailyje“ įprasmina garsų posakį: „Saugokitės netikrų pranašų, kurie ateina pas jus avių kailyje, o viduje yra plėšrūs vilkai“. „Sujungdama vilko ir avies simbolius, kalbu apie vidines vertybes, gyvenimo dviprasmiškumą, apsimestinumą, dirbtinumą“, – sako instaliacijos autorė Džina Jasiūnienė.

„Projektas jau dabar  paskatino žmones mąstyti ir kalbėti platesnėmis temomis – kas yra menas, o kas ne, kaip ir kas gali jį vertinti, kiek kainuoja meninė idėja ir darbas, ar miestui reikalingas tik toks menas, kurio išliekamoji vertė suprantama kaip materija, daiktas, kurį gali pačiupinėti? „Vilkas keičia kailį“ byloja apie vilką, kaip simbolį, apie kismą, amžiną tėkmę ir apie „kailį“ – kaip mūsų vidinio „aš“ išraišką. Kartu projektas pakibęs tarp ironijos ir saviironijos, „vilko“ savyje atradimo ir retorinio klausimo –  „Ar sėkmė lydi tik tada, kai nuolat keiti kailį?“, – svarsto projekto sumanytoja, Antakalnio gyventoja Lilija Miašienė.

Iki metų pabaigos vilkas kailį keis dar du kartus.  Tarpdisciplininio meno atstovė Eglė Pilkauskaitė ir šiuolaikinio meno kūrėja Aušra Kleizaitė kūrybiškai vilko simboliui suteiks gilesnių, filosofiškai ironiškų prasmių, kurias diktuoja šiandieninio gyvenimo aktualijos.

„Vilkas keičia kailį“ – vienas iš dvylikos naujų „Kuriu Vilnių“ projektų, kuriems  įgyvendinti buvo paskirstyta 500 tūkst. eurų. Projekto „Vilkas keičia kailį“ įgyvendinimui (visoms 4 meninėms instaliacijoms) skirta – 42 360 eurų. Pernai konkursas sulaukė rekordiškai daug – net 188 paraiškų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar

Ar portretas
čia nebus panašu į tą šuns skulptūrą, kurią pasistatė Turkmėnijos prezidentas sostinėje.

koncevaraudona

koncevaraudona portretas
vel apie anuka straipsnis

Paliesta

Paliesta portretas
Aktuali tema. Ar galima kultūringai pasakyti karčią tiesą? Ar tai nebus įvardyta patyčiomis? Kaip karčios tiesos pasakymą apginti nuo jos neteisingo įvardijimo garbės ir orumo pažeidimu? Jei, tarkim, žmogus pastoviai ir sąmoningai daro kvailą veiksmą, kodėl į tą žmogų negalima kreiptis "kvaily(-e)" ? Ar tai nereiškia prievarta būti vilku avies kailyje?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių