Quantcast

Nacionalinėje dailės galerijoje atidaromos dvi tarptautinės parodos

  • Teksto dydis:

Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) atidaromos dvi tarptautinės parodos – „Fotoblokas. Centrinė Europa fotoknygose“ ir suomių menininkės Eijos-Liisos Ahtilos medijų instaliacija „Galimybė meilei“.

Liepos 30 d., penktadienį, 11 val. NDG auditorijoje rengiama spaudos konferencija, kurioje naujas parodas pristatys parodos „Fotoblokas. Centrinė Europa fotoknygose“ kuratoriai Adamas Mazuras ir Natalia Żak, projekto koorganizatoriaus Tarptautinio kultūros centro Krokuvoje vadovė Agata Wąsowska-Pawlik, Eijos-Liisos Ahtilos parodos kuratorė Eglė Mikalajūnė, spaudos konferenciją moderuos NDG vadovė Lolita Jablonskienė.

Fotoblokas yra pirmoji išsami, analitinė paroda, kurioje per iliustruotus albumus, menininkų knygas ir propagandinius leidinius pristatoma audringa Centrinės Europos istorija. Tarptautinė parodos aprėptis išryškina šio regiono gyventojų bendrą likimą. Daugiau kaip šimtas knygų iš Lenkijos, Lietuvos, Estijos, Čekijos, Slovakijos, Vengrijos ir Rumunijos iliustruoja, kaip fotografija atspindėjo Centrinėje Europoje vykusius naujos visuomenės tapatybės ir jaunų valstybių kūrimosi procesus, kokius vaizdinius, ideologiją, modernizacijos siekį ir ateitį jie suformavo.

Parodoje pristatomos knygos apima platų spektrą leidinių: nuo meninės fotografijos grandų, pavyzdžiui, Čekijos meistro Františeko Drtikolo, žymaus lenkų fotografo Edwardo Hartwigo, rumunės Hedy Löffler albumų iki skausmingos dokumentinės fotografijos rinkinių. Jų visuma formuoja nuoseklų ir įtraukiantį pasakojimą apie Centrinės Europos praeitį ir dabartį. Paroda pirmą kartą 2019 m. eksponuota Tarptautiniame kultūros centre Krokuvoje. Jos kuratoriai – Lukaszʼas Gorczyca, Adamas Mazuras ir Natalia Żak.

Tuo pačiu metu Nacionalinėje dailės galerijoje lankytojams pristatoma ir tarptautiniu mastu pripažintos suomių menininkės Eijos-Liisos Ahtilos kūrinys „Galimybė meilei“ (2018). Eija-Liisa Ahtila – bene žymiausia šiuolaikinė suomių menininkė – išgarsėjo paskutinįjį XX a. dešimtmetį meditatyviomis, įtraukiančiomis videoinstaliacijomis, kuriose susipina realybė ir fikcija. Kūrinyje „Galimybė meilei“ apmąstoma žmogiškųjų emocijų kilmė, svarstoma, kaip jas atpažįstame ir kaip suprantame jų vaidmenį visame gyvajame pasaulyje. Kartu su paroda pristatoma menui ir psichikos sveikatai skirta renginių programa, kurią Nacionalinė dailės galerija vykdo bendradarbiaudama su Kauno menininkų namais ir Šiaulių dailės galerija. Programos metu bus rodomas Eijos-Liisos Ahtilos filmas „Meilę reikia branginti“ (2002) apie moteris, patiriančias psichozes. Kartu su filmu vyks diskusijos, dirbtuvės ir tarptautinė konferencija meno ir psichikos sveikatos temomis. Parodos uždarymo savaitgalį savo kūrybą atvyks pristatyti pati menininkė Eija-Liisa Ahtila.

Paroda atidaroma liepos 31 d. ir veiks iki spalio 3 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių