Quantcast

Nacionalinė biblioteka įsigijo Lietuvos kultūros istorijai svarbių vertybių

  • Teksto dydis:

Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka trečiadienį pranešė įsigijusi Mažosios Lietuvos kalbininko, pedagogo, kultūros veikėjo Aleksandro Kuršaičio ir žurnalisto, keliautojo Mato Šalčiaus dokumentų ir kitų vertybių.

Biblioteka, gavusi paramą iš Lietuvos kultūros tarybos, iš viso nusipirko 131-ą unikalų spausdintinį ir rankraštinį dokumentą bei tikisi, kad jie sudomins tyrėjus.

Tarp jų – 25 A. Kuršaičio, gyvenusio 1867-1944 metais, rankraščiai ir nuotraukos, ten pat yra ir du jo paskaitų konspektai, du 1919 metų laiškai žmonai Juttai Kretschmer (Jutai Krečmer) bei jos atminimų knygelė, pildyta 1905-1016 metais.

Biblioteka taip pat įsigijo ir baltą keraminę kabineto durų lentelę su metalo apvadu ir A. Kuršaičio pavarde – „Prof. A. Kurschat“. Anot bibliotekos, lentelė mena pedagoginę A. Kuršaičio veiklą Tilžės gimnazijoje 1882-1922 metais.

Nacionalinės bibliotekos pirkinių sąraše – ir 53 garsaus keliautojo, žurnalisto Mato Šalčiaus, gyvenusio 1890-1940 metais, dokumentai.

Tarp jų – dviejų rankraštinių veikalų apie Amerikos mokyklas ir lietuvių kalbą fragmentai, įvairių asmenų laiškai ir atvirlaiškiai, taip pat 27 paskaitų Irane, JAV, Urugvajuje 1915-1936 metais plakatai.

Įsigytas ir 1930 metais rašytas M. Šalčiaus laiškas poetui, vertėjui ir diplomatui Jurgiui Baltrušaičiui apie lietuvių emigrantų gyvenimą Kinijoje, ateities planus.

Anot bibliotekos, šie dokumentai svariai papildys joje saugomą M. Šalčiaus fondą, didžiausią iš visų atminties institucijų Lietuvoje.

Kultūros taryba, anot bibliotekos, finansavo ir pusšimčio lietuviškų ritinėlių pianolai – mechaniniam pianinui arba fortepijonui – įsigijimą.

„Popieriaus ritinėliai pianolai su lietuviškos muzikos įrašais yra vertingi XX amžiaus pradžios lietuvių muzikinio gyvenimo liudininkai. Visi jie įrašyti, pagaminti ir platinti tik JAV. Lietuvoje pianolos nebuvo populiarios“, – teigia biblioteka.

Šie egzemplioriai papildys bibliotekoje saugomą didžiausią Lietuvoje – 1916-1934 metų 70 vienetų tokių ritinėlių kolekciją. Visi jie yra originaliose XX a. pradžios dėžutėse.

Nacionalinė biblioteka įsigijo ir dvi retas lietuviškas knygas – lietuvių išeivijos JAV leidinį „Laimės spėjimo rateliai ir planetos“ (Bostonas, 1914) ir „Labay dabotins nusidawimas Franciskaus Spiero, Sudponio isz Italijos...“ (Bitėnai, 1903).

Anot bibliotekos, pirmoji knyga yra trečias žinomas egzempliorius Lietuvoje, kita – antras.

Be kita ko, įsigyta ir jėzuito, poeto, pamokslininko Motiejaus Kazimiero Sarbieviejaus, gyvenusio 1595-1640 metais, poezijos rinkinys lotynų kalba „Lyricorum libri IV...“, išspausdintas 1632 metais garsioje Plantino spaustuvėje Antverpene.

Knygą puošia garsaus flamandų dailininko Peterio Paulo Rubenso frontispisas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių