Quantcast

Muziejus naujam gyvenimui prikėlė viešojo transporto stotelės paviljoną

  • Teksto dydis:

Balandžio 10 dieną duris atversiantis Energetikos ir technikos muziejus (ETM) tikisi sulaukti daugiau šeimų su ikimokyklinio amžiaus vaikais dėmesio. Pagrindinė muziejaus naujiena mažiesiems – karantino metu neįprastoje vietoje įrengta atvira edukacinė erdvė, gavusi ETM „Vaikų stotelės“ vardą.

Viešojo transporto stotelės paviljonas muziejuje atsidūrė dar 2011 metais ir jau tąsyk buvo pritaikytas neįprastam tikslui: jame įsikūrė ETM lankytojų stotelė – muziejaus bilietų kasa ir informacijos centras, kurį dalis anuomet muziejų lankiusių vilniečių ir miesto svečių turbūt dar prisimena.

Muziejuje prasidėjus rekonstrukcijai ir pastato prieigose iškilus naujai moderniai lankytojų aptarnavimo erdvei, stotelės paviljoną sugalvota įveiklinti kitu originaliu būdu: gavus Lietuvos kultūros tarybos finansavimą čia įrengta edukacinė erdvė, kurioje laukiami patys mažiausi muziejaus lankytojai.

Energetikos ir technikos muziejaus nuotr.

Atsiradus ETM „Vaikų stotelei“ galime drąsiai sakyti – atsiveskite ir dar mažesnius tyrinėtojus, liūdna tikrai nebus.

„Dažnai sulaukiame klausimo, ar mano penkiamečiui bus įdomu jūsų muziejuje? Jau ir anksčiau galėdavome atsakyti, kad pas mus veiklos sau ras ir patys mažiausi lankytojai, nes turime interaktyvias ekspozicijas, muziejuje daug ką galima liesti, kas vaikams ypač svarbu. Atsiradus ETM „Vaikų stotelei“ galime drąsiai sakyti – atsiveskite ir dar mažesnius tyrinėtojus, liūdna tikrai nebus“,  – sako Energetikos ir technikos muziejaus direktorius Mykolas Bistrickas.

Nauji edukaciniai užsiėmimai ikimokyklinio amžiaus vaikams ir pradinukams

Spalvingi edukaciniai žaislai, magnetinės mozaikos, interaktyvios grindys, žinių dėžutės, papildytos edukaciniais filmukais – šios ir dar daugiau priemonių pasitelktos vaikų nuo 3 metų lavinimui ir pasaulio suvokimo ugdymui.

ETM „Vaikų stotelėje“ mokytis žaidžiant galės ne tik pavienių šeimų mažieji, bet ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtinių ir pradinukų grupelės. Joms muziejaus edukatoriai parengė net keturias naujas edukacines programas: „Diena elektrinėje“, „Eureka!“, „Kaip atsiranda spalvos?“ ir „Figūros aplink mus“. Edukacinių užsiėmimų metu vaikai žaisdami mokysis ne tik spalvingoje edukacinėje erdvėje, bet ir muziejaus ekspozicijoje.

Energetikos ir technikos muziejaus nuotr.

„ETM yra išskirtinis muziejus, kadangi čia kultūros paveldas, istorija yra neatsiejami nuo technikos mokslų ir atvirkščiai. Be to, edukacijų pasakojimas visad papildomas interaktyviomis priemonėmis. Tokios yra ir naujosios „Vaikų stotelės“ edukacijos: apie elektrinės veikimą mokysimės užsimaukšlinę darbininkų šalmus ir nepamiršdami pirmosios Vilniaus elektrinės istorijos, žinias apie šviesos spektrą įtvirtinsime dalyvaudami spalvotų šešėlių teatro pasakoje. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad sėkmingai vaikų integracijai į muziejų veiklą itin reikšmingas žaismingas visos muziejaus ekspozicijos pristatymas, tad edukaciniais užsiėmimais siekiame pademonstruoti, kad „Vaikų stotelė“ tikrai nėra vienintelė mažiesiems tinkama erdvė ir jauniausieji mūsų svečiai yra visaverčiai muziejaus lankytojai.“ – sako muziejaus edukatorė Lina Hall.

Pasikeitusios bilietų kainos ir patogesnis darbo laikas

Dėl galiojančių karantino apribojimų negalėdamas priimti moksleivių grupių, muziejus laikinai keičia savo darbo laiką: iki visuotinio karantino pabaigos dirbs trečiadienį–penktadienį nuo 11.30 val. iki 20.00 val., o šeštadienį–sekmadienį – nuo 10.00 val. iki 18.30 val.. Tikimasi, kad vakarinis laikas bus patrauklus kultūros ir kitokio muziejaus patirties išsiilgusiems dirbantiems vilniečiams, o ilgesniais savaitgaliais muziejuje laukiama šeimų su vaikais ir miesto svečių. Energetikos ir technikos muziejus nepatenka į paskutinį mėnesio sekmadienį nemokamai lankomų muziejų sąrašą, tad kviečia vilniečius nelaukti išskirtinės progos apsilankymui. Karantino metu įvertinus muziejaus patirtus nuostolius ir peržiūrėjus galiojančius įkainius nuspręsta keisti lankytojų bilietų kainas: suaugusiajam bilietas dabar kainuoja 6, moksleiviui, studentui, senjorui – 3 eurus, o vaikai iki 6 metų muziejuje, kaip ir anksčiau, lankosi nemokamai. Užsiregistruoti apsilankymui muziejuje galima čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių