Quantcast

MO muziejaus virtualioje parodoje – dramatiškas Vilniaus dešimtmetis

  • Teksto dydis:

MO muziejus pristato naują parodą, dedikuotą Vilniui. Kol muziejus dar veikti negali, ji pristatoma virtualiai. Muziejus kviečia į parodos „Sunkus amžius: Vilnius, 1939–1949” virtualią ekskursiją ir pristato šiai parodai skirtų vaizdo pasakojimų ciklą „Menas kurti Vilnių“.

Virtualiai pristatoma paroda

„Apmaudu, kad dar muziejuje gyvai susitikti negalime. Tačiau jau dabar norime pristatyti naują parodą, skirtą mūsų sostinei Vilniui. Taip pat norime išplėsti diskusiją platesniame kontekste. Todėl virtualiai dalinsimės vaizdo pasakojimais „Menas kurti Vilnių“ ir kviesime į diskusiją apie miesto istoriją, kurioje plačiau nagrinėsime, kuo išskirtinis yra parodoje „Sunkus amžius: Vilnius, 1939–1949” analizuojamas laikotarpis“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.

MO muziejus paroda „Sunkus amžius: Vilnius, 1939–1949” pristato dramatišką miesto dešimtmetį. Valdžia Vilniuje per šį laikotarpį keitėsi penkis kartus. Kito ir miesto gyvenimas, vilniečių kasdienybė ir tapatybė. Parodoje eksponuojami dailės kūriniai, fotografijos, dokumentai, architektūros projektai padeda daugiau apie tai sužinoti.

MO paruošė ir kviečia į virtualų parodos pristatymą ir ekskursiją po parodą kartu su jos kuratore Giedre Jankevičiūte. Virtualus parodos pristatymas ir kuratorės ekskursija – čia.

Kaip teigia parodos kuratorė, paroda skirta Vilniui ir jo žmonėms, kurių skaudus likimas daug metų buvo nutylimas, nes svarbesni atrodė kiti dalykai.

Menas kurti Vilnių

Jau tampa įprasta, kad naujų parodų kontekstą muziejuje praplečia įvairūs kultūrinės edukacijos renginiai. Pristatydami naują parodą, muziejaus atstovai kviečia plačiau ir įvairiais kontekstais praplėsti pokalbį apie Vilnių ir vilniečius.

Jau nuo šios savaitės MO muziejus dalinsis „Menas kurti Vilnių“ vaizdo pasakojimais. Besikeičianti miesto architektūra, įvairiatautis gyventojų ratas, Vilniaus kultūrinis gyvenimas ir jo išskirtinumas bei miesto galimybės transformuotis į kitus miestus – kad ir filmavimo aikštelėje. Tai tik dalis temų, kurios leis įvairiai pamatyti ar atrasti Vilnių. Praplėsdamas kontekstą, MO muziejus kviečia kalbėtis apie šiandienos Vilnių.

Architektūros istorikė Marija Drėmaitė, fotografas Tadas Kazakevičius, žydų kilmės vilnietė Amit Goldman, lokacijų profesionalas Jonas Špokas, interjero dizainerė Dalia Mauricaitė-Kalinauskienė ir šiuolaikinės kultūros tyrėjas Jurij Dobriakov – visi jie dalinsis savais pasakojimais apie Vilnių. Pirmieji pasakojimai – čia: Tadas Kazakevičius, Marija Drėmaitė.

Taip pat muziejaus atstovai, suprasdami, kad gali kilti ne vienas klausimas, kodėl parodoje analizuojamas būtent 1939-1949 m. Vilnius, kuo išskirtinis ir unikalus yra šis dešimtmetis, jau kitą savaitę kvies į virtualią diskusiją apie miesto istoriją.

Virtualios ekskursijos ir edukacijos

Taip pat muziejus kviečia į virtualias ekskursijas po lankomiausią praėjusių metų parodą „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“, taip pat kartu su MO gidu galima pasinerti į kinematografišką užsienio menininkų Saskia Boddeke ir Peter Greenaway parodą „Kodėl taip sunku mylėti?“. Ekskursijų ieškokite MO muziejaus renginių kalendoriuje, o virtualios edukacijos – čia.

Instaliuojama didžioji paroda

Šiuo metu muziejuje instaliuojama didžioji paroda „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski“. Paroda pristatys trijų garsių pasaulio menininkų, reikšmingiausių Lenkijos pokario kūrėjų – kino režisieriaus Andrzejaus Wajdos (1926–2016), skulptorės Alinos Szapocznikow (1926–1973) ir tapytojo Andrzejaus Wróblewskio (1927–1957) kūrybą. Taip pat paroda žymės istorinę akimirką – į Vilnių sugrįš čia gimęs ir augęs tapytojas Andrzej Wróblewski. Šio dailininko ryšys su Vilniumi ir jo reikšmė XX a. antrosios pusės Lenkijos menui tapo pagrindine priežastimi surengti šią parodą MO muziejuje.

Jei leis epidemiologinė situacija šalyje ir kovo mėnesį muziejai bus atverti, ši paroda lankytojams bus atvira jau nuo kovo 20 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių