Quantcast

Menų spaustuvėje – tikros pasakos vaikams

  • Teksto dydis:

"Tikros pasakos" – taip pavadintas naujas spektaklis vaikams, kuriamas Vilniaus "Menų spaustuvėje".

Tikros, nes kalba apie tikrus žmones ir tikras jų įgyvendintas svajones bei patį tikriausią kiekvieno iš mūsų troškimą – gyvenime tapti tuo, kuo svajojame.

Lietuvoje ir visame pasaulyje populiarios Elenos Favilli ir Francescos Cavallo knygos "Vakaro istorijos mergaitėms maištininkėms" motyvais kuriamas spektaklis – pirmasis kino režisierės Živilės Mičiulytės bandymas kurti vaikų auditorijai. Interaktyviame 7–10 metų vaikams skirtame pasirodyme su mažaisiais žiūrovais bendraus ir istorijas pasakos aktorės Kamilė Petruškevičiūtė ir Aura Garmutė.

Anot režisierės, kurti spektaklį vaikams įkvėpė dokumentinio pobūdžio knyga su pasakojimais apie tikrus žmones. "Galbūt kartais nebūtina kurti įvairių istorijų, kurios galėtų motyvuoti vaikus ir suaugusiuosius, tereikia pamatyti, kiek tokių istorijų jau dabar yra aplinkui mus, ir atkreipti į jas dėmesį", – sakė ji.

Kartu su dramaturge Marija Judzentavičiūte parengtoje pjesėje gimtadienio – visiems žinomą norų galvojimo dieną pasakojamos istorijos apie keturias savo svajonių profesijas pasiekusias moteris. Nors visuomenėje gaji iššūkių, su kuriais renkantis profesiją susiduria moterys ir mergaitės, tema, Ž.Mičiulytė teigė, kad čia nenori išskirti mergaičių ir berniukų: "Manau, kad su visais vaikais reikėtų kalbėtis apie tuos pačius dalykus, t. y. kad visi gali siekti savo svajonių. Juk šiandien ne tik mergaitei, svajojančiai tapti, pavyzdžiui, boksininke, tenka susidurti su daugybe stereotipinių požiūrių ir kliūčių. Tą patį, manau, patiria ir berniukas, kuris nori būti, pavyzdžiui, kirpėju. Taip, šioje knygoje ir spektaklyje yra pasakojamos mergaičių istorijos, nes, šiaip ar taip, manau, kad moterys šiandieną vis tiek dar turi šiek tiek daugiau iššūkių, ypač jei kalbama apie darbo, profesijos, karjeros pasirinkimus. Tačiau šis spektaklis tikrai nėra skirtas padrąsinti ir įkvėpti tik mergaites."

Nors lietuvių kalba jau išleistos dvi knygos "Vakaro istorijos mergaitėms maištininkėms" dalys, režisierė sakė, kad spektakliu toms istorijoms ir jų klausytojams nori sukurti jaukią erdvę, atmosferą, kurioje drąsiai svajoti būtų nebaisu. Spektaklyje klausytis istorijų ir dalyvauti žaidimuose kviečiami ne tik vaikai, bet ir juos atlydėję suaugusieji, taip skatinant palikus salę tęsti su tėvais pokalbius apie svajones.

"Juk labai svarbu artimiausioje aplinkoje turėti žmonių, kurie tavimi tiki. Kaip sakė viena knygos veikėjų, sportininkė Vilma Rudolf, kuriai gydytojai tvirtino, kad negalės vaikščioti, tačiau ji pradėjo ne tik vaikščioti, bet ir tapo sportininke, pagerinusia tris pasaulio rekordus: "Gydytojai man sakė, kad niekada nevaikščiosiu, bet mama bandė įtikinti, kad vaikščiosiu. Patikėjau savo mama", – apie tai, kaip svarbu palaikyti artimųjų svajones, kalbėjo režisierė.


Kas? spektaklis "Tikros pasakos".

Kada? gruodžio 9 d.18 val.

Kur? "Menų spaustuvėje".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių