Quantcast

Menas reikalauja aukų: namas, kuriame lyja

Grožis reikalauja aukų. Pasirodo, menas taip pat. Šįkart ta auka – visiškai įrengtas namas, kurį iš vidaus visą mėnesį be perstojo merkė lietus.

Ir kaltas dėl to visai ne koks nors smarkių liūčių sezonas ir kiauras stogas. Tai – meninis projektas, kurio metu specialiai kiekvieną minutę namuose iškrisdavo po 200 litrų vandens, rašoma orange.co.uk.

Nieko nuostabaus, kad po tokių lietingų orų namo viduje, namas ėmė gesti ir skleisti ne patį maloniausią kvapą. Bet viskas turi savo kainą. Dėl siekiamo meninio efekto buvo paaukoti visi viduje buvę baldai, įrenginiai, namų apyvokos daiktai, paveikslai, kurie dėl nuolatinės drėgmės tiesiog ėmė ir supuvo.

Australijos menininkų grupės, pasivadinusios „Klijų bendruomene“ (angl. „The Glue Society“), teigimu, būtent tokio rezultato ir buvo siekiama.

Vienas iš jos narių, Sidnėjuje gyvenantis 31-erių metų artistas Jamesas Dive, kalbėdamas apie šį projektą, taip išaiškino jo prasmę: „Šis namas yra tarpusavio santykių metafora. Jis atskleidžia lūžio momentą, kai kas nors yra pasakoma ar padaroma, ir grįžti atgal, atitaisyti to nebeįmanoma. Tuomet viskas po truputį ima griūti ir gesti“.

„Laikui bėgant, namas, kaip ir tie santykiai, iš lėto, po truputį tampa nepatogus, priešiškas. Idėja ir buvo atskleisti aplinkos transformaciją į tokią erdvę, kurioje nebesinori būti“, – pasakojo J. Dive.

Įdomi ne tik pagrindinė šios ekspozcijos mintis, bet ir pats jos stebėjimo pobūdis. Žiūrovai, norintys pasivaikščioti po namo, kuriame lyja, erdvę, turėjo apsivilkti lietpalčiais.

Paroda, pavadinimu „Norėčiau, kad nebūtum paklausęs“, pirmiausia buvo surengta Sidnėjuje, vėliau nugabenta į Daniją, „Skulptūros prie jūros“ festivalį (angl. Sculpture By The Sea) Aarhuse. Čia susilaukė itin didelio susidomėjimo bei gavo net tris apdovanojimus, tarp kurių – pagrindinis šių metų festivalio prizas bei „Noredea“   banko fondo įstegta premija.


Šiame straipsnyje: menas

NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
Kaip ir nama galima remontuoti, taip ir santykius, taciau abiem atvejais tai reikalauja milzinisku pastangu ir laiko.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių