Quantcast

Magiškas žvilgsnis į žmones, grąžinusius istoriją

  • Teksto dydis:

Šiandien, 2019 m. kovo 7 d., Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose atidaroma paroda „Žmonės, grąžinę praeitį. Mindaugo Meškausko ferotipai“.

Valdovų rūmų muziejaus 10-mečiui ir rūmų teritorijos sistemingų mokslinių tyrimų 30 metų sukakčiai skirtoje parodoje pirmą kartą pristatomi ne eksponatai, o juos į Lietuvos istorijos ir kultūros apyvartą grąžinę žmonės – archeologai, architektai, restauratoriai ir visi tie, kurie savo rankomis prisilietė prie šioje vietoje aptiktų radinių.

„Minėdami Valdovų rūmų muziejaus dešimtmetį, siekėme atsigręžti į Valdovų rūmų atgimimo stebuklą sukūrusius žmones – norėjome visuomenei pristatyti tuos, kurie dažnai lieka nepastebimi už muziejaus ekspozicijų vitrinų, tačiau kuria muziejaus magiją, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas dr. Jolanta Karpavičienė. Ji pabrėžė, kad šis projektas yra tik pirmas mažas žingsnis į gerokai didesnės apimties ateities leidybinį projektą. Šiame turėtų būti pristatyti visi prie Valdovų rūmų tyrinėjimų, atkūrimo ir muziejaus įrengimo prisidėję žmonės.

„Žvelgiant plačiau, šia paroda paminime ir Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metį. Per šiuos dešimtmečius mūsų šalyje įvyko stulbinamų teigiamų pokyčių, buvo įgyvendinta daug prasmingų projektų, tarp kurių – ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų atkūrimas“, – sako J. Karpavičienė.

Reikšmingos sukaktys padiktavo šio, jubiliejinio, Valdovų rūmų muziejaus projekto idėją ir apimtį: įgyvendinant parodos projektą, siekta sukurti ir pristatyti ne visus, o tik 30 Valdovų rūmų tyrinėtojų portretų – būtent tiek, kiek metų sukanka nuo oficialios Valdovų rūmų teritorijos sistemingų mokslinių tyrinėjimų pradžios. Tuomet Lietuvos istorijos instituto direktoriaus prof. habil. dr. Vytauto Merkio iniciatyva buvo sudaryta ir archeologo habil. dr. Vytauto Urbanavičiaus vadovaujama Pilių tyrimų grupė, kurioje dirbo šviesaus atminimo habil. dr. Adolfas Tautavičius, taip pat dr. Kazys Napaleonas Kitkauskas, habil. dr. Albinas Kuncevičius ir kiti mokslininkai.

Tam pasirinktas retas ir unikalus, naujai Lietuvoje prikeltas XIX a. fotografijos išradimas, vadinamasis šlapio kolodijaus procesas, geriausiai atspindintis pagrindinę parodos mintį – parodyti žmones, grąžinusius praeitį ateities kartoms. Naudojant šį fotografijos metodą, vaizdas sukuriamas ant metalinės plokštelės. Šiam veiksmui reikia ilgai ruoštis, o jo magija įvyksta vos per 10 sekundžių – kai išsiskyręs grynas sidabras 18 x 24 cm dydžio plokštelėje sukuria trimatį efektą. Gautas atvaizdas yra vienintelis, unikalus ir nepakartojamas, nes neįmanoma pagaminti dviejų identiškų ferotipų. Jis, skirtingai nei kiti fotografijos tipai, yra labai atsparus laiko poveikiui.

„Kiekvienas portretas – tai atskiras pasakojimas. Portretų herojai įamžinti su jiems labai svarbiais daiktais, vieni su jų restauruotais radiniais, kiti su darbo priemonėmis. Žiūrovai įtraukiami į žaidimą – kokia istorija slypi už portreto? Tai tarsi senieji barokiniai portretai, kuriuose mes matome išryškintus herojų charakterio bruožus ir statusą arba veiklą nusakantį daiktą. Kartu tai yra ir Valdovų rūmų istorijos fragmentai“, – sako parodos portretų autorius, labiau žinomas ne kaip fotografas, o kaip televizijos režisierius Mindaugas Meškauskas.

Parodoje „Žmonės, grąžinę praeitį. Mindaugo Meškausko ferotipų magija“ eksponuojamus portretus papildo ir kiti objektai. Vitrinose rodomi eksponatai ir įvairūs įrankiai, tapę sukurtų ferotipų siužetų dalimi. Didelė dalis parodos skirta 1987–2018 m. Valdovų rūmų ir jų aplinkos kaitos vaizdams, kuriuos daugybę metų fiksavo fotografai Kazimieras Vainoras, Aloyzas Bertašius, Vytautas Abramauskas ir Mindaugas Kaminskas. Jie padeda suvokti laiką, per kurį 30 parodos herojų grąžino praeitį ateities kartoms.

Paroda atidaroma naujame Valdovų rūmų muziejaus Parodų centre (VI maršrutas). Ji veiks iki gegužės 12 dienos. Parodos veikimo laikotarpiu, kiekvieną ketvirtadienį, nuo 17.00 iki 19.00 val. vyks „Stebuklingi susitikimai“ – tuomet lankytojai galės susitikti ir pabendrauti su parodos autoriumi, kuratoriais, portretų herojais ir kt.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmaiparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių