Quantcast

M. Rostropovičiaus atminimo koncerte – grojančių vaikų parama sergantiems

  • Teksto dydis:

Kad mecenatystė, kaip ir labdara ar tiesiog geri darbai – ne savaime atsirandančios, o nuo mažens brandinamos vertybės, galėsime įsitikinti kovo 26-ąją, Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje ar patogiai įsitaisę prie televizijos ekranų.

Jau trečius metus iš eilės organizuojamas labdaringas koncertas, kuriame gros Mstislavo Rostropovičiaus fondo remiami jaunieji muzikantai, o visos surinktos lėšos bus skiriamos sergantiems vaikams. Projekto „Vaikai vaikams. Dedikacija Maestro“ globėjas – jo ekscelencija Prezidentas Valdas Adamkus.

Šių metų renginys – jubiliejinis, 1927-ųjų kovo 27 dieną gimusiam Maestro būtų sukakę devyniasdešimt.

Skatindami pilietišką solidarumą ir atjautą, vaikai koncertuos dėl vaikų, – tokia šio gražaus renginio idėja ir padėka Maestro, nešusiam viltį daugybei vaikų visame pasaulyje.

„Iškilmingas koncertas, kuriame į viena susipina muzika ir galimybė padėti kitiems, ko gero, yra tinkamiausias būdas paminėti pasaulinio garso muziko, filantropo ir paramos fondo įkūrėjo M. Rostropovičiaus 90-ies metų jubiliejų bei pratęsti jo puoselėtas idėjas – padėti likimo apdovanotiems vaikams iškilti ir rasti savo vietą gyvenime, o sergantiems – pasveikti ir užaugti“, – sakė renginio globėjas ir vienas iš Vaikų ligoninės paramos fondo įkūrėjų V. Adamkus.

Iškilmingame labdaros koncerte, kovo 26-ąją 17 val. tiesiogiai transliuojamame per „LRT Kultūros“ kanalą, kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, diriguojamu prof. Donato Katkaus, pasirodys kviestiniai koncerto svečiai bei muzikiniu talentu apdovanoti M. Rostropovičiaus fondo stipendininkai. Tarp jų į sceną žengs ir pasaulio mastu pripažinimo sulaukęs lietuvių kilmės violončelininkas, vienas mylimiausių M. Rostropovičiaus mokinių prof. Davidas Geringas. Taip pat muzikuos vieni ryškiausių Lietuvoje Maestro įkurto fondo alumnų: fortepijono virtuozė Simona Zajančauskaitė-Giedraitė, klarnetininkas Vytautas Giedraitis, fleitininkas Paulius Gefenas ir arfininkė Joana Daunytė.

Ypatingas M. Rostropovičiaus ryšys su Lietuva

Iš Azerbaidžano kilęs, ilgą laiką Maskvoje gyvenęs ir kūręs, dėstęs M. Rostropovičius Lietuvai puoselėjo ypač šiltus jausmus. Mūsų šalyje itin dažnai lankęsis, čia įvairias veiklas vystęs M. Rostropovičius ne kartą yra sakęs: „Man brangu viskas, kas susiję su Lietuva“. Maestro Lietuvoje turėjo draugų, mielai atvykdavo koncertuoti, o 2003-aisiais įkūrė labdaros ir paramos fondą „Pagalba Lietuvos vaikams“. Jau 14 metus sėkmingai veikiantis fondas remia muzikai, mokslams ir sportui gabius vaikus, taip pat juos ugdančius pedagogus.

Vis dėlto garsus muzikas buvo įsitikinęs, jog padėti reikia ne tik talentu apdovanotiems, bet ir likimo nuskriaustiems vaikams. Tad ne mažiau svarbi fondo veikla – parama Santariškėse įsikūrusioje Vaikų ligoninėje gydomiems vaikams, – per visą M. Rostropovičiaus fondo gyvavimą medicinos sričiai skirta parama tekdavo būtent Vaikų ligoninei.

Vaikai padeda vaikams

Kaip teigia M. Rostropovičiaus fondo direktorė Agnė Kažimėkaitė, projekto „Vaikai vaikams. Dedikacija Maestro“ idėja gimė sujungus trijų bendraminčių – M. Rostropovičiaus, Vaikų ligoninės paramos fondų ir Šv. Kristoforo kamerinio orkestro – pajėgas. Pagrindinis šio renginio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į tuos, kam jo reikia labiausiai, t. y. paremti sergančius Lietuvos vaikus aukojant Vaikų ligoninės paramos fondui.

„Kas gali tai padaryti jautriau, subtiliau ir vienaprasmiškiau nei aukoti kviečiantys ir savo muziką taip pat aukojantiems dovanojantys talentingiausi jaunieji Lietuvos atlikėjai? Skatindami pilietišką solidarumą ir atjautą, vaikai koncertuos dėl vaikų, – tokia šio gražaus renginio idėja ir padėka Maestro, nešusiam viltį daugybei vaikų visame pasaulyje, – kalbėjo A. Kažimėkaitė. – Koncerto pagrindine ašimi išlieka vaikai – gabumais likimo apdovanotieji pagalbos ranką ties sergantiems bendraamžiams.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių