Quantcast

„Loftas Fest“: 14 dalykų, kuriuos privalu pamatyti festivalyje

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 13-14 d. rinktinės muzikos ir šiuolaikinio meno festivalis per dvi naktis ketina parodyti viską, ką miesto kultūra turi geriausio.

Iš 7 scenų ir daugiau kaip 60 atlikėjų bei menininkų gali būti nelengva išsirinkti, tad festivalio organizatoriai pristato sąrašą dalykų, kuriuos privalu pamatyti. Kadangi beveik visas festivalis – nemokamas, didžioji dalis šių pasirodymų laisvai prieinami kiekvienam norinčiam.

1. Modeselektor (DE)

Electro / Techno / IDM

Pagrindinis festivalio headlineris. „Modeslektor“ pavadinimas yra žinomas kiekviename Berlyno klube ir visiems, kuriems nesvetima reivo kultūra. Susikūrę dar Berlyno sienos griūties laikais ir karjerą pradėję nelegaliuose acid house vakarėliuose, šiandien Sebastian Szary ir Gernot Bronsert yra vieni svarbiausių elektroninės muzikos prodiuserių pasaulyje. Daliai klausytojų geriau pažįstami iš kartu su Apparat sukurto nepaprastai sėkmingo „Moderat“ projekto, šia sudėtimi jie kuria kur kas masyvesnius garsus. 

2. „Open Gallery“ atidarymas

Vilniaus Naujamiestyje, industriniame buvusio „Elfa“ fabriko kieme įsikūrusi unikali urbanistinio meno galerija po atviru dangumi „Open Gallery“ jau spėjo tapti traukos centru ne tik vilniečiams, bet ir miesto svečiams. Nuolatinėje tarptautinės galerijos ekspozicijoje esančius 25 kūrinius šiais metais papildys dar 9 nauji ilgalaikiai menininkų darbai.

3. shame (UK)

Post-punk / Indie rock

Tai yra viena tų grupių, kurios instinktyviai žino, kaip yra daromi gyvi pasirodymai. Prakaitas, prarėkti balsai ir visiškas išsitaškymas yra neatsiejama tikro britiško roko koncerto dalis, o shame seka geriausiomis šio žanro tradicijomis. Jų muzika pulsuoja gyvybe ir atsisako mąstymą varžančių normų bei, nors skamba kiek ironiškai, gėdos jausmo. Joje yra daug sveiko pykčio, nepasitenkinimo tuo, kas pasaulyje tiesiog yra blogai, bet tuo pačiu ir į save nukreiptos ironijos.

4. Techno rūsys

Garsi festivalio vieta, kurią vienas iš organizatorių V.Diawara yra įvardijęs kaip vieną savo mėgstamiausių. Rūsyje įsikūrusi techno scena muziką pradeda skambėti jau sutemus, o nutyla tik ryte. Kas nutinka techno scenoje, lieka techno scenoje. 

5. Shortparis (RU)

Avant-pop / Coldwave

Laužantys standartus, drąsiai eksperimentuojantys ir prieštaraujantys viskam, kas populiaru, įprasta ir harmoninga. Tai avangardinis požiūris į kūrybą, kurį retai kas supranta išgirdęs pirmą kartą. Provokacijas itin mėgstanti grupė jau spėjo užsitarnauti kontroversišką reputaciją, tačiau sunkiai paaiškinama „Shortparis“ muzikos trauka kasdien vis augina jų populiarumą.

6. Naktinis kinas

Nuo vidurnakčio, pasibaigus meno scenos pasirodymams ir performansams, „Brazzi Studios“ virs kino teatru, kuriame kiekvienas norintis galės pažiūrėti vieną iš keturių filmų muzikine tema: „Studio 54“, „Nico 1988“, „Irano reivas“ arba „Muzika tavo rankose“.

7. Elektroakustinis baletas

Tai projektas, jungiantis baletą, improvizacinį džiazą, elektroninę muziką ir vaizdo projekcijas. Įkvėpti grafiko Stasio Krasausko serijos „Giesmių giesmė“, kalbančios apie kvapą gniaužiančią vyro ir moters aistrą, persmelktą būties kančios ir žmogiškųjų pradų kovos, scenos profesionalai pasakos istoriją – „Newborn“. Tai modernus pasakojimas apie kiekvienam pažįstamą ir virpulį keliantį jausmą - meilę, pažymėtą kontrastingais išgyvenimais ir paieškomis.

8. ba. (LT)

Alt rock / Indie / Punk

Neabejotinai išskirtinė Lietuvos grupė. Tai emociškai labai atvira ir šia prasme brandi muzika. Joje neslepiamas pyktis, tačiau juo neapsiribojama. Vis dėlto, kam yra tekę matyti gyvus pasirodymus, ne paslaptis, kad scenoje B.Aleksandravičius tampa lyg apsėstas, o publikai atiduoda viską, ką turi. Dar neturėjusiems progos išgirsti gyvai atliekamų dainų iš naujausio albumo „H8“, tai bus puiki proga.

9. Alyona Alyona (UE)

Hip-hop / Trap

Dar visai neseniai Alyona tebuvo mažo miestuko (kažkur ten šalia Kijevo) darželio auklėtoja. Dabar ji tapo tikra hiphopo sensacija, kurios klauso net tie, kurie nesupranta nė žodžio ukrainietiškai. Tai autentiška asmenybė, visiškai nepaisanti industrijos standartų – tai galima pajusti nuo pat pirmų dainų žodžių.

10. Solo Ansamblis (LT)

Sad Dance / Synth-pop

Grupė, kurios kūrybai esamų žanrų neužteko, todėl ir turėjo atsirasti naujas terminas – sad dance. Išskirtinai tik lietuviškus tekstus apipina ritmo mašinų, sintezatorių ir elektrinių gitarų skambesiai, sukurdami atmosferą, kurioje kiekvienas gali atrasti savąją šokio versiją.

11. Scena ant stogo

Scena arčiausiai dangaus – ant „Brazzi Studios“ stogo įsikursiantys DJ abi dienas pirmieji pradės festivalio programą, vos atvėrus vartus. Ši scena atvira tik iki 22 valandos, tad ant jos lipti pasigrožėti vaizdu reiktų kuo anksčiau.

12. Iris Gold (DK)

R&B / Soul / Pop

Tai spalvinga asmenybė – indės ir jamaikiečio dukra, užaugusi Kristianijos hipių komunoje, būdų savo kitoniškumui išreikšti ieškojo nuo pat vaikystės. Jos muzika yra lydinys iš geriausių Soul tradicijų ir modernaus Popmuzikos skambesio, o visa tai nuspalvinta turininga asmenine patirtimi. Albumo Planet Cool pavadinimas tiksliai nusako, kokį pasaulį savo muzika kuria Iris Gold.

13. Floex and Tom Hodge (CZ)

Ambient / Downtempo

Dviejų garso estetų kolaboracija. Floex specializacija yra akustinio ir elektroninio skambesio sintezė, Tom Hodge – šiuolaikiškos klasikos ir džiazo kompozicijų interpretacijos. Nepaprastai giliai išieškota muzika, nukelianti į kitą pasaulį.

14. Surgeon (UK)

Techno / Industrial

Chirurgas iš Anglijos Techno pasaulyje yra gerai pažįstamas dar nuo 90-ųjų. Tiesa, jo daugiasluoksniai soniniai audiniai neapsiriboja vien šio žanro kanonais. Su juo niekad nežinai kur keliausi: ar į spiritualistinį apsivalymą, ar į radiacijos nuniokotą postapokaliptinį pasaulį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių