Quantcast

Lietuvos žiūrovai gali išsamiau susipažinti su Armėnijos kinu

Lietuvos žiūrovai pirmą kartą per nepriklausomybės dvidešimtmetį turi progą išsamiau susipažinti su savitu, įdomiu Armėnijos kinu. Nemokamai pažiūrėti filmų Kinematografininkų sąjungos patalpose sostinės gyventojai gali kiekvieną vakarą iki pat savaitgalio.

Armėnų kino savaitę Vilniuje pradėjo keturiose šalyse filmuotas 2011-ų metų Artako Igitiano ir Vano Stepaniano filmas „Saulėtekis virš Vano ežero“. Pasakojimas apie emigracijoje Amerikoje gyvenantį ir prieraišumą prarastai tėvynei Armėnijai savo palikuoniams bandantį įskiepyti senolį – viena iš septynių kino juostų, kurias Lietuvos žiūrovams pristato Armėnijos ambasada. Tai pirmas tik armėnų kinui skirtas renginys Lietuvoje atkūrus nepriklausomybę.

„Rodydami šiuos filmus norime papasakoti draugams ir žiūrovams Lietuvoje apie tas vertybes, problemas ir realijas, kuriomis gyvena ne vien Armėnija, bet po visą pasaulį išsibarsčiusi armėnų tauta. Filmuose nevengiama ir didžiausių istorijos skaudulių – tragiško genocido temos ir Kalnų Karabacho konflikto – tačiau net ir jose autoriai ieško išeičių, akcentuodami taiką, o ne neapykantą“, – pasakoja Armėnijos ambasadorius Lietuvoje Ara Aivazianas.

Animacinis liaudies epo motyvais sukurtas Armano Manariano pasakojimas „Dovydas Sasunietis“ – vienintelis šio žanro filmas armėnų kino savaitėje. Be jo, kas vakarą iki savaitgalio Kinematografininkų sąjungos patalpose nemokamai bus galima išvysti ir vieną dokumentinę juostą bei penkis vaidybinius filmus. Du iš jų – trumpametražiai.

„Pirmiausia savo filmuose jie kalba apie tautai turbūt svarbiausius dalykus savo kine – jie paliečia savo istorijos skaudžiausius įvykius, jie pabando papasakoti tautos istorijas, tas negyjančias žaizdas beveik kiekviename savo filme. Čia įdomu būtų paralelę patiems žiūrovams palikt pagalvot apie lietuvių kinematografą, kaip jis atspindi savo istoriją“, – sako Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas.

Armėnų kino savaitės peržiūras užbaigs Natalijos Bieliauskienės režisuota vaidybinė juosta „Jeigu visi“ apie Kalnų Karabachą. Šiemet ji varžysis dėl Oskaro tarp filmų užsienio kalba.

Kino savaitė – jau šeštas armėnų kultūrai skirtas renginys pastarąjį pusmetį. Vilniečiams ir sostinės svečiams surengti keli koncertai, dailininkų parodos, paroda su peržiūromis apie kino genijumi vadinamą Sergejų Paradžanovą ir paroda apie Armėniją Lietuvos vaikų akimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių